Metaversul și Crypto

Aflați cum interacționează cripto cu metaversul și de ce sunt atât de împletite.

Metaversul, criptomoneda, Web3. Pe lângă faptul că toate aceste trei lucruri sunt cuvinte la modă în tehnologie, ce au ele în comun? Pentru mulți dezvoltatori și investitori de tehnologie, metaversul și cripto-ul sunt împletite și vor deveni parte a Web3 — un internet descentralizat controlat de utilizatori individuali, mai degrabă decât de marile companii.

Deși metaversul (adica lumi virtuale imersive tridimensionale) și criptomonedele sunt două lucruri foarte diferite, dar care ar putea ajunge să se bazeze foarte mult unul pe celălalt pe măsură ce se dezvoltă.

Blockchain-ul și cum alimentează acesta metaversul și criptomonedele

Să începem cu o piesă fundamentală de tehnologie care se află în centrul atât a criptomonedei, cât și a metaversului: blockchain. Proiectat inițial de creatorul Bitcoin Satoshi Nakamoto și folosit acum de alte criptomonede mari, cum ar fi Ethereum (CRYPTO:ETH), blockchain este un registru digital public care înregistrează datele tranzacțiilor. Tranzacțiile care utilizează o rețea blockchain pot fi peer-to-peer și pot elimina intermediarii (cum ar fi o bancă sau o companie de tehnologie) din interacțiunile cu utilizatorii. Acest lucru poate reduce costurile și poate accelera, printre altele timpul pentru efectuarea tranzacțiilor.

Comerțul pe internet se desfășoară în continuare folosind o versiune digitală a monedelor fiat tradiționale. Blockchain și monedele bazate pe acesta au fost dezvoltate ca mijloc digital nativ de tranzacționare a afacerilor într-o lume digitală. Metaversele cu lumile lor virtuale 3D și serviciile imersive sunt, de asemenea, văzute de unii ca utilizând tehnologia blockchain ca o modalitate de a crea interacțiuni fără permisiuni între utilizatorii de internet.

Cumpărături în metavers

Există o mulțime de lumi imersive 3D care există astăzi, cum ar fi jocurile video în care jucătorii pot interacționa între ei în timp real. Cu toate acestea, după unele definiții, aceste lumi 3D nu devin cu adevărat parte a metaversului până când nu au o economie digitală cu drepturi depline.

Multe dintre aceste jocuri și servicii permit utilizatorilor să achiziționeze articole digitale. Pentru jucătorii pasionați de jocuri video, aceasta este o practică obișnuită. Ținute și accesorii pot fi achiziționate pentru a vă personaliza aspectul în joc sau pentru a îmbunătăți performanța jucătorului. Serviciile bazate pe cloud computing utilizează un concept similar, permițând un pachet de pornire gratuit sau ieftin, dar blocând funcții premium sau suplimentare în spatele unui paywall.

Sună puțin inutil și exagerat? Acest concept de cumpărături în metavers ar putea avea și aplicații în lumea reală. Cumpărătorii ar putea încerca o versiune virtuală a hainelor în metavers înainte de a face o achiziție. CEO-ul Nvidia (NASDAQ:NVDA), Jensen Huang, vorbește mult despre „gemenii digitali” ai locațiilor din lumea fizică, care are un potențial extraordinar pentru companii atunci când proiectează și construiesc proprietăți sau planifică proiecte de producție. Același lucru s-ar putea spune și pentru persoanele care ar putea previzualiza o remodelare a casei sau ar putea eșantiona un produs, cum ar fi mobilierul, într-o recreare digitală a casei lor.

Metaverse, criptomonedele și NFT-uri

Cu potențialul ridicat de comerț electronic și interacțiune socială, aici intră criptomonedele și aplicațiile construite pe un blockchain. Interacțiunile directe peer-to-peer pe web țin promisiunea decontării instantanee a fondurilor și a taxelor aproape de zero. Proprietatea articolului poate fi garantată folosind un NFT (jeton nefungibil), care ar putea lua forma unei piese de artă, a unui articol de colecție digital sau a unei versiuni digitale a unei achiziții din lumea reală, cum ar fi să vă cumpărți o pereche de pantofi sport Nike (NYSE). :NKE) adidași pe care i-ai putea purta și în metavers.

Deocamdată, însă, metaversul este în mare măsură domeniul industriei jocurilor video și al altor start-up-uri imaginative. Merită remarcat faptul că tulburările din spațiul cripto în prima jumătate a anului 2022 au aruncat, de asemenea, o umbră asupra metaversului și viabilității sale ca economie digitală cu drepturi depline. Cu toate acestea, iată patru proiecte în stadiu incipient care reduc decalajul dintre criptomonede și metaverscare ce merită urmărite.

1. The Sandbox

Sandbox (CRYPTO:SAND) este o lume digitală creată de utilizatori în care utilizatorii pot crea și vinde conținut digital în cadrul jocului. SAND este simbolul din joc care acționează ca o monedă și este construit pe vârful rețelei blockchain Ethereum. Aceste jetoane pot fi cumpărate și vândute pe o serie de schimburi de criptomonede. SAND poate fi folosit pentru a cumpăra teren virtual, clădiri, accesorii și alte articole ca NFT.

2. Decentraland

Decentraland (CRYPTO:MANA) este o altă experiență metaverse bazată pe rețea Ethereum. Participanții pot folosi tokenul nativ MANA pentru a cumpăra teren virtual și a-l dezvolta pentru jocuri și alte experiențe, precum și pentru avatare și accesorii digitale. Decentraland este controlat de Decentraland DAO (organizație autonomă descentralizată). Proprietarii MANA sau proprietăți virtuale din Decentraland pot participa la DAO și pot vota inițiative și noi dezvoltări.

3. Axie Infinity

Gândiți-vă la Axie Infinity (CRYPTO:AXS) ca la o versiune bazată pe blockchain Ethereum a francizei Nintendo (OTC:NTDOY) Pokémon. Jucătorii antrenează monștri fantastici numiți Axies și concurează împotriva altor echipe. Axie Infinity este un joc „play-to-earn”, ceea ce înseamnă că jucătorii pot câștiga token-uri AXS. Jetoanele pot fi cheltuite pe noi Axies (care se comercializează ca NFT-uri), antrenând Axies existente pentru a-și îmbunătăți trăsăturile și lansarea viitoare a terenului virtual în universul Axie Infinity. Cel mai scump Axie cumpărat vreodată a fost pentru echivalentul a 820.000 USD.

4. Crypto Baristas

Crypto Baristas este un proiect NFT care își propune să reducă decalajul dintre lumea fizică și cea virtuală. Proprietarii unui personaj Crypto Barista NFT au acces la un metavers unde se pot întâlni alți pasionați de cafea. Dar acesta este mai mult decât un loc pentru a lua o cafea virtuală. Proiectul este, de asemenea, folosit pentru a finanța o cafenea actuală din New York numită Coffee Bros., care va colabora cu fermierii de cafea din întreaga lume (primul fiind un fermier stabilit în Honduras). În acest moment, acesta este un proiect foarte nou, care a lansat recent un white paper despre cum vor funcționa token-urile sale, dar este un exemplu al modului în care metaversul poate avea și aplicații în lumea reală.

Perspective pentru utilizatori și investitori

Prețurile unor token-uri native utilizate într-un metavers au crescut vertiginos în ultimii ani, atrăgând multă atenție investitorilor. Cu toate acestea, rețineți că investiția în criptomonede și token-uri construite pe o rețea blockchain este foarte speculativă – și nu doar pentru că sunt tehnologii noi.

Monedele criptografice și jetoanele folosite în metavers nu sunt afaceri care generează venituri și profituri. În schimb, sunt un tip de monedă digitală care poate fi folosită pentru a face achiziții sau pentru a participa la un metavers. Prin urmare, valorile lor sunt extrem de subiective și predispuse la fluctuații sălbatice ale prețului. Stocurile individuale ale companiilor sunt, de asemenea, foarte volatile, dar investitorii pot face evaluări cu privire la valoarea lor cu ajutorul măsurătorilor privind veniturile și profitul — valori pe care investitorii cripto nu le au. Această problemă a dus la o volatilitate extremă în universul cripto mai larg în 2022.

Cu toate acestea, versiunile timpurii ale metaversului sunt foarte promițătoare, în special pentru cei interesați să participe la ele. Deținerea unor cripto-uri îi oferă deținătorului o voce într-un DAO sau alt proiect virtual, iar artiștii și alți creatori digitali pot avea o nouă desfacere pentru afacerea lor.

Aveți grijă când vine vorba de investiții în acest spațiu, deoarece se mișcă rapid și sunt încă în curs de dezvoltare. Dar intersecția dintre criptomonede și metavers merită să fie în atenția dumneavoastră în anii următori.

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%