Helsinki devine primul oras ce pune in circulatie autobuzele fara sofer

Navetistii si conducatorii auto vor trebui sa se obisnuiasca sa vada mini-autobuze fara sofer in traficul din zona deoarece se testeaza vehiculele robot inca din mijlocul lunii septembrie.

„Acesta este un acord imens acum. Nu sunt mai mult de cateva tipuri de studii de trafic stradal ce au loc”, a declarat leader-ul proiectului de test si managerul de proiect Harri Santamala, din cadrul Universitatii de Stiinte Aplicate Metropolia. In plus fata de Mitropolie, multi altii sunt implicati in cadrul proiectului pilot de automatizare a traficului.

In timp ce Helsinki poate fi unul din primele orase din lume ce vor lasa autobuzele robotizate libere pe strazi, nu e singurul oras finlandez ce va face acest lucru.

Anul trecut, vecina Vantaa a lansat vehicule similare , desi au functionat numai pe rute de trafic inchise la momentul respectiv. Pe de alta parte, Santamala considera ca pista de testare din Hernesaari ca fiind un mediu de trafic dificil, deoarece este in continua schimbare.

Posesorii de automobile, care ar putea fi predispusi la furie rutiera vor trebui, de asemenea, sa conduca cu calmitate alaturi sau in spatele autobuzelor robot, a caror viteza medie este de aproximativ 10 km/h.

„Scopul lor este de a suplimenta autobuzele, nu sa le inlocuiasca. De exemplu, obiectivul ar putea fi folosirea lor ca un serviciu de alimentare pentru volumul mare al traficului, de autobuze sau metrouri, cum ar fi Kutsuplus. Cu alte cuvinte, mini autobuzele ar sti cand vin legaturile, si te-ar duce acolo la timp”, a explicat el.

Serviciul a fost pus in functiune doar pentru un an si jumatate, inainte ca transportul regional Helsinki sa il opreasca la sfarsitul anului trecut, invocand costuri excesive si in vedere volumul scazut de pasageri.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *