Micro Robotii au ajutat la vindecarea infecțiilor de stomac la șoareci

În viitorul nu atât de îndepărtat, tratamentele de medicamente ar putea fi livrate direct în zona problemei cu ajutorul unor roboți foarte mici. Cercetatorii de la Universitatea din California, San Diego au tratat cu succes infectii gastrice bacteriene la soareci folosind micromotoare. Utilizarea nanotehnologiei în medicină nu este nimic nou, dar aceasta este prima dată când tratamentele chimice au fost administrate in vivo cu acest tip de tehnologie.

Micromotoarele utilizate măsoară doar jumătate din lățimea părului uman. Încărcate cu o doză clinică de antibiotice, au călătorit prin stomac, neutralizând acidul gastric și distribuind cu succes medicamentele.

În mod tradițional, medicamentele pentru tratarea ulcerului și a bolilor de stomac sunt administrate pe cale orală. Acest lucru poate provoca probleme deoarece medicamentele sunt adesea sensibile la acizi și pot fi distruse de acidul gastric al stomacului. Pentru a opri acest lucru, medicii prescriu inhibitori care se iau impreuna cu tratamentul. Acestea suprimă producția de acid gastric, astfel încât medicamentele să își poată face treaba.

Dar acesti inhibitorii provoacă o altă problemă. Ei vin cu o lungă listă de efecte secundare urât, inclusiv dureri de cap, diaree și oboseală. În cele mai grave cazuri, ele pot declanșa depresie sau anxietate și (în cazuri foarte rare) deces.

Lucrul minunat în legătură cu aceste micromotoare este că acestea pot neutraliza acidul gastric fără să utilizarea inhibitori. Toate acestea se datoreaza modului în care sunt construite nanorobotii.

Micromotorii utilizați în experiment au fost făcuți dintr-un miez de magneziu, straturi de antibiotice (claritromicină) și un polimer încărcat pozitiv care îi ajută să rămână lipiti de peretele stomacal. Magneziul reacționează cu acidul gastric din stomac pentru al propulsa cu un jet de bule de hidrogen. Această reacție are, de asemenea, un efectul secundar convenabil – de reducere a cantității de acid gastric. Aceasta este doar temporară, iar pH-ul stomacului revine la normal în 24 de ore.

Cercetatorii au administrat aceste micromotoare la soareci cu infectii de stomac cauzate de bacteria Helicobacter pylori, o bacterie gasita in aproximativ jumatate din populatia globala. Au făcut asta timp de cinci zile la rând. După experiment, au examinat numărul bacteriilor din stomacurile șoarecilor. Rezultatele, publicate in Nature Communications, au aratat ca micrometrele au fost la fel de eficiente in tratarea infectiei ca medicatie orala – dar fara efecte secundare.

Este inca in stadii incipiente, dar cercetatorii au inceput deja planificarea studiilor viitoare pentru a explora mai profund posibilitatile acestei nanotehnologii. “Aceasta lucrarea deschide ușa utilizării motoarelor sintetice ca o platformă activă de livrare pentru tratamentul in vivo al bolilor și va declanșa probabil interese intense de cercetare în acest domeniu”, scriu autorii studiului.

Rezultatele sunt extrem de promițătoare și ar putea să nu fie prea departe de a deveni o procedură comună, nu doar pentru infecțiile gastrice, ci pentru tot felul de probleme medicale.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%