Drone ambulanță – ar putea salva vieți în viitor
O rețea de drone ambulanță ar putea crește semnificativ șansele de supraviețuire în cazul unui stop cardiac. Acestea ar putea crește, de la procentul actual de 8%, la unul fabulos de aproximativ 80%.
Drone Alec Momont, student la facultatea de inginerie și design, al universitații TU Delft, Olanda, a creat împreună cu platforma pentru inovații, Living Tomorrow, pentru proiectul său de licență, un prototip de dronă ambulanță.
Cu ajutorul unui GPS, drona găsește locația pacientului după locația telefonului persoanei care a făcut apelul. Aceasta are greutatea de 4 Kg, poate transporta încă 4 kg, și poate zbura cu o viteză de până la 100 km/h.
Drona este echipată cu un defibrilator, dar deja există un nou design pentru ca aceasta să aibă in dotare și o geantă cu echipamente medicale de prim ajutor. Aceasta poate ajunge la un pacient, aflat pe o rază de 12 Km, în aproximatv 1 minut.
Drona are integrat și un canal de comunicare audio-video, prin care poate da feedback direct de la locul incidentului, către serviciile de urgență. Acest sistem este foarte important, deoarece, pe lângă faptul că asigură feedback către serviciile de urgență, este folosit şi pentru a da instrucțiuni persoanelor aflate la fața locului. De asemenea indicațiile operatorului, redate prin boxa audio a dronei, pot ajuta la reducerea panicii de la fața locului.
Momont a propus extinderea infrastructurii sistemului de urgențe cu o rețea de drone ambulanță, compacte și rapide, cu capabilități de comunicare, care ar putea transporta echipament medical auxiliar.
Costurile nu ar trebui să reprezinte o problemă majoră. După calculele inventatorului, o dronă ar trebui să coste aproximativ 15.000 €. Acesta fiind un preț rezonabil, ținând cont de numărul de vieți pe care aceasta le-ar putea salva.
Există totuși o serie de obstacole care nu permit, momentan, funcționarea acestui tip de dronă în sistemul de intervenții de urgentă.
Drona nu poate zbura autonom (nepilotată de un operator) acest lucru nu este permis de lege în acest moment. Aceasta încă nu a fost testată pe pacienți reali, iar sistemul de evitare al obstacolelor din calea traseului acesteia, are nevoie de îmbunătățiri.
Momont a dezvoltat drona ambulanță cu ajutorul platformei Belgiene de inovații, Living Tomorrow, care a ajutat în finanțarea proiectului.