Imagini 3D cu ajutorul semnalelor Wi-Fi
Oriunde mergem, de la o plimbare pe stradă până la televizorul de acasă, suntem bombardați cu semnale Wi-Fi. Și ele pot sa dezvăluie mai mult decât ne-am gândit. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din München au reușit să demonstreze cum pot fi folosite undele radio Wi-Fi pentru a produce o hologramă 3D a obiectelor dintr-o cameră.
În condiții normale, laserele sunt folosite pentru a produce o hologramă; Un fascicul de lumină este împărțit astfel încât jumătate din laser să fie reflectat de pe obiect pe placa fotografică, iar cealaltă jumătate să strălucească direct pe placă ca referință. Diferența dintre cele două jumătăți ale fasciculului este apoi utilizată pentru a crea holograma atunci când un al doilea fascicul laser strălucește direct pe placa fotografică.
Dar, în loc să creeze o hologramă folosind lasere, echipa de oameni de știință, a cărei lucrare urmează să fie publicată, a găsit o modalitate de a face ceva similar cu semnalele Wi-Fi. Ei au plasat o cruce de aluminiu în fața unui router Wi-Fi, cuplat cu un router de referință pe o parte și apoi înregistrarea diferențelor de semnale în timp ce acestea au lovit un receptor la celălalt capăt al camerei. Decodand semnalelor recepționate pe un computer, echipa a reușit să creeze o imagine a crucii ca o hologramă.
Cu toate acestea, există limitări. Ei bănuiesc că receptorul s-ar lupta dacă camera ar fi aglomerată, plus ca acesta trebuie să fie înăuntrul camerei pentru ca aceasta să funcționeze. Însă acest lucru ridică posibilitatea interesantă a faptului că semnalele Wi-Fi rătăcite, atât de omniprezente in viața modernă, pot fi utilizate în moduri care încă nu au fost luate în considerare.
Autorii bănuiesc că receptoarele ar putea fi adaptate astfel încât să poată fi plasate în afara camerei, ceea ce ar însemna că, cel puțin teoretic, conținutul unei camere ar putea fi imaginat de cealaltă parte a unui perete. Dar acest lucru ar aduce o serie întreagă de probleme tehnice, și anume dacă în spațiul de perete există alte obiecte care ar putea reflecta semnalele Wi-Fi, cum ar fi barele metalice, acestea ar putea distorsiona imaginea care ar urma să fie construită.
Aceasta este o inventie interesantă, dar nu este prima dată când cercetătorii au cooptat semnalele Wi-Fi pentru a se vedea prin pereți solizi. Cu câțiva ani în urmă, sa arătat modul în care semnalele pot fi folosite pentru identificarea persoanelor din alte camere și a fost destul de precis pentru a distinge conturul corpurilor. Prin aceasta, ei puteau identifica, cu o precizie de 90%, până la 15 indivizi diferiți, precum și să urmărească oamenii, în timp ce se deplasau prin camera.
Practic cu ajutorul acestei tehnologii, si cunostintele necesare, cineva ar putea sa se conecteze la router-ul wireless dintr-o casa si sa poata vedea spatiul si persoanele din interiorul acesteia in format 3D.