Samsung dezvaluie in sfarsit de ce exploda modelul NOTE 7
Nu, nu era de la stylus!
Dupa luni de tacere ce au urmat dupa ce Samsung a retras de pe piata telefonul smart Galaxy Note 7, in Octombrie 2016, Samsung a facut publice descoperirile cu privire la ce a cauzat ca bateriile acestui device sa se supraincalzeasca si sa ia foc. In baza investigatiei facute de insusi Samsung, si o analiza stiintifica facuta de 3 firme de consultanta, se pare ca supraincalzirea era cauzata de 2 probleme separate in bateriile provenite de la 2 furnizori diferiti.
In cazul bateriilor provenite de la Samsung SDI, nu era destul spatiu intre izolatorul protectiv din jurul bateriei si componentele interioare ale acesteia. Din cauza faptului ca telefonul era atat de subtire, spatii inguste exercitau presiune pe partea de sus dreapta a fiecarei baterii. In cele mai urate scenarii, acest lucru a determinat ca electrozi din interiorul bateriei sa se strambe si sa intre in contact, ducand la o descarcare termica si scurtcircuit.
In cazul bateriilor provenite de la Amperex Technology Limited, unele celule erau lipsite de o banda izolatoare, iar unele baterii aveau proeminete ascutite in interiorul celulelor, care au dus la degradarea separatorului izolator dintre anod si catod. Deasemenea bateriile aveau un separator subtire in general, care a crescut riscul la degradarea acestuia astfel ducand la scurt circuit.
Rezultatele au fost facute publice dupa testarea a 200 000 de device-uri si 30 000 de baterii, intr-un centru gigant de incarcare si reincarcare, construit special pentru aceste analize si teste. Directorul comunicatiilor publice, Samsung Mobile, D.J. Koh, a spus ca o echipa de 700 de ingineri a condus testele interne, iar review-uri independente a potentialelor probleme au fost facute de UL, Exponent, si TÜV Rheinland.
Compania a oferit aceste explicatii la un eveniment de pressa care a avut loc duminica trecuta in Korea de Sud. Samsung nu a dat detalii despre procedeele de asigurarea calitatii de inainte de lansare, dar compania spune ca a innasprit procesele de testatre in urma rezultatelor acestei investigatii.
“Ne asumam responsabilitatea pentru propriile esecuri pentru a identifica problemele aparute din cauza design-ului bateriei si a procesului de constructie folosit inainte de lansarea NOTE 7” au fos cuvintele spuse de Koh ca si concluzie.
De la un telefon de vis la un cosmar
In Septembrie, la cateva saptamani de la lansarea Galaxy Note 7, Samsung, initial, a retras de pe piata 2,5 milioane de device-uri dupa ce mai multe telefoane s-au supra incalzit.
2 saptamani mai tarziu, Comisia pentru Securitatea Consumatorului SUA, a initiat retragerea de pe piata a acestor telefoane la nivel national. Aproximativ 100 de incidente periculoase, cu aceste baterii, erau raportate pana in acel moment in Statele Unite ale Americi.
Primul fix parea sa fie simplu si poate enervant pentru primi cumparatori ai telefonului Samsung Note 7. Samsung a crezut initial ca problema este numai in cazul bateriilor produse de propria divizie de componente Samsung, asa ca trebuia sa mergi cu noul tau telefon Note 7 , iar acestia il inlocuiau cu altul nou alimentat de o baterie mai sigura. Puteai stii ca telefonul tau are, in interior, bateria corecta si nu cea defectuasa, dupa culoarea metrului bateriei, iconita care iti spune statusul bteriei- daca aceasta era aratata in culoarea verde in loc de alb -inseamna ca aveai bateria corecta.
Dar ulterior chiar si aceste telefoane “mai sigure” au inceput sa ia foc. Sa intamplat chiar si intr-un avion cand un pasager nu si-a stins telefonul proaspat schimbat, desii instructiunile FAA ii cereau acest lucru.
Conform unui raport oferit de Wall Street Journal, Samsung a gresit diagnosticul atunci cand a retras prima parte de telefoane de pe piata. Bateriile de la ambii furnizori Samsung Note 7, erau susceptibile la probleme similare. In Octombrie, Samsung a extins retragerea de pe piata si a stopat productia telefoanelor Note 7 in totalitate.
Tacere si Speculatie
Dupa retragerea din Octombrie, foarte putine detalii aditionale au fost facute publice. In schimb, Samsung si-a concentrat atentia pentru a se asigura ca oamenii nu mai foloseau Note 7. A fortat acest lucru si prin trimiterea unor update-uri catre toate telefoanele Note 7 pentru a le bloca dispozitivele.
Acesta nu au fost singurele sperieturi legate de baterii pentru 2016. CPSC a retras de pe piata jumatate de milion de “hoverboards” datorita unor probleme similare. Problemele de la aceste scutere, se datorau in principal bateriilor low cost – unele care cel mai probabil aveau defecte interioare, sau impuritati care cauzau scurt circuituri. Acestia spun ca au folosit aceste baterii in criza de timp, pentru a putea asigura cererea de pe piata pentru aceste produse.
Insa problemele descoperite la Samsung Galaxy Note 7 au aratat ca orice acumulator lithium-ion, inclusiv cele produse de companii cu renume, nu sunt immune. Si acum ca toate dispozitivele noastre devin din ce in ce mai subtiri, mai puternice, si mai importante pentru comunicare o zi intreaga, acest lucru poate agrava situatia.
“Totu tine de marime”, spune Jay Whitacre, care cerceteaza ingineria si stiinta materialelor, la Carnegie Mellon University. “Acumulatorii Litium-ion sunt de la 2 la 10 ori mai dense din punct de vedere energetic, fata de alte tehnologii de acumulatorii, si sa primesti mai mult timp de folosire fara a avea un telefon urias este foarte important.”
Pentru utilizatorii de smartphone, aceasta densitate de energie ofera micilor dispozitive o durata ridicata a bateriiei. Acumulatorul de 3500 mA al telefonului Samsung Galaxy Note 7, era construit pentru a putea oferi o intreaga zi de functionare pentru acesta. Whitacre spune ca eficienta acumulatorilor Lithium-Ion vine cu un pret. Este singura tehnologie mainstream de chimie a bateriilor care foloseste o substanta imflamabila ca electrolit, asa ca, desi este mult mai eficienta ca bateriile cale folosesc un electrolit pe baza de apa, precum nichel-candium si nichel-metal hidride, are in acelasi timp un risc ridicat de incendiere.
Samsung spune ca a explorat orice potentiala problema legata de software, manufacturare sau hardware, pe parcursul acestei investigatii de cateva luni. Au testat activand si dezactivand functia de scanare a irisului, au downladat applicatii third-party pentru a vedea daca acestea au vre-un efect, si au testat pentru a vedea daca incarcatorul USB-C a jucat vre-un rol.
A fost primul telefon Samsung cu un port USB-C pentru incarcare, si acesta era un telefon cu incarcare rapida, proiectat sa fie incarcat la 80% in doar 35 de minute. Samsung a inclus de asemenea un adaptor USB-C-la-MicroUSB in pachet, astfel incat utilizatorii sa poata incarca dispozitivul cu cabluri mai vechi.
Cu toate aceste variabile si noi tehnologi adaugate acestui dispozitiv, parea plauzibil ca ceva sa fi functionat gresit la power-managementul telefonului. Dar toate acestea au trecut testul, conform celor de la Samsung si cercetarile independente. Plus aceste componente sunt practic aceleasi in orice telefon.
Conform lui Whitacre, pare putin probabil, din moment ce componentele din apropierea bateriei, in majoritatea telefoanelor, sunt chip-uri folosite in foarte multe telefoane. O celule proiectata pentru incarcare rapida ar trebuii sa accepte curenti ridicati fara a se supraincalzi sau a avea scurtcircuituri interne. Atata timp cat bateria este conceputa pentru incarcare rapida, nu ar trebuii sa prezinte nici un pericol aditional.
Deci orice esec in sistemul de power-management ar fi putut aparea, nu ar fi putut cauza ca bateria sa explodeze. Bateriile lithium-ion au un sistem de preventia in acest caz, dar scurt circuitele si defectele din interiorul bateriei nu pot fi controlate de acesta.
Conform spuselor lu Koh, de la Samsung, compania nu numai ca intentioneaza sa faca bateriile mult mai sigure, ci conform noilor proceduri de asigurare a calitatii, Samsung, va testa bateriile la fiecare pas din procesul de productie. De asemenea, acestia invata angajatii, din fiecare nivel al lantului de distributie, in acest sens.
In ceea ce priveste propriile telefoane, compania a inceput sa proiecteze un nou compartiment pentru a oferii mai mult spatiu bateriilor in interiorul telefonului, eradicand astfel defectele provenite din cauza loviturilor fizice. Koh a incheiat evenimentul spunand ca Samsung va imparasii cele invatate cu toata industria din domeniu, pentru a imbunatatii siguranta acumulatoarelor lithium-ion.
Sursa:www.wired.com
Pingback: Review Telefon mobil Samsung Galaxy S8 | Piata Digitala