Doctorii au descoperit un mod prin care sa manipuleze regenerarea ranilor fara cicatrici

De la amfibieni la pești, multe animale pot regenera în mod natural țesutul pierdut. Dar pentru oameni, este un pic mai complicat. Acum, cercetatorii ar fi gasit o modalitate de a manipula ranile astfel incat sa se vindece, mai degraba ca piele regenerata, decat tesutul cicatrician.

Unul dintre principalele motive pentru vindecarea rănilor ca țesut cicatrician se datorează tipului de celulă care se dezvoltă în locul deteriorat. Cunoscute ca miofibroblaste, ele se găsesc chiar sub suprafața straturilor mucoase în multe părți ale corpului și în timpul vindecării ele ajută la întărirea plăgii prin adăugarea de fibre de colagen. Acest colagen suplimentar creaza cicatricile și deformarea pielii.

Când pielea se vindecă, ea nu reușește să dezvolte foliculii de păr, ceea ce contribuie la faptul că țesutul cicatrician pare anormal în comparație cu pielea sănătoasă. Acesta a fost unul dintre factorii care a intrigat cercetătorii în căutarea unor modalități noi de a modifica procesul de vindecare a rănilor. Ei au descoperit ca prin fabricarea de tesut de vindecare, pot produce foliculi de par, acest lucru a condus la dezvoltarea celulelor grase din myofibroblastele si, prin urmare, a prevenit cicatricile majore.

De obicei, miofibroblastele s-au considerat incapabile de a deveni un alt tip de celula “, explica George Cotsarelis, care a co-autorizat studiul publicat in Science. Dar munca noastra arata ca avem capacitatea de a influenta aceste celule, si ca acestea pot fi transformate in mod eficient si stabil in celulele grase.

Echipa de medici a descoperit deja factorii necesari pentru dezvoltarea foliculilor, care au loc prin căile de semnalizare ale proteinelor particulare. Dar ceea ce sa întâmplat după aceea ia surprins. Ei au descoperit că dezvoltarea celulelor grase (adipocite) a impus ca noile fire de păr să se formeze initial, și că foliculii au influențat această transformare prin trimiterea unui semnal sub forma unui factor cunoscut sub numele de Bone Protein Morphogenetic (BMP).

Constatarile arata ca avem o fereastra de oportunitate dupa ranire pentru a influenta tesutul sa se regenereze, spune Maksim Plikus, cercetatorul care a condus studiul. Dar cercetarea nu are numai implicații asupra vindecării rănilor. Pierderea celulelor grase este comună pentru o întreagă gamă de alte condiții, și imaginarea modului de a le completa poate fi vitală. Multe tratamente pentru HIV, de exemplu, duc la pierderea de grăsime, precum și contribuie la procesul de îmbătrânire, ducând la ridurile adânci.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%