O noua molecula usureaza procesul de a transforma CO2 in combustibil

Pentru a face față încălzirii globale, nu ar trebui să reducem doar emisiile de carbon. Acest lucru a determinat cercetătorii să investigheze modul de reciclare a dioxidului de carbon în surse de combustibil neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acum, o echipă din cadrul Universității din Indiana, condusă de profesorul Liang-shi Li, a lucrat la o cale de a o face, folosind lumina soarelui și o moleculă chimică specială.

Molecula este o bucată de nanografen la care au atașat un atom de reniu. Nanograful acționează ca un colector solar prin absorbția energiei solare și transmiterea acelei energii către reniu, care poate rupe moleculele de dioxid de carbon în monoxid de carbon, care poate fi folosit drept combustibil. Aceasta descoperire este publicata în Jurnalul American Chemical Society.

“Monoxidul de carbon este o materie primă importantă într-o mulțime de procese industriale”, a spus Li într-o declarație. “Este, de asemenea, o modalitate de a stoca energia ca un carburant neutru din punct de vedere a emisilor de carbon, deoarece este repus inapoi în atmosferă decât dioxidul de carbon îndepărtat deja. Pur și simplu eliberați din nou energia solară pe care o utilizați pentru a o face”.

Echipa a analizat reniul, care este utilizat în moleculele de bipiridină, deoarece efectele sale în reducerea dioxidului de carbon au fost deja cunoscute. Dezavantajul este ca bipiridina poate face asta numai folosind lumina UV, ceea ce nu este ideal. Deci, au venit cu ideea de a folosi grafenul (care este doar un singur strat de atomi de carbon) pentru a absorbi cat mai multa lumina solara si pentru a transfera acea energie.

“Dacă puteți crea o moleculă suficient de eficientă pentru această reacție, aceasta va produce energie liberă și stocabilă sub formă de combustibili”, a adăugat Li. “Acest studiu este un salt major în această direcție.”

Frunza nanografică acționează ca o celulă solară. Lumina generează un curent prin material, cu electroni care curg în “motorul” reniului, care rupe molecula de CO2 și eliberează monoxidul de carbon.

Descoperirea este deocamdata un prim pas, deși echipa este deja ocupată explorând următorul pas. Ei ar dori ca molecula să fie mai rezistentă, astfel încât să dureze mai mult și sa nu trebuiasca să fie în formă lichidă. Ei speră, de asemenea, să găsească un înlocuitor pentru reniu, care este un metal rar. Ei cred că manganul, care este mai ieftin, ar putea face acelasi lucru.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%