BEAM este viitorul hotel spațial și a fost atașat la ISS

International Space Station (ISS) a scris istorie în aceste zile pentru cu această știre, că a reușit să atașeze primul habitaclu gonflabil, o tehnologie cheie care va putea fi folosită ca și hotel spațial și îmbunătățită în viitor pentru a acomoda misiuni către Lună sau Marte.

Modulul gonflabil se numește Bigelow Expandable Activity Module (BEAM). BEAM a fost construit în Las Vegas la Bigelow Aerospace și a fost lansat spre ISS pe 8 aprilie cu ajutorul unei capsule SpaceX Dragon. Pe 16 aprilie, 8 zile mai târziu, a fost atașată cu ajutorul unui braț robotic stației orbitale ISS. Procesul de atașare, a durat mai bine de 4 ore. Purtătorul de cuvânt al NASA, Dan Huot, a declarat apoi că ”prima structură expandabilă a fost atașată cu succes la ISS”. Aceasta este prima ”cameră” atașată structurii în ultimii 5 ani, după modulul de depozitare.

Cu toate astea, instalarea BEAM nu este încă terminată. Modulul urmează să fie umflat până al sfărșitul lunii mai și iși va mări volumul de peste 5 ori pentru că în acest moment se află în stare compactă. Își va mări volumul de la 2.1m lățime și 2.4m lungime la 3 m lățime și 4m lungime.

BEAM a ajuns in spatiu cu Space X
BEAM a ajuns in spatiu cu ajutorul Space X

BEAM însă nu va fi folosit de această dată ca un modul pentru locuit sau pentru diverse operțiuni, nici măcar pentru stocare. În schimb mai mulți senzori vor măsura stabilitatea modulului în spațiul cosmic, nivelul de radiții , presiunea și rezistența la reziduurile cosmice. Toți acești factori vor fi monitorizați timp de doi ani, apoi BEAM se va detașa și va fi trimis să ardă în atmosferă.

Dacă testele decurg fără probleme, Bigelow Aerospace plănuiește lansarea unui modul mult mai mare numit B330, undeva în 2020. Habitaclul va fi atașat ISS sau va pluti independent pe orbită și va deveni prima stație orbitală privată. Apoi, mai multe module B330 vor fi interconectate pentru a forma primul hotel spațial care va putea fi locuit temporar de primii turiști spațiali. Toate aceste detalii se regăsesc într-un plan mult mai amplu de facilitare a călătoriilor spațiale în scop comercial.

BEAM este așadar o simplă cameră atașată ISS dar care ar putea schimba zborurile spațiale pentru totdeauna.

Source http://www.iflscience.com/ & https://blogs.nasa.gov/spacestation/2016/04/16/beam-successfully-installed-to-the-international-space-station/

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%