Inteligentă artificială care poate să iti citească gândurile cu o precizie extraordinară

Psihologii de la Universitatea din Toronto au creat un AI (Inteligenta artificiala) care vă poate citi în mod esențial mintea cu o precizie uimitoare. Algoritmul este capabil să recreeze imagini văzute de oameni pe baza activității creierului lor, colectate utilizând senzori electroencefalograme (EEG).

În primul rând, echipa a alimentat o rețea neuronală cu un număr imens de imagini de fețe, care l-au învățat să arate caracteristicile și modelele din fotografii. După ce a învățat să distingă aceste caracteristici, a fost învățat să potrivească aceste caracteristici cu modelele activității creierului înregistrate în scanările EEG, observând în același timp aceleași fețe.

“Când vedem ceva, creierul nostru creează o percepție mentală, care este în esență o impresie mentală a acelui lucru”, a explicat  într-o declarație Dan Nemrodov, care lucrează la laborator.

Am fost capabili sa capturăm acest perceptie folosind EEG pentru a obtine o ilustrare directa a ceea ce se intampla in creier in timpul acestui proces.

Voluntarii din experiment aveau senzori EEG atașați înainte de a li se arăta imagini cu fețe. AI-ul a reușit apoi să reconstruiască fețele utilizând informațiile citite din aceste scanări EEG cu o precizie uluitoare și ușor înfiorătoare.

face recognicion EEG scan

Imaginile produse de AI au fost incredibil de detaliate și surprinzător de precise.

“Nu numai că ar putea produce o reconstrucție neurală a ceea ce percepe o persoană, dar și a ceea ce ei își amintesc și își imaginează despre ceea ce vor să exprime”, a spus Adrian Nestor, co-autorul studiului.

“Acesta dezvăluie conținutul subiectiv al minții noastre și oferă o modalitate de a accesa, explora și împărtăși conținutul percepției, memoriei și imaginației noastre”.

Echipa speră ca, aceasta tehnologie, să poată avea aplicații practice în viitorul apropiat, cum ar fi pentru persoanele care nu sunt capabile să comunice verbal.

Până acum, totul suna foarte cool. Ei bine, iată unde aceasta tehnologie pare să fie scoasă dintr-un episod al serialului Black Mirror. Echipa spune că în viitor tehnologia ar putea fi folosită ca o modalitate de combatere a criminalității.

“Ar putea avea, de asemenea, utilizări precum colectarea informațiilor de la martori oculari asupra potențialilor suspecți, în loc să se bazeze pe descrieri verbale furnizate unui artist pentru a fi schitat un portret robot”

De cât să descrieți o crimă la care ați asistat, ați putea să vă scanați creierul in timp ce vă amintiți evenimentele. Infracțiunea și fața criminalului ar putea fi apoi reconstruite din undele tale cerebrale. Ca într-un episod deosebit de sumbru al Black Mirror din acest sezon.

Cercetarea, publicată în jurnalul eNeuro, nu reprezintă prima dată când imaginile fețelor oamenilor au fost reconstruite din scanările creierului, dar aceasta este prima dată când acest lucru a fost efectuat cu EEG. Acest lucru face ca un calculator să intre în mintea oamenilor și să reconstruiască ceea ce văd mult mai ieftin, portabil și disponibil mai mult decât oricând.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%