Prima linie Hyperloop ar putea fi intre Cehia si Slovacia
Lumea este cu un pas mai aproape de a vedea oameni lansati, in trenuri, prin tuburi aproape vacuum, la sute de kilometri pe ora. Acest mod de transport, in totalitate tubular, ar putea avea inceputul in Europa de Est.
Acum cateva zile, Hyperloop Transportation Technologies a semnat un “acord de explorare” cu orasul Ceh, Brno, care vrea sa examineze fezabilitatea unei linii HYPERLOOP pana in Bratislava, Slovacia, unde HTT (Hyperloop Transportation Technologies) lucreaza, de asemenea, cu guvernul. Cu ajutorul acestei tehnologii ar reduce drumul de 130 Km, care dureaza 90 min cu trenul, la numai 10 min.
“Lumea este gata sa imbratiseze Hyperloop,” spune CEO Hyperloop Transportation Technologies, Dirk Ahlborn.
Asta ramane de vazut. Compania lui Ahlborn este rivala, mai putin cunoscuta a Hyperloop One, companie care are un acord pentru studierea fezabilitatii unei rute din centrul orasului Dubay pana la Abu Dhabi. (Un lucru usor comfuz este ca si Hyperloop Transportation Technologies are un acord pentru niste proiecte in Abu Dabi.)
Compania are putin peste 30 de angajati full-time, iar majoritatea developmentului este facut de mai mult de 800 de ingineri cu care lucreaza la companii precum SpaceX, NASA, si Boeing. Acestia primesc, in schimbul muncii oferite, actiuni in cadrul companiei si satisfactia de a lucra la unul dintre cele mai interesante idei de pana acum.
In decursul ultimilor 2 ani, compania a lucrat in mare masura la infaptuirea de parteneriate, necesare pentru o asemenea realizare. Producatorul de sisteme Vacuum, Leybold, care a lucrat si la construirea acceleratorului de particule de la CERN, si-a semnat disponibilitatea de a ajuta. Asemenea si compania globala de inginerie si design, Leybold, puternicul centru de infrastructura Atkins, si furnizorul de materiale compozite Carbures. Hyperloop Transportation Technologies a cumparat licenta la tehnologia de levitatie magnetica pasiva, de la laboratorul Lawrence Livermore National Laboratory.
Ahlborn sustine cu tarie ca inginerii acestuia au facut progrese serioase. “Am rezolvat toate problemele tehnice“, spune acesta. Au descoperit cum sa asigure levitarea capsulelor, sa mentina presiune necesara in interiorul tubului, si cum sa accelereze oameni pana la viteze inspaimantatoare – si, cel mai important- cum sa le opreasca. Nimic dintre acestea nu au fost testate in public, dar HTT are un video interesant in care explica cum acesta functioneaza (vezi mai jos). Ahlborn spune ca va avea un sistem prototip in California sau Slovacia pana la sfarsitul acestui an.
Desigur, tehnologia este doar primul obstacol. De fapt, ingineria acestui sistem, desi crezuta greoaie initial, este cu siguranta posibila. Se bazeaza pe un mix inteligent de tehnologie deja existenta in lucruri precum trenurile MagLev si industria petroliera. “Nu este o provocare tehnologica” , spune Ahlborn. A face HYPERLOOP sa functioneze este usor, comparat cu al face sa fie si fezabil. Pentru ca acesta sa poata avea un succes real, trebuie sa ofere incredere, folosinta si eficienta a costurilor -fata de infrastructuri precum trenuri sau lini aeriene. Si mai apoi vina problema creari de reglementari necesare in acest sens.
Studiul de fezeabilitatea este proiectat sa examineze toate aceste probleme cu putin ajutor din partea statului. “Construim un sistem cu totul nou de transport. Este nevoie de reglementari si standarde noi de siguranta,” spune CEO HTT, “Ai nevoie de sportul guvernului pentru a creea acestea.”
Prima data in Europa de Est si apoi in toata lumea.
Sursa: www.wired.com
Pingback: Tesla Va Face Model 3 Mai Rapid Când Elon Musk Scapă Din “IAD” | Piata Digitala
Pingback: A inceput constructia primului sistem hyperloop in Europa | Piata Digitala