30 de comenzi rapide de la tastatura Mac, pentru economisirea timpului

OS X si MacOS Sierra includ comenzile rapide Mac pentru aproape orice, astfel incat sa dezvolti dexteritate, acestea pot face ferestrele sa se deschida si sa zboare pe ecran ca si cum ar fi din Matrix. Asa ca misiunea ta este clara: maestru in comenzile rapide pentru a salva omenirea de roboti .

O singura comanda rapida poate sa iti imbunatateasca modul de lucru, asa ca fii sigur ca te uiti bine pe lista noastra.

Note:

  • alegerile noastre se refera in mod specific la comenzi gasite in OS X EI Captain , dar majoritatea au fost introduse cu mult timp in urma, in versiunile anterioare ale OS X.
  • daca folosesti tastatura Windows, se poate subsitui tasta Alt cu tasta Options si tasta Windows cu Command.

1. Obtine informatii

In timp ce Cmd+ I deschide fereastra de informatii in Finder, afisandu-ti diverse, precum locatie, nume si dimensiune, adaugand tasta Options va aduce o singura fereastra Get Info. Acest lucru se va actualiza automat cand da-ti click pe un alt fisier sau folder sau selectand mai multe fisiere si foldere.

2. Inchide fereastra

Ca sa inchizi o fereastra folosind tastatura, apesi simplu Cmd + W in timp ce esti pe fereastra activa. Acest shortcut e foarte util atunci cand vrei sa inchizi rapid un document dar sa nu renunti complet la aplicatie. Aceasta functioneaza, de asemenea, pentru inchiderea individiuala a tab-urilor in Safari. De fapt vei vedea ca functioneaza aproape la toate aplicatiile de pe un Mac.

3. Arata/ ascunde Dock

Cat de des ai vrut sa scapi de Dock sa-ti faci mai mult spatiu pe ecran dar nu ai vrut sa treci prin toate optiunile din meniu pentru a o ascunde?Daca apesi Cmd + Option + D, iti va comuta intre ascunderea si descoperirea Dock-ului.

4. Fa screenshot-uri

De cate ori ai incercat sa explici un mesaj de eroare primit? De ce sa nu faci un screenshot si apoi sa il trimiti pe e-mail? Cmd + Shift +3 captureaza intregul ecran , in timp ce Cmd + Shift + 4 iti ofera posibilitatea sa selectezi portiunea dorita.

5. Ascundeti o aplicatie

Daca apesi Cmd + H se vor ascunde instantaneu toate ferestrele aplicatiei pe care lucrati. De asemenea, daca apasati si Option se vor ascunde toate aplicatiile, exceptie facand cea pe care lucrati, scapandu-te de enervantul ecran aglomerat.

6. Comutarea aplicatiilor

Aceasta te salveaza de nevoia de a merge la Dock sa schimbi aplicatia pe care o utilizezi. Tine apasat tasta Tab sa treci la aplicatia pe care o vei schimba ( Shift inverseaza directia), sau puneti cursorul pentru selectia uneia.

7. Zoom in/out

Daca apesi Cmd + Option + +/-, se va mari sau miscora ecranul si puteti misca apoi mouse-ul pentru a va deplasa cu usurinta pe pagina. Aceasta functie va trebui sa fie activata din panoul Universal Acces, prima oara in System Preferences, dar odata activat va va permite sa mariti sau sa micsorati ecranul.

8. Inchidere fortata

In cazul in care o aplicatie s-a blocat, pur si simplu apasa Cmd + Option + Esc. Utilizeaza acest shortcut sa aduci dialogul Force Quit iar aceasta va va permite apoi sa opriti aplicatia cu extrema prejudecata.

9. Dictionar

Vei vedea ca in majoritatea programelor OS X daca nu esti sigur de intelesul unui cuvant, aveti posibilitatea sa tineti apasat Cmd + Ctrl + D in timp ce pozitionezi cursorul pe el. Acest lucru iti va arata definitia acestui cuvant din dictionarul OS X. Acest sfat se aplica doar pentru OS X 10.5 si mai sus.

10. F9, F10 si F11- Expose

Expose va deveni mai mult de un colac de salvare daca inveti comenzile rapide din tastatura. Acestea sunt, de obicei, F9, F10 si F11, cu toate ca vei vedea ca pe ultimele MacBook-uri acest lucru este diferit, De asemenea, poti utiliza Tab pentru a comuta ferestre sau apasa Esc sa iesi din Expose.

11. Inainte/ Inapoi

In Finder precum si cele mai multe browsere, inclusiv Safari, apasand Shift +  te va duce la pagina anterioara pe care erai, in timp ce Cmd + te va duce inainte la fel ca si in cazul in care ati facut click pe butoanele sageata din bara de instrumente.

12. Selectati tot

Salvezeaza, probabil, cel mai mult timp din toate, apasand Cmd + A in orice aplicatie vei selecta tot. Aceasta se respecta indiferent daca ai o pagina completa de text, o colectie de imagini in iPhoto sau toate fisierele si folderele intr-o fereastra Finder. O super comanda rapida.

13. Copy, Cut, Paste

Copierea (C ), taierea (X), si lipirea (V) sunt mult mai rapide daca stii comenzile rapide de la tastatura, dar uita-te intodeauna dupa un Paste si Match Style, Cmd + Option + Shift + V, astfel incat nu trebuie reformat text-ul sa se potriveasca destinatiei.

14. Spotlight

Cautarile folosind Spotlight sunt evident mult mai rapizi decat navigarea in sistem. Cmd + [Spacebar] iti deschide casuta de cautare Spotlight, dar in Spotlight, Cmd + Enter deschide Top Hit, iar Cmd + un click iti arata elemental in Finder.

15. QuickView

Bara de spatiu are mai multe utilizari. Daca va aflati in Finder, apasand-o cand aveti un item selectat iti va deschide QuickView. Daca va aflati intr-o aplicatie si ceva e selectat, apasand tasta Space va actiona Mac-ul ca si in cazul in care ati fi facut click.

16. Cancel

Daca esti in mijlocul unui proces ( indiferent daca copiati peste alte fisiere sau va aflati intr-un dialog deschis sau vreti sa il salvati) si va razganditi, puteti opri actiunea cu usurinta. Prin simpla apasare Cmd + . vei pune stop lucrurilor.

17. Cuvinte Jump

Cand lucrezi cu text, tinand apasat tasta Options si apasand sageata va sari un singur cuvant in acea directie. Tinand apasat Cmd te va duce la inceputul sau sfarsitul textului, iar apasand tasta Shift va selecta intervalul peste care tocmai ati sarit.

18. Undo

Aceasta este plasa de siguranta. Daca ceva nu merge bine, apasa intotdeauna Cmd + Z , in 9 cazuri din 10, indiferent de situatie, vei fi salvat. In unele aplicatii exista, de aseamenea, o optiune de refacere a anularii tastand Cmd + Y.

19. Mergi la calea fisierului

Va functiona in orice dialog Open sau Save si iti ofera o casuta unde poti scrie calea fisierului pentru schimbarea directorului curent. Apoi poti apasa tasta Tab, daca doriti se se auto-completeze numele folderelor si fisierelor.

20. Dashboard

Salvati-va de complicatia de a merge la web sau deschiderea unei alte aplicatii, lansand Dashboard, apasa simplu F12. Aceasta este colectia OS X de widget-uri ce efectueaza trucuri utile, cum ar fi obtinerea prognozei meteo, oferindu-ti un calculator sau aducandu-ti dictionarul.

21. Deschide Preferences

Daca vrei sa deschizi rapid meniul Preferences pentru a modifica setarile Mac-ului, atunci foloseste aceasta comanda rapida : Cmd + , pentru a incarca meniul. Daca utilizezi o aplicatie, atunci aceasta comanda iti va deschide meniul de setari pentru aplicatia respectiva.

22. Deschide meniul Help

Daca esti blocat si ai nevoie dde ajutor, apasa Cmd + Shift + ? pantru a lansa meniul de ajutor.

23. Scoaterea disk-ului

Ca sa scoti rapid un disk sau o unitate, apasa Cmd + E. Vei fi capabil sa o elimini in conditii de siguranta pentru Mac-ul tau.

24. Deschide iCload

Accesul rapid la fisierele stocate in iCloud, prin apasarea Cmd + Shift + I.

25. Goliti cosul de gunoi rapid

Cmd + Shift + Option + Delete va goli cosul de gunoi, sarind peste fereastra de confirmare.

26. Deschide un folder de pe Desktop

Cmd + Shift + D iti va deschide rapid folderul Desktop.

27. Mergi la Downloads

Deschide folderul Downloads apasand Cmd + Shift + L si vizualizeaza fisierele descarcate.

28. Deschide folderul Documents

Comanda rapida Cmd + Shift + O va deschide folderul Documents.

29. Scurtatura AirDrop

Apasa Cmd + Shift + R pentru a sari la folderul AirDrop de pe Mac.

30. Deschide Utilities

Cmd + Shift + U va va duce in folderul utilitati.

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%