Ce sunt și cum funcționează NFT-urile?
Imaginați-vă cum cumpărați o piesă de artă digitală de pe Internet la un preț rezonabil și obțineți un simbol digital unic cunoscut, care vă dovedește autoritatea asupra operei de artă pe care ați cumpărat-o. Nu ar fi grozav? Ei bine, această oportunitate există acum, datorită NFT-urilor.
În prezent, NFT-urile iau cu asalt lumea artei digitale și a obiectelor de colecție. Așa cum toată lumea credea că Bitcoin este răspunsul digital la monedă, NFT-urile sunt acum prezentate ca răspunsul digital la obiectele de colecție. Drept urmare, artiștii digitali își văd viața schimbându-se datorită vânzărilor masive către un nou public cripto.
Dacă sunteți interesat de NFT și doriți să explorați mai multe despre ce sunt acestea, ați ajuns în locul potrivit. Haide-ți să vedem despre ce este toată această agitație!
Ce este un NFT?
NFT (non-fungible tokens) înseamnă jetoane nefungibile (NFT), care sunt în general create folosind același tip de programare folosit pentru criptomonede. În termeni simpli, aceste active criptografice se bazează pe tehnologia blockchain. Ele nu pot fi schimbate sau tranzacționate în mod echivalent ca și alte active criptografice.
Termenul NFT (non-fungible tokens) spune în mod clar că nu poate fi nici înlocuit, nici schimbat deoarece are proprietăți unice. Moneda fizică și criptomoneda sunt fungibile, ceea ce înseamnă că pot fi tranzacționate sau schimbate una cu alta.
Caracteristici cheie ale NFT
- Digital Asset – NFT este un activ digital care reprezintă obiecte de colecție pe Internet precum artă, muzică și jocuri cu un certificat autentic creat de tehnologia blockchain care stă la baza criptomonedei.
- Unic – Nu poate fi falsificat sau manipulat în alt mod.
- Schimb – Schimburile NFT au loc cu criptomonede precum Bitcoin pe site-uri specializate.
Cryptopunks este un exemplu notabil de NFT. Vă permite să cumpărați, să vindeți și să stocați 10.000 de obiecte de colecție cu dovada proprietății.
Cum funcționează NFT?
Acum că ați făcut primi pașii pentru a înțelege ce este un NFT, ar trebui să continuați și să aflați cum funcționează un NFT.
Majoritatea NFT-urilor sunt prezente în blockchain-ul criptomonedei Ethereum, cryptomoneda pe care a fost si creat primul NFT – un registru public distribuit care înregistrează tranzacțiile.
NFT-urile sunt Token-uri (jetoane) individuale cu informații valoroase stocate în ele.
Deoarece dețin o valoare stabilită în primul rând de piață și cerere, ele pot fi cumpărate și vândute la fel ca alte tipuri fizice de artă.
Datele unice ale NFT-urilor facilitează verificarea și validarea proprietății acestora și transferul de lor între proprietari.
Exemple de NFT-uri
Lumea NFT este relativ nouă pentru oameni. Iată câteva exemple de NFT care există astăzi:
- Colecții digitale
- Nume de domenii
- Jocuri
- Eseuri
- Linii de modă
Pentru ce este folosit un NFT?
Persoanele interesate de cripto-trading și persoanele cărora le place să colecteze opere de artă folosesc adesea NFT-uri. În afară de asta, are și alte utilizări, cum ar fi:
Conținut digital – Cea mai semnificativă utilizare a NFT-urilor astăzi este în conținutul digital. Creatorii de conținut își văd profiturile sporite de NFT, deoarece alimentează o economie a creatorilor în care creatorii dețin dreptul de proprietate asupra conținutului lor pe platformele pe care le folosesc pentru a-l face publicitate.
Articole în jocuri – NFT-urile au atras un interes considerabil din partea dezvoltatorilor de jocuri. NFT-urile pot oferi o mulțime de beneficii jucătorilor. În mod normal, într-un joc online, puteți cumpăra articole pentru personajul dvs., dar asta este tot ce pot face. Cu NFT, vă puteți recupera banii vânzând articolele după ce ați terminat cu acele articole.
Investiții și garanții – Atât NFT, cât și DeFi (finanțare descentralizată) au aceeași infrastructură. Aplicațiile DeFi vă permit să împrumutați bani folosind garanții. NFT și DeFi lucrează împreună pentru a explora utilizarea NFT-urilor ca garanție.
Nume de domenii – NFT-urile oferă domeniului dumneavoastră un nume mai ușor de reținut. Acesta funcționează ca un nume de domeniu al unui site web, făcând adresa sa IP mai memorabilă și mai valoroasă, de obicei în funcție de lungime și relevanță. De exemplu un domeniu precum ENS face mai ușor pentru oameni să vă trimită cripto schimbând o adresă lungă de 32 de caractere cu un nume de domeniu precum neavasile.eth.
Chiar și celebrități precum Snoop Dogg, Shawn Mendes și Jack Dorsey sunt interesate de NFT lansând amintiri unice și opere de artă și vânzându-le ca NFT securitizate.
NBA Top Shot este un caz de utilizare NFT
Unul dintre cele mai populare NFT-uri din ultimele zile este NBA Top Shot, un parteneriat între Dapper Labs (producătorii jocului CryptoKitties) și National Basketball Association (NBA). NBA acordă licențe filmelor video de evidențiere individuale, printre alte conținuturi, către Dapper Labs, iar acestea digitizează filmările și le pun la dispoziție pentru vânzare consumatorilor. Fiecare rolă prezintă un clip video, cum ar fi un joc de baschet al unui jucător celebru, unele prezentând unghiuri diferite și artă digitală pentru a le face unice. Chiar dacă cineva a făcut o copie perfectă a videoclipului, acesta poate fi recunoscut instantaneu ca contrafăcut. Asociația a generat deja 230 de milioane de dolari în vânzări, iar compania tocmai a primit finanțare de 305 de milioane de dolari de la un grup care include Michael Jordan și Kevin Durant.
Aceste clipuri video se vând la prețuri mari. Printre cele mai populare:
- LeBron James „Cosmic” Dunk: 208.000 USD
- Blocul Zion Williamson „Holo MMXX”: 100.000 USD
- Blocul „From the Top” LeBron James: 100.000 USD
- LeBron James „Throwdowns” Dunk: 100.000 de dolari
- LeBron James „Holo MMXX” Dunk: 99.999 USD
- Mânerele „Deck the Hoops” de Steph Curry: 85.000 USD
- Giannis Antetokounmpo „Holo MMXX” Dunk: 85.000 USD
- Dunk LeBron James „From the Top”: 80.000 USD
Aceste momente unice din NBA sunt bătute și lansate pe piață prin „pack drops”. Cele mai obișnuite se vând cu doar nouă dolari, dar pachetele mai exclusive se pot vinde cu mult mai mult.
Acum că ați înțeles pentru ce sunt folosite NFT-urile și diferitele moduri în care puteți beneficia de ele, hai să aruncăm și o privire la modul în care acestea sunt în mod specific diferite de alte forme de criptomonede.
De ce devin din ce în ce mai populare NFT-urile?
NFT-urile există de fapt din 2015, dar acum se confruntă cu o creștere a popularității datorită mai multor factori. În primul rând, și poate cel mai evident, este normalizarea și entuziasmul legat de criptomonede și tehnologiile legate de blockchain. Dincolo de tehnologia în sine este combinația de fand, economia drepturilor de autor și legile deficitului. Toți consumatorii doresc să beneficieze de oportunitatea de a deține conținut digital unic și, eventual, să-l dețină ca tip de investiție.
Când cineva cumpără un token nefungibil, câștigă dreptul de proprietate asupra conținutului, dar acesta poate încă să ajungă pe Internet. În acest fel, un NFT poate câștiga popularitate – cu cât este văzut mai mult online, cu atât crește mai mult în valoare. Când activul este vândut, creatorul inițial primește o reducere de 10 la sută, platforma primind un mic procent și proprietarul actual primind restul venitului. Astfel, există un potențial pentru venituri continue din activele digitale populare, deoarece acestea sunt cumpărate și vândute în timp.
Autenticitatea este numele jocului cu NFT. Piesele de colecție digitale conțin informații distinctive care le fac distincte de orice alt NFT și ușor de verificat, datorită blockchain-ului. Crearea și difuzarea obiectelor de colecție false nu funcționează, deoarece fiecare articol poate fi urmărit până la creatorul sau emitentul original. Și, spre deosebire de criptomonede, acestea nu pot fi schimbate direct între ele (cum ar fi cărțile de baseball în viața reală), deoarece nu există două la fel.
Sunt NFT-urile un mainstream acum?
Deci, cu toată agitația făcută cu NFT-urile, este corect să spunem că acestea sunt acum mainstream? Acest articol oferă un argument puternic pentru a crede că NFT-urile sunt acum coapte în conștiința publicului. Nu strică faptul că o serie de celebrități de profil s-au aventurat în apele NFT.
Deși poate că ar fi prematur să spunem „Da, NFT-urile sunt cu siguranță mainstream acum”, dacă vor continua pe această traiectorie, 2022 ar putea fi anul în care știm că NFT-urile sunt aici pentru a rămâne.
Cum diferă NFT-urile de alte criptomonede?
Deși NFT-urile sunt create folosind același tip de limbaj de programare ca și alte criptomonede, aici se termină similitudinea.
Alte Cryptomonede | NFT |
Criptomonedele sunt „fungibile”; pot fi tranzacționate sau schimbate unul cu altul. De asemenea, sunt egale ca valoare. | Fiecare NFT acționează ca o semnătură digitală care face imposibil ca acestea să fie schimbate sau egale între ele. |
De exemplu, un Bitcoin este întotdeauna egal cu un alt Bitcoin, sau un dolar este întotdeauna egal cu un dolar. | De exemplu, Cina cea de Taină este un fel de pictură și nu poate fi schimbată cu un alt tablou. |
Ethereum și NFT-urile
Blockchain-ul Ethereum face posibil ca NFT-urile să funcționeze din mai multe motive:
- Tranzacționarea NFT-urilor, fără a avea nevoie de platforme peer-to-peer, poate lua reduceri semnificative ca compensație.
- Toate produsele Ethereum au același „backend”, făcând NFT-urile portabile pentru a cumpăra un produs și a-l vinde pe altul fără efort.
- Odată ce o tranzacție este confirmată, este imposibil să manipulați datele pentru a falsifica dreptul de proprietate.
- Ethereum nu este niciodată oflfine, ceea ce înseamnă că jetoanele dvs. vor fi întotdeauna disponibile pentru vânzare.
Penguin Communities
Pudgy Penguin este o comunitate populară in NFTs, o subcategorie de criptomonede care reprezintă proprietatea asupra unui activ unic: 8.888 de pinguini pe blockchain-ul Ethereum, organizați într-o singură colecție. Pudgy Penguin este doar una dintre multele comunități care oferă beneficii și alte avantaje membrilor, cum ar fi abonamentul la un server Discord partajat sau obținerea accesului la un canal privat Telegram care vă permite să vorbiți cu alți proprietari.
Multe proiecte NFT au propriile lor comunități, în care membrii pot colabora, împărtăși idei și pot sprijini sau cumpăra proiectele sau arta celuilalt.
Cum să cumpărați NFT-uri?
După ce ați înțeles pentru ce sunt folosite NFT-urile și avantajele sale specifice față de alte criptomonede, este posibil să doriți să vă aventurați să cumpărați NFT-uri. Dacă da, va trebui să achiziționați câteva elemente esențiale înainte de a o face:
- Veți avea nevoie de un portofel digital care vă permite să vă stocați NFT-urile și criptomonedele.
- Apoi, trebuie să achiziționați o criptomonedă în funcție de valutele acceptate de furnizorul dvs. NFT, cel mai probabil Ether. Puteți folosi platforme precum OpenSea, Coinbase, Kraken, PayPal etc., pentru a cumpăra criptomonede.
- Odată ce ați făcut achiziția de criptomonede, o puteți muta din schimb în portofel.
Rețineți că multe schimburi percep un mic procent din tranzacția dvs. de achiziție cripto ca taxe.
Platforme populare de unde poți cumpara NFT-uri
Odată ce ți-ai pregătit portofelul, tot ce trebuie să faci este să cumperi NFT-uri. În prezent, cele mai mari platforme de unde îti poți cumpăra NFT-uri sunt:
Rarible – Rarible este o marketplace democratic care permite artiștilor și creatorilor să emită și să vândă NFT-uri. Le permite deținătorilor să ia parte la funcții precum taxele și regulile comunității.
OpenSea – Pentru a începe, tot ce trebuie să faceți este să vă creați un cont pe site-ul oficial al OpenSea și să răsfoiți colecțiile NFT și să descoperiți artiști noi. Această platformă este cunoscută ca o colecție vastă de articole digitale rare și obiecte de colecție.
Foundation – Pe această platformă, artiștii trebuie să primească sau să trimită o invitație de la alți creatori pentru a-și posta arta. Exclusivitatea acestei comunități se mândrește cu lucrări de artă de calibru mai mare, presupunând că cererea pentru NFT rămâne la nivelurile actuale sau chiar crește în timp.
Cum arată viitorul pentru NFTs?
NFT a îmbunătățit expunerea media și beneficii speciale pentru artiștii aspiranți pe rețelele sociale. Recent, Jack Dorsey, CEO-ul și co-fondatorul Twitter, cu primul și faimosul său tweet, „amjust setting up my twttr,”, și Vignesh Sundaresan, cunoscut sub numele de „Metakovan”, au cumpărat artă NFT în valoare de 69,3 milioane de dolari pe Beeple.
Datorită popularității în creștere, oamenii sunt acum dispuși să plătească sute de mii de dolari pentru NFT-uri.
La fel ca David Gerard, autorul cărții Attack of the 50-foot Blockchain, mulți experți din industria cripto-ului spun că aproximativ 40% dintre noii utilizatori cripto vor folosi NFT-urile ca punct de intrare. Ca urmare a popularității sale în creștere, NFT ar putea reprezenta o parte mai semnificativă a economiei digitale în viitor.
Întrebări frecvente
Care sunt câteva exemple de token-uri NFT?
NFT-urile pot reprezenta orice activ digital. Pot fi active numai online, cum ar fi opere de artă digitale sau active reale, cum ar fi imobiliare. Câteva exemple sunt avatare în joc, obiecte de colecție digitale/non-digitale, bilete, nume de domenii și altele.
2. Sunt NFT-urile sigure?
NFT-urile care folosesc tehnologia blockchain precum criptomonedele sunt, în general, sigure. Natura lor distribuită face ca NFT-urile să fie aproape imposibil de piratat. Singurul risc de securitate este că ați putea pierde accesul la NFT-urile dvs. dacă platforma de găzduire iese din activitate.
3. Ce înseamnă nefungibil?
Fungibilitatea este un termen din economie care descrie interschimbabilitatea produselor/bunurilor. De exemplu, un articol, cum ar fi o bancnotă de un dolar, este fungibil atunci când este interschimbabil cu orice altă bancnotă de un dolar. În contrast, nefungibil înseamnă că articolul este unic sau se distinge. De exemplu, dacă iei o bancnotă de un dolar și o faci semnată de un artist celebru, aceasta va deveni unică.
4. Cum pot cumpăra NFT-uri?
Majoritatea NFT-urilor pot fi achiziționate cu Ether. Deci, deținerea și stocarea lor într-un portofel digital este pasul principal. Puteți cumpăra NFT-uri printr-o piață NFT online, cum ar fi OpenSea, SuperRare și Rarible.
5. Ce sunt NFT-urile, mai exact?
NFT-urile sau tokent-uri (jetoane) nefungibile – active digitale bazate pe tehnologia blockchain. Orice poate deveni un NFT — o piesă de artă, suveniruri sportive sau chiar un tweet.
6. Pentru ce sunt folosite NFT-urile?
NFT-urile sunt fișiere digitale. Ele pot fi un jpeg al unei piese de artă, imobiliare sau un videoclip. Transformarea fișierelor în NFT ajută la securizarea acestora prin blockchain pentru a eficientiza cumpărarea, vânzarea și tranzacționarea, reducând frauda considerabil.
7. Cum se conectează NFT-urile și crypto?
La fel ca criptomonedele, tokenurile nefungibile există și pe un blockchain. Acesta confirmă proprietatea și identitatea unică a activului digital. O tehnologie similară cu Bitcoin și Ethereum este folosită pentru a construi NFT. De fapt, Ethereum este cripto larg acceptat pe piața NFT.
8. De ce cumpără oamenii NFT-uri?
NFT-urile sunt considerate o opțiune de investiție sigură. Aceste active tokenizate sunt accesibile tuturor. Vă oferă drepturi de bază de utilizare. Mai mult, majoritatea cumpărătorilor investesc în ele, deoarece cred că activele vor deține valoare în viitor.
9. Care sunt cele mai bune modalități de a câștiga bani din NFT-uri?
Unele dintre cele mai bune modalități de a maximiza profitul din NFT includ închirierea, câștigarea de drepturi de autor, tranzacționarea NFT-urilor, jocurile NFT și adoptarea si partiucipare intr-o formă de yield farming bazat pe NFT.
10. Ar trebui să investesc într-un NFT?
Experții sugerează că NFT-urile pot fi o investiție bună, deoarece le puteți revinde pentru profit. Mai multe piețe NFT permit vânzătorilor să obțină redevențe pentru activele vândute. Cu toate acestea, este necesară o cercetare adecvată înainte de a investi, astfel încât să puteți evalua dacă se potrivește cerințelor dumneavoastră.
11. Care este diferența dintre NFT și criptomonedă?
Atât criptomonedele, cât și NFT-urile folosesc rețeaua blockchain pentru verificarea proprietății. Cu toate acestea, spre deosebire de o criptomonedă, un NFT nu poate fi schimbat direct cu un alt NFT. NFT-urile sunt vândute, dar nu tranzacționate ca titlurile de valoare pe bursele digitale. În schimb, criptomonedele pot fi tranzacționate ca și valori mobiliare.
Concluzie
Sper că acest tutorial „Ce este un NFT?” v-a ajutat să ințelegeți acum tot ce trebuie să știți despre ce este un NFT, cum funcționează, utilizările sale și cum le puteți cumpăra. NFT-urile care folosesc tehnologia blockchain precum criptomonedele și sunt, în general, sigure. Natura lor distribuită face ca NFT-urile să fie aproape imposibil de piratat. Singurul risc de securitate este că ați putea pierde accesul la NFT-urile dvs. dacă platforma de găzduire iese din activitate.