Oamenii preferă roboții care se comportă ciudat și fac greșeli

În deceniile următoare, oamenii vor intra în tot mai mult contact cu roboții in viata de zi cu zi . Pentru majoritatea locurilor de muncă, este destul de simplu să programați robotul să îndeplinească anumite sarcini. Cu toate acestea, pentru a face oamenii sa placă un robot este o intreaga provocare.

O echipă de oameni de știință roboticieni crede că au găsit calea spre inima omului: greșeli, greșeli și incomoditate.

Noul lor studiu, publicat in revista Frontiers in Robotics and AI, arata ca oamenii au o apreciere mult mai puternica fata de robotii care se comporta incomod si fac erori, spre deosebire de acei roboti care au interactionat fara probleme.

“Rezultatele noastre au aratat ca participantii au placut robotul defectuos mult mai mult decat cel fara cusur. Aceasta constatare confirma efectul Pratfall, care spune ca atractivitatea oamenilor creste atunci cand fac o greseala”, a declarat Nicole Mirnig, candidat la doctorat la Centrul pentru Human- Computer Interaction, Universitatea din Salzburg, Austria.

Gândiți-vă la toți robotii care au încălzit inima rece a Internetului în ultimii ani: Steve, săracul robot de securitate , care sa aruncat într-o fântână luna trecută, robotul rus care se presupune că a scăpat din facilitatea de cercetare, robotul de autostop care a fost decapitat și lăsat într-un șanț (imaginea de mai sus), sau roboții care nu se pot tine pe picioare de la DARPA’s Robotics Challenge (video de mai jos). Toate acestea au o vulnerabilitate și o statornicie unică pe care o putem lega la un anumit nivel.

Pentru a descoperi ceea ce oamenii gasesc plăcut într-un robot, cercetătorii au făcut roboți să interacționeze cu oamenii și să completeze apoi câteva sarcini de construcții LEGO. După interacțiune, ei au cerut oamenilor să evalueze antropomorfismul robotului, asemănarea și inteligența percepută. De asemenea, au urmărit reacția participanților atunci când robotul a făcut o greșeală.

Studiul arată că râsul este o reacție tipică atunci cand comportamentul robotului este neașteptat.

Bineînțeles, a fi un idiot robotizat nu va fi întotdeauna util în rezolvarea sarcinilor practice. Totuși, cercetătorii spun că roboții ar putea fi învățați (sau chiar să se învețe pe ei înșiși) că aceste “erori” sunt ceva care le-ar putea aduce beneficii. Dacă roboții sunt capabili să se ridice la indiciile sociale ale omului și să își modifice propriul comportament în consecință, ei ar putea stăpâni inteligența socială, la fel ca noi.

“Explorarea în mod specific a cazurilor de interacțiune eronată ar putea fi utilă pentru a rafina în continuare calitatea interacțiunii umane-robotice”, a adăugat Mirnig. “De exemplu, un robot care înțelege că există o problemă în interacțiune prin interpretarea corectă a semnalelor sociale ale utilizatorului ar putea permite utilizatorului să știe că înțelege problema și aplică în mod activ strategii de recuperare a erorilor”.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%