Chirurgii din China au inlocuit 6 vertebre cervicale cu o coloana vertebrala imprimata 3D

Un spital din China a finalizat o operație inovatoare pentru a elimina șase vertebre de la nivelul coloanei vertebrale a unui pacient și a le înlocui cu proteze de titan tipărite 3D.

Grupul ziarului chinez People’s Daily Online arată că femeia de 28 de ani, cunoscută doar sub aliasul Xiao Wen, a fost diagnosticată cu chondrosarcom în mai 2017. Aceasta este o formă rară de tumoare canceroasă care atacă cartilajul, Țesutul conjunctiv găsit între multe oase ale corpului uman.

De obicei, aceste tumori se găsesc în pelvis sau coapse. Cu toate acestea, tumoarea acestei femei a afectat șase din cele șapte vertebre cervicale, oasele asemănătoare discurilor care alcătuiesc gâtul. Treptat, condiția ei sa înrăutățit și aceasta nu a mai putut să facă mișcări de bază cu brațele.

Un renumit chirurg spinal Xiao Jianru de la spitalul Shanghai Changzheng a decis să ia măsuri și a făcut decizia revolutionara de a îi îndepărta vertebrele afectate și a le înlocui cu cele artificiale – realizate cu ajutorul unei imprimante 3D. Medicii au spus că tratarea cancerului prin metode convenționale, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, s-ar dovedi ineficiente cu acest tip de cancer și ar fi lăsat-o pe tânără cu riscul de recidivă. Având în vedere natura debilitantă a bolii ei, ei au decis să acționeze tare și rapid.

Jianru și colegii săi de la a doua Universitate Militară din spitalul Changzheng, au petrecut trei săptămâni pentru a construi oasele artificiale folosind un aliaj de titan și o imprimată 3D personalizată special pentru acest tip de printare. Pentru a ajuta la modelarea noilor piese protetice, acestia au au reconstruit un model de dimensiuni identice a coloanei vertebrale a femeii folosind o imprimantă 3D.

Operațiunea de 13 ore a avut loc, în sfârșit, în luna iulie a acestui an. “Xiao Wen se recuperează lent”, potrivit unui raport recent al People’s Daily Online. Datorită intervenției chirurgicale, ea este acum capabilă să stea și să meargă, deși încă nu este în stare să-și întoarcă capul în mod normal.

Aceasta nu este prima dată când echipa a folosit tehnologie de imprimare 3D pentru procedurile chirurgicale. În 2016, au folosit piese imprimate 3D pentru a înlocui vertebrele cervicale și vertebrele toracice ale unui pacientului. Luna aceasta, o echipa de chirurgi din India a folosit de asemenea o vertebra imprimata 3D. Cu toate acestea, această operație este considerată, in acest moment, a fi cea mai expansivă utilizare a tehnologiei care implică coloana vertebrală.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%