Ce trebuie să ştii despre sistemele și aparatele de aer condiționat
Se apropie vara și ne-am gândit că un ghid de prezentare al aparatelor de aer condiționat este util. Asta pentru că nu este întotdeauna cel mai important să iei un aparat de aer condiționat cu o capacitate mare. Îți prezentăm mai jos informațiile care te vor ajuta să înțelegi ce tipuri de aer condiționat se găsesc pe piață.
Aparate de aer condiţionat cu și fără inverter
Aparatele moderne de aer condiționat au fost lansate pe piață și folosite prima dată pe scară largă în 1902 de inventatorul Willis Carrier. De atunci, ele au cunoscut multe imbunătățiri care ne ajută să ne răcorim chiar și în cele mai încinse locuri de pe planetă. Sau să ne încălzim iarna, dacă este nevoie.
Aparatele AC fără inverter, sunt modele mai vechi, capabile doar de răcirea aerului. Compresorul său, are un singur mod de lucru: funcționează la putere maximă, sau este oprit. Aparatele AC cu inverter sunt mult mai eficiente și pot fi folosite pentru răcire dar și pentru încălzirea aerului. Tehnologia mai nouă permite funcționarea compresorului de răcire la un nivel de putere variabil. Obținem astfel un consum mai redus în medie cu 30%, pentru că își poate reduce treptat puterea compresorului și turația ventilatoarelor pentru a menține temperatura ambientală la valoarea setată din telecomandă odată ce temperatura dorită a fost atinsă. Dacă ai acasă un aparat fără inverter, funcțional, să știi că unul nou, cu inverter își va amortiza costul, rapid.
Aparate de aer condiţionat tip Split, Dublu sau Multi Split ( Ductless )
Sunt cele mai des întâlnite modele de AC pentru uz casnic. Cel mai frecvent întâlnit este modelul tip Split, format din două elemente: compresorul, montat în exteriorul clădirii și unitatea de interior; cele două unități sunt legate prin conducte care permit circularea aerului, a condensului și cablurile de curent.
Modelul Dublu și Multi Split se caracterizează prin faptul că poți lega două sau mai multe unități interioare la o singură unitate exterioară. Avantajul este de ordin financiar dar și de confort. Un singur aparat de aer condiționat, dacă este prea mic, nu va avea puterea de răcire a unei încăperi mari sau a unei locuințe și se va defecta mai repede. De cealalată parte, unul de putere prea mare va răci o singură zonă prea repede în efortul de a răci întreg spațiul, cu un consum de curent foarte ridicat, nu va reuși să reducă umiditatea suficient de mult și nici să mențină confortul termic. Nu ar oferi doar o senzație neplăcută ci ar fi chiar dăunător mai ales atunci când viteza aerului depășește 3 m/s.
Sistemul multi Split oferă un nivel de zgomot mai redus și un consum electric sensibil micșorat care poate recupera foarte rapid ( 2-3 ani ) diferența de preț făță de modelul split.
Aparate de aer condiţionat de tip DUCT și cu montare în tavan
Acestea sunt aparate de aer condiționat care se pretează clădirilor cu multe camere sau cu spații deschise foarte mari datorită costurilor ridicate și condițiilor specifice de instalare și funcționare deoarece sunt practic sisteme complexe de climatizare.
În cazul aparatelor de tip Duct, aerul circulă prin conducte trasate în interiorul pereților. Reprezintă soluția cea mai bună pentru cladirile proiectate de la zero. Încă de la început se poate estima exact nivelul de putere necesar răcirii uniforme și se pot efectua trasee in tavan si pereți (duct-uri) care sa raceasca eficient toate incaperile din cladire. Sistemul are marele avantaj că permite un control riguros al temperaturii și umidității aerului în întreg spațiul .
Aparatele cu montare in tavan sunt folosite în birourile firmelor unde regăsim cel mai des tavanul fals. Practic avantajele acestui sistem sunt legate de circulația naturală a aerului rece, care iși păstrează eficiența deși coboară din tavan cu o viteză mai mică. Se rezolvă astfel problema confortului și reușește să mulțumească pe toată lumea. Într-o mai mare măsură…
Aparate de aer condiționat portabile
Aparatele de aer condiționat portabile sunt formate dintr-o
singură unitate, mobilă și un tub de evacuare. Este forte util în situații specifice, acolo unde este nevoie sau dorim să îl mutăm dintr-un loc în altul datorită greutății reduse – aproximativ 30 kg.
Deși mobilitatea este atuul principal alături de faptul că nu necesită o instalare profesională, practic îl poți comanda și te poți bucura imediat de aerul condiționat, el vine cu o serie de dezavantaje. Sunt mai zgomotoase, tubul de evacuare trebuie să iasă în exteriorul camerei care trebuie răcite – de exemplu afară, pe geam, este limitat de lungimea tubului de evacuare, are un randament termic mai scăzut, iar umiditatea din cameră te obligă să golești, din timp în timp recipientul de apă.
Urmărește-ne în continuare și află și alte detalii despre aparatele de aer condiționat. Vei afla prețuri, caracteristici specifice, sfaturi utile și ce afecțiuni sunt generate de aerul condiționat.
Sursă : wikipedia.org/wiki/Air_conditioning