Gamerii sunt cei mai buni piloți de Drone Militare UAS
Stația de control a unei drone militare UAS (Unmanned Aerial System) arată surprinzător de mult cu dormitorul unui jucător video hardcore, cu un scaun confortabil, cu ecrane multiple, o pereche de casti și un joystick. Operatorul apasa pe butoane, direcționează joystick-ul și reacționează la stimulii de pe ecran, la fel ca un joc video – cu excepția faptului ca tot cea ce apare pe ecran este din realitate.
Acest lucru i-a pus pe gandurii pe psihologii de la Universitatea din Liverpool din Marea Britanie, acestia întrebându-se daca exista un deficit de piloți calificați UAS , din cauza progresului rapid, din ultima perioada, al aeronavelor fără pilot. Jucătorii de jocuri video ar putea fi înlocuitori buni. În studiul lor recent publicat în revista Cogent Psychology, ei au pus un grup de gamers, piloți privați și piloți profesioniști unul împotriva celuilalt pentru a vedea cine ar putea să comande un UAS cu cea mai mare îndemânare și siguranță. Fiecare dintre aceste grupuri a avut câte 15 de participanți; Făcând 60 de persoane în total, formate din 51 de bărbați și nouă femei.
Cercetătorii au evaluat nivelurile de acuratețe, încredere și echilibrul dintre precizie si încredere, în timp ce participanților li sa cerut să participe la un zbor simulat. În timpul simulării, aceștia s-au confruntat cu 21 de sarcini decizionale, menite să ridice nivelurile de risc și de pericol.
Studiul a avertizat că prea multă încredere nu este întotdeauna un lucru bun: “Încrederea, deși este foarte importantă, reprezintă un exces de încredere dacă nu este corelată în direcția potrivită cu deciziile de acuratețe”.
Ei au descoperit că nivelurile de încredere și acuratețe ale fiecăruia au scăzut, pe măsură ce nivelul de pericol a crescut, exact cum ar fi de așteptat într-un scenariu agitat.
Cu toate acestea, chiar și în situațiile mai dificile, piloții profesioniști și jucătorii de jocuri video au prezentat cel mai puternic nivel de încredere în luarea deciziilor. Gamerii au afișat, de asemenea, o relație constantă și pozitivă în ceea ce privește relatia precizie – încredere, chiar dacă nivelul de risc a crescut sau a scăzut, ceea ce sugerează că si-au păstrat mintea limpede și au menținut acuratețea chiar și pe parcursul sarcinilor mai riscante.
“Intelegerea care grup are cele mai bune abilitati pentru a lua cele mai bune decizii poate contribui la imbunatatirea supravegherii UAS”, a declarat Dr. Jacqueline Wheatcroft, de la Institutul de Psihologie, Sanatate si Societate al Universitatii din Liverpool. per total, Gamerii au fost mai putin supra-increzatori in hotararile lor de decizie.
Rezultatul sprijina ideea ca acest grup ar putea fi o resursa utila in operatiunile UAS “, a adaugat ea.
La fel ca toate celelalte medii sau sub-culturi care au venit înainte, jocurile video au fost adesea văzute, un pic, ca un lucru rau în societate, distractorii săi susținând că promovează violența și / sau lenea. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe cercetări științifice demonstrează că pot avea avantaje în lumea reală, cum ar fi îmbunătățirea funcției cognitive și îmbunătățirea memoriei.