Ar trebui sa ne fie frica de autoturismele autonome?
De ce nu ar trebui sa le fie frica oamenilor de masinile care se conduc singure?
Pana acum, oameni au avut control absolut asupra automnobilelor sau masinariilor de orice fel. Acestea poate realizeaza anumite sarcini in mod automat, dar intodeauna cu implicarea unui om in comanda sau decizia sarcinii executate.
In secolul 21, incorporarea tehnologiei in viata de zi cu zi, nu este doar un lucru comun, ci si in crestere, iar industria automotive este foarte constienta de acest lucru.
Totul a inceput cu cativa senzori si asistenta la parcare, iar astazi, Tesla are deja un modul de pilot automat, dar care are inca nevoie de anumite interventii umane. In ziua de azi companiile din industria auto se indreapta catre un automobil complet autonom cu zero interventii din partea unui condcator uman. Intrebarea este: Sunt oameni pregatiti pentru sosele pline cu automobile autonome?
Un automobil complet autonom este un pas logic tinand cont ca decizile umane sunt predispuse erorilor. Cand atentia unei persoane este distrasa, este foarte greu pentru aceasta sa realizeze o sarcinaanume, acest lucru fiind periculos, mai ales, cand un sistem partial autonom necesita interventia umana.
Banii sunt una din principalele probleme
Companii precum Uber, Lyft sau Tesla, care deja testeaza automobile care se conduc singure – investesc activ in aceasta noua tehnologie ce promite sa aduca profituri uriase in anii ce urmeaza.
Problema banilor nu consta in lipsa investitilor ci intr-o problema economica ce ar putea sa apara ca urmare a pierderii locului de munca a unui numar uriasi de soferi.
Problema acestui grup de muncitori, care isi asigura traiul in spatele volanului, ar trebuii rezolvata – ajutandu-i pe acestia sa treaca prin aceasta tranzitie catre masini autonome, asigurandule training-uri pentru joburi alternative.
Desigur, trebuie luat in calcul ca anumite drumuri sunt greu de navigat, si va fi intodeauna nevoie de un operator uman, dar, per total, numarul soferilor profesionisti ar scadea in mod dramatic odata ce aceasta tehnolgie va fi complet pusa la punct.
Un alt sector al economiei, care ar putea avea zile negre, este reprezentat ce acele companii care asigura service pentru automobile, tinand cont ca aceste automobile vor necesita cunostinte mai aprofundate in software si electronica.
De ce sa dam o sansa automobilelor autonome?
In ciuda miturilor si grijilor, este clar ca trecand la autovehicule complet autonome este calea corecta spre care trebuie sa ne indreptam.
Cu fiecare inovatie vine si oportunitatea: pentru fiecare slujba pierduta, va aparea o noua profesie; pentru fiecare masina ce se conduce singura, vor fi oameni recunoscatori, ce dintr-un motiv sau altul sunt incapabili de a conduce.
Deasemenea, automobilele autonome ar trebuii sa micsoreze blocajele din trafic, nu numai datorita felului in care aceste navigheaza pe strazi dar si datorita reduceri numarului de automobile personale.
Din punct de vedere ecologic, masinile care se conduc singure vor fi o imbunatatire la sanatatea mediului inconjurator, tinand cont ca majoritatea proiectelor de acest fel se bazeaza pe motoare electrice in defavoarea celor cu combustibil solid, eliminand astfel poluarea.
Alt lucru de luat in calcul ar fi ca datorita acestei tehnologii mii de vieti umane ar fi salvate. Automobilele autonome are elimina din trafic soferii neatenti, bauti sau pur si simplu teribilisti.