Acest spray poate transforma orice suprafata intr-un touch-screen

Te-ai saturat de touch-pad-ul minuscul de la laptop? Acest spray poate transforma o varietate foarte mare de suprafete in suprafete senzitive la atingere.

Tehnologia, numita Electrick, a fost dezvoltata de cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon, din Pennsylvania, cu descoperirile publicate intr-o teza cu acces liber pentru oricione.

Spray-ul este alcatuit dintr-un material pe baza de carbon, ce poate conduce curent electric. Astfel, cand acesta este aplicat pe un obiect, ii permite acestuia sa conduca electricitate. Aplicand electrozi acestui obiect, si masurand tensiunea in diferite puncte, pozitia degetelor pe acest obiect poate fi localizata.

Spreiul poate fi aplicat pe o varietate mare de obiecte, plecand de la jucarii de plastic sau carcase de telefon si ajungand la obiecte de mobilier sau pereti. In videoclipul de mai jos ve-ti putea vedea o multitudine de exemple in care aceasta tehnologie poate fi aplicata.

De exemplu, aplicand aceasta vopsea pe o masa iti permit sa ai, pe aceasta, locatii fixe – sensibile la atingere, care iti vor permite sa deschizi sau sa interactionezi cu aplicatii de pe calculator, o jucarie poate fi programata sa scoata sunete cand atingi anumite parti ale acesteia, sau poti controla lumina din camera printr-o simpla atingere a peretelui.

Principiul pe baza caruia acesta functioneaza este cunoscut sub numele de shunt. Shunt este un dispozitiv de derivare a curentului electric dintr-un circuit – practic un shunt este creat atunci cand degetul atinge uprafata vopsita cu acest spray. Electrozii atasati suprafetei vopsite, pot localiza unde shuntul este produs folosind un proces cunoscut sub numele de topografie de camp electric.

In lucrearea pubilicata de inventatorii acestei tehnologii, acestia specifica faptul ca tehnologia folosita de touch-scree-urile moderne nu poate fi aplicata la o scara asa mare precum mese sau pereti. Dar folosind Electrick, orice obiect, inbdiferent de marime sau forma, poate fi transformat intr-un dispozitiv touch-senzitiv.

Echipa explica, de asemenea, ca procesul este compatibil cu metodele conventionale de manufactura, precum vopsit, turnat sau chiar printare 3D. Asta inseamna ca obiectele care pot fi transformate in obiecte sensibile la atingere sunt infinite.

De asemenea, acestia nu au observat urme de uzura in material, chiar si dupa ce unele din obiectele testate au fost folosite pana la 896 de ori de catre participantii la experimente, dar au mentionat ca nu stiu cum stratul de vopsea va rezista la conditile de mediu, precum ploaie sau daca zgomotul electromagnetic creat de alte dispozitive din jur, ar putea afecta precizia acestuia. Chiar si asa, este un start foarte bun, pentru o idee inteligenta.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%