Moneda Bitcoin ar putea începe să intre în rezerva valutară a băncilor centrale

Moneda Bitcoin ar putea începe să intre în rezerva valutară a băncilor centrale, dar va avea o cale dificilă până la adoptare, mai ales în cazul țărilor în care moneda națională este extrem de volatilă.

În prezent, unele țări folosesc rezervele valutare pentru a-și menține monedele pe linia de plutire atunci când sunt puse presiuni asupra lor.

Să luăm cazul României, dacă leul s-ar devaloriza brusc din cauza unei contracții economice, BNR l-ar putea ridica cumpărând lei cu rezervele valutare, – dolari sau euro – pe care le are în rezervă.

Se pune însă întrebarea daca ar putea moneda Bitcoin să îndeplinească funcția de monedș de rezervă.

“În viitor, există o asemenea posibilitate. Dacă aurul a fost folosit pentru astfel de situații, nu văd de ce aurul digital nu ar putea fi folosit și pentru astfel de operațiuni, poate chiar mai bine”, crede Franklin Noll, istoric monetar și președinte al companiei. Noll Historical Consulting, citat de CoinTelegraph.

La începutul anului 2021, fostul prim-ministru al Canadei, Stephen Harper, a propus ideea ca nu numai companiile, ci și guvernele să folosească criptomonede ca rezervă valutară ca parte din coșul care include, de exemplu, aurul. Ideea fostului șef al executivului canadian vine după ce MicroStrategy a anunțat că folosește Bitcoin ca monedă principală în rezerva sa.

Bitcoin (BTC) în rezerva valutară doar ca ultimă soluție

Pe de altă parte, finanțatorii spun că Bitcoin ar putea fi folosit în acest scop, dar aceasta va trebuii să fie ultima soluție la care ar trebuii să apeleze băncile centrale. Acest lucru nu se va întâmpla însș așs curând, Bitcoin (BTC) nu va înlocui în viitorul apropiat dolarul (USD) în supremație.

„Problema cu moneda Bitcoin, în acest moment, este că, la fel ca aurul, nu există multe bunuri sau datorii denominate în Bitcoin. Este greu să vezi tranzacții denominate natural în Bitcoin în viitorul apropiat, Dolarul este încă regele.” spuse Noll.

Pe lângă acestea, la nivel mondial, există încă o doză foarte mare de neîncredere cîând vine vorba de Bitcoin, dar surpriza, nu din partea volatilității, ci mai degrabă, legată de utilizarea acestei criptomonede pentru finanțarea acțiunilor ilegale. Acest problemă a fost ridicată în urmă cu câteva zile de Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor unite ale Americi, când a afirmat că monedele virtuale sunt folosite preponderent pentru finanțarea acțiunilor ilegale.

Același mesaj a venit și din partea președintelui Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, care și-a declarat temerile cu privire la modul în care monedele digitale sunt foarte folosite în activități legate de spălarea banilor, mai ales că acestea nu sunt reglementate ca și alte active.

Va fi amenințată supremația dolarului?

Pentru dolarul poate fi o adevărată amenințare pe termen lung, dacă avem în vedere că una dintre primele economii ale lumii, China, se află în teste avansate pentru o moneda digitală de sat a băncii centrale, care ar putea fi lansată în 2022. Aceasta va putea fi accesat de străini și folosit pentru diverse tranzacții.

„Ar fi posibil sa folosim o versiune digitala a yuanului pentru plati globale, si, in mod foarte convenabil pentru noi, costurile de tranzactionare ar fi extrem de reduse. Yuan-ul digital ar sparge granitele destul de usor”, a declarat Jonas Gross, project manager la Frankfurt School Blockchain Center.

Cu toate acestea, yuanul va trebui sa faca ceva eforturi pentru a ajunge dolarul. Moneda americana contuorizeaza peste 60% dintre monedele in care se fac tranzactii, fiind urmata de euro, cu o cota de peste 20%, yenul japonez, cu aproape 6% și lira sterlina cu 4,5%, potrivit Fondului Monetar International.

Yanul este de abia pe locul cinci in acest top cu putin peste 2% din totalul tranzactiilor.

Potrivit profesorilor in economie, cu cat dobanzile la imprumuturi cresc in SUA cu atat devina mai riscant pentru dolar ca moneda de rezerva. In aceste conditii, este normal ca finantistii sa caute solutii de rezerva.

Ce spune Central Bank Digital Currency (CBDC) despre aceste lucruri?

Deși Rezerva Federală nu a luat nicio decizie cu privire la urmărirea sau implementarea unei monede digitale a băncii centrale sau CBDC, aceasta recunoaște că a explorat potențialele beneficii și riscuri ale CBDC dintr-o varietate de unghiuri, inclusiv prin cercetare și experimente tehnologice. Accentul esențial al acestora este dacă și cum s-ar putea îmbunătăți un CBDC într-un sistem de plăți intern din SUA deja sigur și eficient.

CBDC este, în general, definită ca o răspundere digitală a unei bănci centrale, care este disponibilă pe scară largă publicului larg. Astăzi, în Statele Unite, bancnotele Rezervei Federale (adică, moneda fizică) sunt singurul tip de bani de la banca centrală disponibil publicului larg. La fel ca formele de bani existente, un CBDC ar permite publicului larg să efectueze plăți digitale. Cu toate acestea, ca o răspundere a Rezervei Federale, un CBDC ar fi cel mai sigur activ digital disponibil publicului larg, fără riscul de credit sau de lichiditate asociat.

Consiliul Rezervei Federale a emis un document de discuție care examinează avantajele și dezavantajele unei potențiale CBDC din SUA. Ca parte a acestui proces, au căutat feedback public cu privire la o serie de subiecte legate de CBDC. Rezerva Federală se angajează să audă o gamă largă de voci pe aceste subiecte.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%