Ar trebuii sa mancam 10 portii de fructe si legume pe zi pentru a traii mai mult

Un măr pe zi îl ține pe doctor la distanta, sau așa se spune. Organizația Mondială a Sănătății recomandă acum să consumați cinci porții de fructe sau legume pe zi pentru a rămâne sănătoasi, dar un nou studiu a sugerat că aceste beneficii sunt majorate dacă mariti regimul la 10 porții pe zi.

Cele mai recente descoperiri susțin că, pentru a obține beneficii complete de sănătate din fructe și legume, se recomandă o cantitate destul de mare de 10 porții pe zi. Cercetătorii au descoperit că, în timp ce recomandările actuale au redus riscul bolilor, cum ar fi cancerul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, acest beneficiu poate fi îmbunătățit dacă oamenii consumă până la 800 de grame de fructe și legume pe zi, adica 80 de grame echivalente cu o porție.

Ce reprezintă o porție de fructe sau legume variază în funcție de ceea ce consumați si, de asemenea, de e nutrienți specifici conțin. De exemplu, în timp ce o banană este o porție, va trebui să mâncați trei caise sau 14 cireșe pentru a obține echivalentul. Când vine vorba de legume, depinde din nou de ceea ce puneți în gaura. Două bucati de broccoli ar face acelasi lucru ca și patru linguri de spanac, sau trei bețe de frunze de țelină.

Lucrarea, publicată în Jurnalul de Epidemiologie, a analizat 95 de studii care analizează beneficiile consumului de fructe și legume pentru mai mult de 2 milioane de oameni din întreaga lume. Dupa luarea in considerare a altor factori, cum ar fi fumatul, nivelurile de activitate si greutatea, au descoperit ca consumul de 800 grame de fructe si legume pe zi a fost asociat cu un risc de 24 la suta mai redus de boli cardiace, cu 33 la suta risc mai redus de accident vascular cerebral, si risc de cancer redus total.

Deși este în mod evident lăudabil să consumi mai multe fructe și legume în dieta ta, majoritatea oamenilor nu ating nici măcar recomandările actuale de cinci pe zi. De fapt, se crede că doar unul din trei ating acest obiectiv, spunând astfel oamenilor că ar trebui să mănânce de două ori mai mult, va avea probabil un impact real asupra obiceiurilor acestora.

Dar nu va faceti probleme, pentru că studiul încă susține recomandarea de cinci portii pe zi, iar cercetătorii nu sugerează o schimbare în această politică, sugerând pur și simplu că cu cât mâncați mai multe fructe si legume, cu atât beneficiile sunt mai mari. Ei au descoperit ca doar mancand 200 de grame sau 2,5 portii de fructe si legume pe zi a fost asociata cu o reducere de 16 la suta a riscului de boli de inima, reducerea cu 18 la suta a riscului de accident vascular cerebral si reducerea cu 13 la suta a riscului de boli cardiovasculare.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *