Suedia lanseaza primul drum electrificat din lume

Suedia pregătește calea pentru energia regenerabilă după ce a debutat primul drum electrificat din lume pentru încărcare a vehiculelor, turnand fundatia atingerii obiectivului de reducere cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

Funcționează prin reîncărcarea bateriilor vehiculelor în timp ce merg de-a lungul drumului, utilizând o tehnologie numită încărcare conductivă. Potrivit supraveghetorilor proiectului eRoadArlanda, energia electrică este furnizată prin conductorii încorporați în șosea.

Vehiculul este conectat la o șină electrificată și, atât timp cât vehiculul este deasupra șinei, un braț mobil transferă energia de pe șină spre bateria vehiculului. Curentul se deconectează când vehiculul se oprește, permițând sistemului să calculeze cantitatea de energie pe care un vehicul o folosește și apoi să debiteze costurile pe vehicul și pe utilizator. Elimină nevoia de posturi de încărcare pe șosea și înseamnă că bateriile pot fi mai mici și costurile de producție mai mici.

 

“Nu există electricitate la suprafață. Există două piste, la fel ca o priză în perete. Cinci sau șase centimetri mai jos se gaseste electricitatea “, a declarat Hans Säll, directorul eRoadArlanda, pentru The Guardian. “Dar daca inundati drumul cu apa sarata, atunci am constatat ca nivelul de electricitate de la suprafata este de numai un volt. Ai putea să mergi pe ea desculț.”

Nu numai că șinele reduc probabil emisiile de carbon cu 90%, compania spune că este cu 75% mai ieftină decât costul carburanților.

“Electrizarea a 20.000 de kilometri de drumuri în Suedia cu aceasta sina conductivă ar costa aproximativ 80 miliarde SEK [9,5 miliarde de dolari]”, a declarat compania. “Dacă presupunem că mașinile electrice cu baterii mici costă lafel ca cele cu combustie internă, ar fi nevoie de mai puțin de trei ani pentru a plăti pentru electrificarea drumurilor”.

În timp ce alte națiuni dezvoltă sisteme și tehnologii similare, anunțul Suediei este “primul de acest fel”, care permite atât vehiculelor comerciale cât și celor de călători posibilitatea de a se reîncărca în timp ce conduc.

Pentru moment, 2 km (1.2 mile) de sina electrica au fost instalate în afara orașului Stockholm. În următorii doi ani, drumul va funcționa ca un manechin de testare pentru a determina cât de bine funcționează sistemul în condiții normale de trafic și în condiții meteorologice diferite. Compania declară că intenționează să își extindă rețeaua în întreaga țară.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%