Oamenii de știință spun ca Stabilitatea genomului Coronavirusului este o veste bună pentru dezvoltarea unui vaccin

În ultimele zile, au existat mai multe rapoarte care sugerează ca SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, nu prezinta mutatii semnificative. Analizând materialul genetic al diferitelor probe de virus, colectate din diferite locații de-a lungul focarului, oamenii de știință sunt capabili să afle despre modul în care se răspândește. Vestiile conform cărora mutatiile virusului sunt mici reprezinta un plus în ceea ce privește dezvoltarea vaccinului, deoarece indică faptul că, atunci când este creat, ar putea fi eficient pentru mai mulți ani.

Se preconizează că virusurile vor evolua în timp, întrucât se reproduc în mod imperfect în interiorul celulelor gazdei. În timp ce unele mutații adverse sunt eliminate prin selecție naturală, altele pot prospera. Cu toate acestea, în cazul SARS-CoV-2, oamenii de știință din întreaga lume au observat relativ puțin mutația genetică a virusului de la începutul focarului.

Două echipe de cercetători de boli infecțioase din Italia, o națiune lovită puternic de pandemie, au analizat independent mostre locale de coronavirus și au comparat genomul lor cu cel al virusului, atunci când au fost secvențiate în China în urmă cu două luni. Rezultatele lor preliminare sugerează că genomul virusului cu răspândire rapidă este stabil, cu puține variații genetice.

“Datele noastre inițiale arată că acesta este un virus ARN foarte stabil, cu doar cinci noi variante”, a declarat într-o declarație profesorul Stefano Menzo, șeful Virologie la Spitalul Universitar Ancona. “Daca am fi investigat alte tipuri de virusi, am fi vazut zeci de mutații noi după atâtea cicluri infecțioase la pacienți “.

Menzo a explicat, de asemenea, cum acest lucru ar putea impacta un potențial vaccin. „Un virus cu un genom stabil este o veste bună pentru dezvoltarea vaccinului, deoarece indică faptul că eficacitatea vaccinurilor ar putea fi mai consecventă, posibil peste mulți ani.”

Un alt grup care lucrează în SUA a declarat pentru Washington Post că și ei au descoperit doar aproximativ patru până la 10 diferențe genetice între tulpinile care infectează oamenii din SUA și virusul original din Wuhan.

„Acesta este un număr relativ mic de mutații pentru că au trecut printr-un număr mare de oameni”, a declarat pentru Washington Post Peter Thielen, un genetician molecular la Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins. „În acest moment, rata de mutație a virusului ar sugera că vaccinul dezvoltat pentru SARS-CoV-2 ar fi un singur vaccin, mai degrabă decât un vaccin nou în fiecare an, precum vaccinul antigripal.”

Deoarece genomii virali sunt dinamici, materialul genetic al SARS-CoV-2 ar putea încă să se diversifice. Cu toate acestea, potrivit unui comentariu al lui Nathan Grubaugh, un epidemiolog la Școala Yale de Sănătate Publică, acesta este o parte naturală a ciclului de viață al virusului și „nu ar trebui să ne îngrijoram când un virus prezinta mutatii în timpul focarelor de boală”. De fapt, pe măsură ce virusul se diversifică, poate permite cartografierea unor linii mai clare ale bolii.

Cu toate acestea, ar trebui să fim totuși prudenti pentru a se asigura că rezultatele nu sunt „prea interpretate”, deoarece mărimea eșantionului este încă de mici dimensiuni și suntem încă devreme în focar, au avertizat oamenii de știință. Într-o linie similară, în comunitatea științifică s-au ridicat și preocupări cu privire la un studiu preliminar publicat la începutul acestei luni, care sugerează că a evoluat o a doua tulpină de coronavirus, care provoacă un caz mai sever de COVID-19.

“Până în prezent, nu avem nicio dovadă care să lege un virus specific [tulpină] cu vreun scor de severitate a bolii”, a declarat Thielen pentru Washington Post. „În momentul de față, severitatea bolii este mult mai probabil să fie determinată de alți factori.”

sursa: iflscience.com

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%