Vocabular Crypto

Cauta un termen crypto:

0-9
2FA (Two Factor Authentication)
Definiție
2FA este acronimul pentru Two-Factor Authentication (Autentificarea cu doi factori). 
Este cunoscută și sub numele de autentificare cu mai mulți factori, este un strat suplimentar de securitate adăugat de utilizator conturilor.
Acesta implică introducerea unei alte informații (un cod numeric), pe lângă o parolă, pentru a avea acces la un cont.
Aceste coduri sunt primite pe un smartphone, printr-o aplicație sau un mesaj SMS.
Explicaţie
 2FA reprezintă accesarea contului utilizând informațiile știute (user și parolă) și cele deținute (codul de pe aplicație).
În mod tradițional, pentru a accesa un cont, userii își introduceau numele de utilizator, urmat de o parolă. Cu 2FA activat, în loc să obțineți accesul imediat la platformă, după introducerea parolei, trebuie introdusă și cea de a doua informație (codul).
2FA face dificil accesul neautorizat al hackerilor la conturile de utilizator. Chiar dacă hackerul ar putea obține parola, ar trebui totuși să introducă codul disponibil doar pe telefonul proprietarului.
Codurile 2FA trimise prin SMS pot fi interceptate de către hackeri, folosind instrumente speciale.
51% Attack
Definiție
51% Attack – reprezintă o amenințare la adresa rețelei blockchain, care provine din potențialul unei singure părți (organizație individuală sau centralizată) care acumulează o putere de calcul mai mare de 50% din întreaga rețea.
Deși acest atac nu s-a concretizat niciodată pe rețeaua Bitcoin, datorită logisticii necesare pentru a-l pune în practică, este o amenințare teoretic posibilă.
Explicație
Pentru a ignora munca făcută de o rețea blockchain prin consens, trebuie să aveți o cantitate enormă de putere de calcul (cunoscută sub numele de rată de hash). Pentru un atac de 51%, rata de hash a atacatorului trebuie să depășească jumătate din ceea ce au combinat toate celelalte computere din rețea.
Rata de hash actuală a rețelei Bitcoin este de aproximativ 170 de milioane de terahash. Asta înseamnă că trebuie să producem puțin mai mult de 85 de milioane de terahash pentru a afecta rețeaua. Adică să investești în milioane de mineri ASIC și să rezervi un buget pentru plata energiei electrice consumate de aceste unități de calcul.
A
AML (Anti Money Laundering)
Definiție
AML este acronimul pentru Anti Money Laundering (Combaterea spălării banilor).
Se referă la setul de legi, reglementări și proceduri menite să împiedice infractorii să obțină, să ascundă sau să mute fonduri ilicite.
AML acoperă o serie de activități infracționale, aceasta vizează în special tipuri specifice de abuz financiar, inclusiv: corupția publică, evaziunea fiscală, comerțul ilegal cu bunuri și manipularea pieței.
Explicaţie
În spațiul crypto-monedelor, activitatea financiară ilegală este o preocupare principală. Deoarece multe tranzacții cu crypto-monede pot fi efectuate anonim, infractorii pot încerca să mute fondurile ilicite prin blockchain pentru a evita detectarea.
Acest lucru a câștigat atenția parlamentarilor și autorităților de reglementare, precum Securities and Exchange Commission (SEC) și Commodity Futures Trading Commission (CFTC) din Statele Unite. Exchangeurile, brokerii și dealerii trebuie să respecte standardele AML stabilite de aceste agenții.
Deși KYC și AML sunt uneori utilizate interschimbabil, AML se referă la întregul cadru destinat prevenirii spălării banilor, în timp ce KYC este pur și simplu procesul de verificare a identității clienților. KYC este un subset al procesului de combatere a spălării banilor.
API
Definiție
Abreviere pentru Application Programming Interface (Interfața de Programare a Aplicațiilor).
Acesta este un algoritm sau o aplicație software dezvoltată pentru a ajuta două sisteme de informații să se conecteze și să comunice.
APIurile sunt de obicei furnizate de dezvoltatorii sistemului primar pentru a permite altor dezvoltatori (secundari) să acceseze fișiere și alte resurse din sistemul primar, precum și să efectueze operațiuni.
Explicație
Este normal ca fiecare afacere, entitate publică sau ONG să aibă un sistem informațional. În cea mai mare parte, aceste sisteme sunt de obicei utilizate intern pentru a servi clienții. Cu toate acestea, având în vedere nevoia de a tranzacționa între organizații, este adesea necesar ca diferite sisteme să vorbească între ele. Acest lucru înseamnă că date și fișiere trebuiesc partajate.
Este posibil ca o companie de asigurări să aibă nevoie de actualizări cu privire la deținerea și înregistrarea autovehiculelor din sistemul de informații al departamentului guvernamental. În loc ca această companie de asigurări să facă o cerere pentru fiecare anchetă și să aștepte ca un raport să fie trimis prin email, departamentul guvernamental poate oferi acces la sistemul său printr-un API.
ASIC Miner
Definiție
ASIC: abreviere pentru Application Specific Integrated Circuit (Circuit Integrat Specific Aplicației).
Un ASIC Miner este o unitate hardware alcătuită din cipuri special concepute, plăci de bază și surse de alimentare construite cu scopul de a mina crypto-monede.
ASIC-urile sunt capabile să obțină o rată de hash semnificativ mai mare decât plăcile video; astfel, sunt mult mai eficiente decât GPU-urile.
Explicație
Mineritul a fost inițial realizat de unitatea centrală de procesare (CPU) a unui computer. La mai puțin de doi ani de la existența Bitcoin, unitățile de procesare grafică (GPU) erau capabile să efectueze semnificativ mai multe calcule pe secundă. Așa că au devenit folosite pentru minat și au înlocuit CPU-urile.
Utilizarea GPU-urilor a crescut dificultatea rețelei, ducând la rate de hash și mai mari, făcând astfel aproape imposibilă exploatarea cu procesoare. ASIC-urile reprezintă următoarea progresie în echipamentele de minerit, succedând GPU-urile în acest proces.
ATH
Definiție
ATH este un acronim pentru All Time High. Este prețul maxim atins de o crypto-monedă după ce a fost listată pe exchange. Dacă prețul unei monede depășește ATH-ul său anterior, valoarea este revizuită și se stabilește un nou ATH. De exemplu, dacă ATH-ul anterior al unei active a fost de 200 USD, iar această valoare a fost depășită cu 50 USD, noul ATH este acum de 250 USD.
Explicație
Unii investitori folosesc ATH ca indicator al potențialului de creștere al unei monede sau simbol. De exemplu, o monedă care se situează, din punct de vedere al prețului, la 70% din ATH-ul precedent, este privită ca o investiție cu potențial de creștere. Cu toate acestea, ATH-urile sunt în mod regulat rezultatul unui hype însoțit de perioade de cumpărare crescută (bull market) și rareori reflectă valoarea reală a unei monede.
Airdrop
Definiție
Eveniment prin care un nou proiect blockchain își distribuie monedele către public.
Un Airdrop este condiționat de criterii specifice pentru ca participantul să fie eligibil. Acestuia i se cere:
o adresă specifică monedei, unde primește fondurile.
cerințe legate de social media, precum share, like și subscribe unor postări.
Explicație
Airdropurile reprezintă cel mai simplu mod de a câștiga crypto-monede. Criteriile de admitere sunt minime.
Un Airdrop necesită deținerea unui portofel activ, care conține deja adresa specifică unui anumit tip de monedă sau jeton. Tipul de monedă va fi specificat în prealabil iar un snapshot al blockchainului va fi efectuat cu toate adresele care se califică. Monedele vor fi apoi distribuite în proporția corespunzătoare cu adresele eligibile participării.
Al doilea tip de Airdrop necesită finalizarea unor sarcini precum retweeting sau urmărirea și distribuirea postărilor legate de blockchain pe social media. În acest caz, crypto-monedele sunt transferate drept recompensă pentru îndeplinirea sarcinilor.
Algoritm
Definiție
Set de reguli care ghidează computerul să efectueze sarcini spefice.
Aplicație software care poate fi descrisă sub forma unui manual de instrucțiuni.
Algoritmii sunt proiectați pentru a prelua intrări și a le ghida prin anumite procese, pentru a produce un rezultat.
În timp ce algoritmii pot fi folosiți pentru a instrui un singur computer, ei pot fi folosiți și pentru rețele vaste de calculatoare.
Explicație
Computerelor trebuie să li se spună cum să îndeplinească sarcini, precum și cum să interacționeze cu alte mașini. De exemplu, rețelele blockchain au o natură peer-to-peer. Cu toate acestea, rețeaua trebuie să acționeze ca o unitate atunci când procesează tranzacțiile.
Cu alte cuvinte, computerele din rețea trebuie să ajungă la un consens cu privire la modul în care înregistrează tranzacțiile pe registrul partajat. Acest lucru este posibil datorită algoritmilor implementați de softwareul de bază instalat pe toate mașinile din rețea.
All Time High
Definiție
Maxim istoric din punct de vedere al prețului.
Este un termen folosit pentru a descrie cel mai mare preț la care a ajuns un activ precum Bitcoin.
Atunci când se înregistrează un preț mai mare decât ultimul ATH, maximul este actualizat (adică avem un nou All Time High).
În timpul unei creșteri semnificative, maximul istoric poate exista doar pentru o perioadă scurtă de timp, înainte să fie înlocuit; Alte maxime istorice pot păstra recordul timp de ani de zile.
Explicație
Prețurile crypto-monedelor, precum Bitcoin, au fost foarte volatile de-a lungul anilor. Prețul efectiv a urcat și a coborât întotdeauna, adesea rapid. Cu toate acestea, tendința generală a pieței a fost una crescătoare de-a lungul anilor.
După fiecare câteva luni sau ani, se obține un nou All Time High. În cazul Bitcoin, câteva recorduri de preț au fost păstrate pentru o vreme și au rămas memorabile. În decembrie 2013, prețul a crescut până la 1,200 de dolari. Acest preț a rămas necontestat până în ianuarie 2017. Un alt maxim istoric care a persistat o perioadă – a fost prețul de 19,000 de dolari, atins în decembrie 2017.
Altcoin
Definiție
Termen folosit pentru a descrie o crypto-monedă care nu este Bitcoin; Deși este numită monedă, termenul Altcoin poate face referire și la jetoane.
În funcție de clasamentul capitalizării de piață, Altcoins sunt denumite uneori shitcoins (îndeosebi monedele cu o capitalizare mai mică de 50 de milioane de dolari).
Explicație
Cuvântul Altcoin este o combinație de două cuvinte: alt (alternativă) și coin (monedă). Altcoins sunt acele monede lansate după Bitcoin; acestea includ: Ethereum, Litecoin, Monero, Ripple, etc.
Unele Altcoins sunt privite ca investiții riscante, deoarece multe dintre ele au fost considerate de către experți ca având șanse reduse de succes. Începând din ianuarie 2021, există peste 8000 de Altcoins.
Altcoin Season (Altseason)
Definitie
Reprezintă un ciclu al pieței.
O creștere considerabilă a prețului într-o perioadă scurtă de timp pentru monedele Altcoins.
Ciclul este adesea influențat de valoarea BTCUSD.
În timpul acestui ciclu, performanța monedelor Altcoins depășește performanța Bitcoin.
Explicație
Prețul monedelor Altcoin tinde să fie stagnant sau foarte lent. Din când în când, valoarea tuturor monedelor Altcoin crește rapid într-o perioadă scurtă de timp.
Durata acestui ciclu de piață variază de la câteva zile la câteva luni. Ca urmare a acestei incertitudini, mulți investitori încearcă să-și maximizeze profiturile în acest timp. Rata și intensitatea creșterii prețului în timpul sezonului variază semnificativ în funcție de monedă.
De la mijlocul lunii decembrie 2017 până la începutul lunii ianuarie 2018, unele monede Altcoins au crescut de la 20 până la 100 de ori valorile lor din sezonul pre-Altcoin.
Analiza Tehnică
Definiție
Analiza tehnică este definită ca un grup de tehnici utilizate pentru a evalua valoarea unei crypto-monede pe baza statisticilor, a volumului și a graficelor de preț. TA este un acronimul Analizei Tehnice.
Aceasta implică efectuarea de tranzacții folosind date obținute din instrumente care efectuează diverse calcule matematice.
Scopul final al TA-ului este de a identifica tendințele și modelele specifice pieței pentru a ajuta la luarea deciziilor financiare.
Explicație
Analiza tehnică se bazează pe faptul că activitatea de tranzacționare din trecut poate fi utilizată ca indicator al mișcărilor actuale ale prețurilor pieței. Acest domeniu a evoluat semnificativ de la prima sa introducere, dezvoltând sute de tipare și semnale colectate din ani de cercetare.
Spre deosebire de analiza fundamentală – se concentrează pe determinarea valorii intrinseci a unei crypto-monede pe baza unor factori economici, financiari și alți factori calitativi și cantitativi, analiza tehnică – se referă în principal la mișcările prețurilor și la semnale de tranzacționare.
Analiză Fundamentală
Definiție
Analiza fundamentală este bazată pe un grup de tehnici, utilizate pentru a evalua valoarea unei monede prin examinarea caracteristicilor sale calitative și cantitative.
Unii dintre parametrii examinați în analiza fundamentală includ: tehnologia de bază a crypto-monedei, cazurile de utilizare a monedelor, membrii echipei și consilierii, whitepaperul, economia monedelor etc.
Spre deosebire de analiza tehnică, analiza fundamentală nu implică utilizarea statisticilor, matematicii și tendințelor prețurilor.
Explicație
Analiza fundamentală este în esență un mod de a privi diferiții factori economici, sociali și chiar politici care pot afecta prețul sau valoarea unei anumite crypto-monede. Scopul principal al acestei metode de analiză este de a produce o imagine de ansamblu a cantităților asupra monedei sau simbolului; permițând astfel investitorilor să stabilească dacă o crypto-monedă este supraevaluată sau subevaluată.
Cunoașterea este putere atunci când evaluezi crypto-monede. Efectuarea analizelor fundamentale presupune colectarea și analizarea atentă a informațiilor cheie primite din diverse surse, cum ar fi whitepaperul monedei, siteul web și canalele de socializare.
Arbitraj
Definiție
Arbitrajul este procesul de cumpărare a monedelor de pe un exchange, unde prețurile sunt scăzute, și de vânzare a acestora pe un alt exchange, în care prețurile aceleiași monede sunt mai ridicate.
Având în vedere numărul ridicat de exchange-uri, este de așteptat ca fiecare să aibă prețuri diferite pentru aceeași monedă.
Investitorii profită de situație, câștigând bani tranzacționând aceste diferențe de preț.
Explicație
Exchangeurile de crypto-monede funcționează ca piețe închise. Unele au activitate de tranzacționare scăzută, în timp ce altele cu activitate de tranzacționare ridicată tind să aibă rate mai stabile pentru activele oferite.
De exemplu, un comerciant poate cumpăra 100 de Bitcoin pe Binance la 39,500 USD fiecare (prețul curent la scrierea acestui articol) și le poate vinde pe Cex.io pentru 39,550 USD. Acest lucru oferă o diferență de preț de 50 USD pentru fiecare Bitcoin și un profit total de 5,000 USD.
Atomic Swap
Definiție
Schimbul Atomic este numele dat tehnologiei care permite celor două părți să schimbe crypto-monede direct din portofelele lor.
Această tranzacție se efectuează fără a fi nevoie de un terț sau de un intermediar; Procesul are loc peer-to-peer.
Atomic Swap-ul este conceput pentru a facilita schimbul a două tipuri diferite de crypto-monede (de exemplu, din Bitcoin în Litecoin), chiar dacă acestea rulează pe rețele blockchain diferite.
Explicație
Schimbul atomic este cunoscut sub numele de tranzacționare atomică între lanțuri. Crypto-monede din diferite rețele blockchain pot fi schimbate între utilizatori. Această tehnologie funcționează utilizând contracte inteligente, pentru a se asigura că tranzacția între persoane se desfășoară corect și într-un anumit interval de timp. Deoarece procesul este automatizat utilizând un contract, tranzacția fie are loc conform planificării, fie nu are loc deloc; nelăsând astfel loc de manipulare sau eroare umană.
Unul dintre principalele beneficii ale swap-urilor atomice este că elimină necesitatea unor brokeri sau exchange-uri centralizate. Utilizatorii pot schimba crypto-monede, indiferent de rețeaua folosită, fără taxe de depunere, retragere sau tranzacționare. În plus, schimbarea atomică poate avea loc fără a expune cheile private ale participanților.
B
Bagholder
Definiție
Investitor care continuă să păstreze moneda o perioadă de timp, după ce prețul i-a scăzut semnificativ în valoare.
Monedele deținute de bagholderi sunt văzute ca fiind lipsite de valoare sau sunt pe o spirală descendentă către $ 0.
Explicație
Bagholding tradus înseamnă a ține de o pungă (de monede), o expresie care a luat naștere în Marea Britanie în jurul secolului al XVIII-lea. La vremea respectivă, persoana rămasă cu punga cu bunuri furate atrăgea probleme și responsabilități nedorite în timp ce complicii săi scăpau.
Deținătorul de pungă păstrează monedele care se depreciază din mai multe motive:
– Atașamentul emoțional față de o anumită monedă, jeton sau investiție.
– Credință autentică că investiția va fi valoroasă într-o zi.
Bear Market
Definiție
Este o condiție de piață caracterizată de scăderea prețului și creșterea activității de vânzare; Vânzătorii se află în control.
Bear Market-ul este predominat de sentiment de pesimism și negativism din partea traderilor.
Bear Market-ul este cauzat de mai mulți factori, tehnici sau fundamentali; Acesta poate ține între câteva săptămâni și câțiva ani.
Explicație
Un Bear Market este denumit astfel după modul în care un urs își atacă prada – glisându-și labele într-o direcție descendentă. Acest lucru este în contrast cu Bull Market-ul, care este denumit astfel, deoarece taurii atacă ridicându-și coarnele în sus.
Piețele Bear pot fi cauzate de mai mulți factori:
Economie lentă
Știri negative legate de blockchain sau crypto-monede
Intervenția guvernului
Hack al unui exchange
Bear Market-urile sunt o oportunitate pentru investitori de a intra în crypto-monede la un preț scăzut.
Bear Trap
Definiție
Un Bear Trap este un model de piață care apare atunci când performanța unei monede prezintă semnale false de scădere.
Graficul face investitorii să creadă că prețul va continua să scadă. Odată ce suficienți investitori iau decizia greșită de a vinde, prețul monedei crește rapid, lăsând majoritatea într-o poziție pierzătoare.
Explicație 
O capcană pentru urși se caracterizează printr-o scădere a prețurilor, ceea ce determină investitorii să deschidă poziții de Short Sell. Creșterea ulterioară a prețurilor face ca persoanele fizice (Retail Market) să suporte pierderi din cauza tranzacției pierzătoare. 
Pe măsură ce pozițiile de Long Buy intră pe piață, cele de Short Sell încearcă să iasă din pozițiile pierzătoare, alimentând și mai mult creșterea prețurilor și cumpărarea din panică de la alți Short Sell-eri. Acest ciclu vicios continuă până când acoperirea pozițiilor de Short Sell este completă și tendința ascendentă încetinește.
Bearish
Definiție
Bearish este un termen folosit pentru a descrie un sentiment de piață caracterizat prin scăderea prețurilor.
Un trader care este bearish crede că valoarea unei crypto-monede – sau chiar a întregii piețe – va scădea.
Explicație
Un Bear Market este denumit astfel după modul în care un urs își atacă prada – glisându-și labele într-o direcție descendentă. Acest lucru este în contrast cu Bull Market-ul, care este denumit astfel, deoarece taurii atacă ridicându-și coarnele în sus.
Piețele Bear pot fi cauzate de mai mulți factori:
– Economie lentă
– Știri negative legate de blockchain sau crypto-monede
– Intervenția guvernului
– Hack al unui exchange
Bear Market-urile sunt privite ca o oportunitate pentru noii investitori de a cumpăra crypto-monede la un preț relativ scăzut.
Bitcoin
Definiție
Bitcoin este prima monedă digitală descentralizată care folosește tehnici de criptare pentru a securiza și verifica tranzacțiile.
Spre deosebire de orice monedă convențională, Bitcoin nu există într-o formă fizică și nu este reglementat de guverne, bănci sau orice altă autoritate centrală.
Bitcoin există într-o rețea peer-to-peer (de la utilizator la utilizator) în care tranzacțiile sunt securizate prin funcții criptografice.
Explicație
Bitcoin a fost dezvoltat la începutul anului 2009 de către o persoană anonimă (sau un grup de persoane) care folosea pseudonimul Satoshi Nakamoto. La acea vreme, un White Paper a descris un sistem electronic de numerar peer-to-peer. Moneda s-a născut din intenția de a crea un sistem care să permită indivizilor să schimbe monede digitale fără un terț intermediar.
Bitcoin este securizat de o rețea globală de persoane care guvernează puterea de calcul a rețelei și acționează ca autoritatea care îi impune credibilitatea. Datorită acestor caracteristici definitorii, această crypto-moneda este de încredere și descentralizată.
Bitcoin ATM
Definiție
Un Bitcoin ATM este un bancomat care poate fi folosit pentru a cumpăra și vinde Bitcoin și alte crypto-monede.
Acesta este amplasat în locații strategice, unde publicul țintă îl poate accesa cu ușurință.
Aceste Bitcoin ATM-uri sunt adesea deținute de întreprinderi mici, precum baruri sau cafenele; ATM-urile pot fi administrate de o companie mare care deține mai multe astfel de unități în diferite orașe.
Explicație
Dacă cumpărați Bitcoin, aceste mașini au sloturi unde puteți introduce bancnote. Acestea sunt echipate cu scanere de cod QR pe care le puteți utiliza pentru a scana adresa portofelului. Majoritatea bancomatelor Bitcoin au un ecran în care puteți vizualiza și confirma tranzacțiile.
Dacă vindeți (sau retrageți), puteți scana adresa portofelului pe ecranul acestuia și puteți trimite suma în Bitcoin. Odată ce tranzacția este confirmată, bancomatul eliberează o sumă echivalentă de bancnote.
Bitcoin Pizza Day
Definiție
Bitcoin Pizza Day este ziua care a marcat prima tranzacție comercială care a folosit Bitcoin ca metodă de plată.
În 22 Mai 2010, Laszlo Hanyecz, un utilizator timpuriu de Bitcoin, a comandat două pizza pentru care a plătit 10,000 BTC.
Data de 22 Mai este sărbătorită de entuziaștii Bitcoin – care comandă pizza și o plătesc cu BTC.
Explicație
Visul fiecărui pasionat de Bitcoin este să vadă moneda devenind adoptată la nivel global ca metodă de plată. Cumpărarea de pizza în 2010 a fost privită ca un moment simbolic în istoria crypto-monedei.
Este important să subliniem faptul că Bitcoin Pizza Day este sărbătorită ca o modalitate de a arăta cât de departe a ajuns moneda digitală și cât de multe a realizat. În 2010, două pizza valorau 10,000 de Bitcoin, ceea ce echivalează cu peste 300 de milioane de dolari astăzi.
Bitconnect
Definiție
Bitconnect a fost o crypto-monedă și un serviciu financiar defalcat în care publicul și-a investit monedele Bitcoin în schimbul unei promisiuni de a obține profituri ridicate asigurate (asemenea unui ponzi-scheme).
Bitconnect a fost expus în 2017 ca o schemă piramidală iar de atunci a devenit subiectul a numeroase glume care circulă pe internet, mai ales în urma unui video postat pe YouTube în care oamenii își exprimau euforia pe scenă, în urma câștigurilor.
Prăbușirea prețului pe care Bitconnect a suferit-o este privită ca fiind cea mai mare din istoria crypto-monedelor (de la peste $400 per monedă la 0).
Explicație
Platforma de împrumut Bitconnect a fost lansată inițial în 2016 cu scopul principal de a permite utilizatorilor să împrumute valoarea monedelor Bitconnect în schimbul unor dobânzi relativ mari. Utilizatorii platformei au fost obligați să tranzacționeze Bitcoin-ul lor pentru o cantitate echivalentă de monede Bitconnect, pe care compania le-ar tranzacționa apoi utilizând un presupus bot de tranzacționare. Profitul obținut din botul de tranzacționare va fi apoi distribuit utilizatorilor care și-au blocat investițiile pentru o anumită perioadă de timp.
Marketing-ul pe mai multe niveluri, sistemul de recomandări și structura de plată nerealistă au ridicat în cele din urmă suspiciuni în rândul comunității. Bitconnect a fost în cele din urmă revelat ca fiind un sistem Ponzi și a fost închis în ianuarie 2018 după ce a primit un ordin de încetare și renunțare de la autoritățile de reglementare financiare din Texas și Carolina de Nord.
Block
Definiție
Un block este un grup de tranzacții sau de arhive scrise permanent.
Block-ul conține cele mai recente tranzacții digitale (toate, sau o parte din ele), care nu au fost încă legate de block-urile anterioare.
Fiecare block individual este conectat matematic pentru a forma un lanț cunoscut sub numele de blockchain.
Explicație
Block-urile pot fi considerate ca o pagină a unei cărți de înregistrări, care include cele mai recente tranzacții. Întreaga carte de înregistrări, care conține o colecție de pagini, poate fi considerată blockchain. Când o tranzacție este postată în rețea, aceastea este denumită neconfirmată. Minerii selectează apoi din grupul de tranzacții neconfirmate, organizându-le în loturi cunoscute sub numele de block-uri.
Minerii lucrează apoi la funcții hash criptografice pentru a lega block-urile nou create cu block-urile anterioare, pentru a forma blockchain-ul. Block-urile sunt stocate permanent și, odată scrise, nu pot fi schimbate, manipulate sau eliminate.
Block Height
Definiție
Block Height sau Înălțimea block-ului este o valoare care măsoară dimensiunea blockchain-ului.
Înălțimea block-ului reprezintă numărul de block-uri confirmate dintre un block dat și primul block (sau Block-ul Genesis).
Deoarece Block-ul Genesis are înălțimea egală cu zero, înălțimea unui anumit block este egală cu poziția sa în blockchain minus unu [Block No. – 1].
Exemplu: dacă un blockchain are 100 de block-uri confirmate, înălțimea acelui blockchain este egală cu 99 [100 – 1].
Explicație
Block-urile de tranzacții care alcătuiesc un blockchain sunt adăugate într-o succesiune. Ele pot fi numărate doar secvențial. Numerele înălțimii block-urilor sunt importante, deoarece măsoară lungimea și maturitatea unei rețele blockchain.
Folosind acest număr, o persoană poate obține cu ușurință alte detalii utile despre o anumită tranzacție, inclusiv marcajul de timp al acesteia. Unele blockchain-uri generează block-uri mai repede decât altele.
Exemplu: Blockchain-ul Bitcoin adaugă un block la fiecare zece minute, în timp ce Ethereum creează un block nou la fiecare 15 secunde. Blockchain-ul Ethereum are o înălțime de block mai mare decât cea a Bitcoin-ului.
Block Reward
Definiție
Un Block Reward sau o recompensă de block este definită drept cantitatea de crypto-monedă pe care rețeaua o distribuie către mineri pentru crearea unui block și adăugarea cu succes a acestuia în blockchain.
Block Reward-ul este privit ca un stimulent pentru a atrage mineri, în timp ce acționează ca un mecanism controlat pentru eliberarea de monede noi date spre circulație.
Explicație
Recompensele de block sunt specifice rețelelor de crypto-monede bazate pe protocolul Proof of Work (PoW) în care minerii sunt necesari pentru funcționarea și existența rețelei. Aceste recompense sunt utilizate ca mijloc de a compensa minerii pentru puterea lor de calcul și electricitatea utilizată în timpul procesului de exploatare. Recompense sunt emise pentru a stimula minerii să mențină, să securizeze și să adauge credibilitate rețelei.
Recompensele pentru block-uri sunt emise în moneda nativă a blockchain-ului: permițând minerilor să vândă, să tranzacționeze sau să dețină, după cum consideră potrivit.
Blockchain
Definiție
Un blockchain este un registru digital permanent și sigur al tranzacțiilor cu crypto-monede.
Tranzacțiile sunt înregistrate cronologic și sunt disponibile pentru a fi vizualizate public.
Blockchain-ul cuprinde o legătură de block-uri în care fiecare block cuprinde un număr finit de tranzacții finalizate.
Block-urile individuale sunt securizate prin legarea lor cu block-urile anterioare (prin funcții matematice complexe).
Explicație
Un blockchain poate fi comparat cu o carte sau un registru, în care fiecare pagină reprezintă un block (adică un grup de tranzacții). Și, la fel ca intr-o carte fizică, tranzacțiile sunt înregistrate în ordine. În rețeaua Bitcoin, tranzacțiile efectuate de persoane fizice din întreaga lume sunt transmise în rețea. Minerii organizează apoi aceste tranzacții în grupuri, numite block-uri și, folosind computerele lor, lucrează la probleme matematice complexe pentru a lega un block de altul; formând astfel un lanț de block-uri sau blockchain.
Totuși, ceea ce face ca blockchain-urile să fie unice este incoruptibilitatea lor. Odată ce datele sunt scrise în blockchain, acestea nu pot fi modificate. Prin modul unic în care sunt legate block-urile înseamnă că schimbarea unui block ar necesita schimbarea tuturor block-urilor anterioare, ceea ce face practic imposibilă compromiterea datelor scrise anterior.
Blockchain Explorer
Definiție
Blockchain Explorer sau un explorator de block-uri este un site de urmărire a activității pe blockchain.
Acest instrument poate fi folosit pentru a vizualiza toate tranzacțiile efectuate vreodată într-o rețea.
Fiecare platformă are propriul blockchain explorer: în timp ce tranzacțiile Bitcoin sunt afișate cu ușurință de un explorator Bitcoin, acestea nu pot fi vizualizate cu ajutorul unui explorator Ethereum.
Explicație
Exploratorii blockchain sunt ca motoarele de căutare blockchain. Utilizatorii de crypto-monede depind de acest instrument pentru a vizualiza starea tranzacțiilor trecute și prezente. Unele dintre cele mai elementare informații disponibile despre exploratorii blockchain includ, dar nu se limitează la:
– Blocare fluxuri – Acest lucru vă permite să vizualizați cele mai recente block-uri minate și în așteptare de pe blockchain;
– Fluxuri de tranzacții – Fluxul de tranzacții afișează cele mai recente și viitoarele tranzacții;
– Trimiterea și primirea adreselor – Fiecare tranzacție poate fi vizualizată individual pentru a dezvălui adresele publice ale părților care trimit și primesc;
– Istoricul tranzacțiilor – Toate tranzacțiile trecute și prezente ale unei adrese de portofel individuale pot fi vizualizate în explorator.
BlockExplorer, Blockchain.com și Etherscan sunt exemple ale unora dintre cei mai populari exploratori de block-uri pentru Bitcoin și Ethereum.
Blockfolio
Definiție
Blockfolio este o aplicație mobilă pentru urmărirea unui portofoliu de crypto-monede.
Aplicația permite utilizatorilor să-și adauge cantitățile de monede deținute, chiar dacă sunt mai multe monede pe exchange-uri diferite, oferindu-le în același timp actualizări în timp real cu privire la valoarea portofoliului lor.
Blockfolio urmărește prețurile a mii de crypto-monede de pe majoritatea exchange-urilor și a portofelelor virtuale.
Blockfolio a fost lansat în 2014 și rămâne una dintre cele mai folosite și populare aplicații de urmărire a portofoliilor digitale.
Explicație
Blockfolio este creditat ca fiind unul dintre primii trackeri de portofoliu de crypto-monede disponibile comercial. Ideea aplicației s-a născut atunci când un grup de investitori timpurii în Dash s-au reunit pentru a crea un serviciu care să le permită să-și urmărească portofoliile.
Conceptul pentru aplicație a adunat interesul investitorilor de renume, precum: DCM Ventures, Abstract Ventures, BitMEx, Nirvana Capital și Pantera Capital. În total, dezvoltatorii aplicației au reușit să strângă un capital în valoare de 11,5 milioane de dolari în 2018.
Bloodbath
Definiție
Bloodbath este un termen folosit pentru a descrie situația în care majoritatea crypto-monedelor scad foarte rapid în preț.
Evenimentul este similar cu o piață bearish; în timpul unui Bloodbath, scăderile de preț apar brusc, fiind mult mai mari în procentaj decât într-o piață bearish normală.
Explicație
Băile de sânge sunt de obicei rezultatul unei activități extreme de vânzare datorită factorilor negativi; aceasta poate include, dar nu se limitează la:
– Știri negative legate de crypto-monede;
– Recesiunea economică;
– Reglementări sau restricții guvernamentale;
– Exchange hack-uit;
Băile de sânge sunt însoțite de pesimism larg răspândit, sentiment negativ și chiar panică. Aceste tipuri de evenimente pot dura zile sau luni, în funcție de motivul declinului pieței.
Bot
Definiție
Un bot este o aplicație software concepută pentru a efectua sarcini repetitive.
Scopul principal este de a crește productivitatea prin îndeplinirea unor sarcini care sunt considerate a fi prea consumatoare de timp, complicate sau irealizabile pentru a fi îndeplinite de un om.
Explicație
În sfera crypto, roboții sunt folosiți pentru a executa automat tranzacții cu o intervenție umană mică sau inexistentă. Deoarece tranzacționarea se bazează pe matematică, statistici și calcule de probabilitate, presupunerea care stă la bază este că algoritmii de computer ar trebui să fie mult mai buni la îndeplinirea acestei sarcini decât un om. Dovezile anecdotice sugerează că tranzacționarea cu roboți nu depășește neapărat piața tot timpul.
În prezent, nu există un software de tranzacționare care să poată câștiga bani 100% din timp. Imprevizibilitatea pieței face dificilă dezvoltarea oricărui bot de tranzacționare cu o rată de succes fiabilă. Principalul avantaj al tranzacționării cu roboți este timpul aparent economisit din cauza unei interacțiuni manuale reduse.
Bounty
Definiție
Un bounty este o sarcină specifică, atribuită de dezvoltatorii unei monede care, atunci când este finalizată, îi recompensează în crypto-monede pe cei care au săvârșit sarcinile.
Cu cât sunt îndeplinite mai multe sarcini, cu atât este mai mare recompensa oferită; Sarcinile iau forma unor activități legate de social media și sunt în general orientate spre promovare și marketing.
Explicație
Recompensele reprezintă o modalitate eficientă de a implica membrii comunității în promovarea sau comercializarea unei anumite crypto-monede utilizând următorii lor social media. Valoarea recompensei emise de Bounty este proporțională cu numărul de sarcini îndeplinite și cu numărul de adepți pe care le are un individ.
Unele dintre cele mai comune tipuri de recompense includ:
Campanii de semnături – Recompensele sunt distribuite pentru plasarea unei semnături specifice în profilul dvs. de pe forum;
Postări pe blog sau campanii video – Această campanie solicită participanților să posteze bloguri, articole și videoclipuri cu caracter promoțional;
– Campanie de traducere – Se primesc recompense pentru traducerea conținutului media, cum ar fi site-uri web, White Paper, videoclipuri etc.;
– Campanie de socializare – Recompensele sunt distribuite pentru diverse activități de socializare, cum ar fi postarea, urmărirea, redistribuirea etc.;
– Campanie de plată per post – Se acordă recompense pentru scrierea de postări specifice proiectului pe Bitcointalk.org sau orice alt forum specificat;
– Examinarea codului – Dezvoltatorii emit recompense pentru depanarea sau găsirea erorilor în codul sursă al proiectului.
Brute Force Attack
Definiție
Un atac prin forță brută este o metodă de tip trial and error pe care hackerii o folosesc pentru a putea obține acces la informații personale, precum parole sau PIN-uri.
În timpul unui atac prin forță brută, hackerii folosesc un software automatizat pentru a rula un număr mare de presupuneri în încercarea de a afla informațiile utilizatorului.
De exempluhackerii pot folosi acest tip de atac pentru a ghici parola cuiva și pentru a avea acces la conturile online ale păgubitului, cum ar fi servicii bancare online și e-mailuri.
Explicație
Atacurile cu forță brută sunt capabile să genereze sute de presupuneri pe secundă. Este crucial ca utilizatorii de servicii online să utilizeze parole puternice sau greu de ghicit.
Cu cât o parolă este mai complexă, cu atât este mai dificilă spargerea folosind metode de forță brută. Utilizatorii care creează parole slabe pot avea conturile compromise în câteva ore sau zile de la un atac.
Un exemplu popular de tip de atac cu forță brută este atacul din dicționar. În timpul acestei metode, software-ul generează un număr mare de presupuneri folosind combinații de cuvinte găsite în dicționar.
Alte tipuri de atacuri pot implica încercarea parolelor utilizate în mod obișnuit. Datorită popularității crescute a crypto-monedelor, hackerii folosesc acum aceste tipuri de atacuri pentru a încerca să obțină acces la exchange-uri și portofelele utilizatorilor.
Bubble (Bula)
Definiție
O bulă este un tip de ciclu al pieței – caracterizat prin inflația rapidă a prețurilor crypto-monedelor, care de obicei este urmată de o scădere accentuată.
Acestea sunt cauzate în principal de o activitate de cumpărare crescută și neglijentă, din cauza așteptărilor nerealiste ale pieței; Nu sunt stabilite clar nivele de suport la scară largă pe parcursul creșterii.
Atunci când bula ajunge în punctul în care investitorii nu mai sunt dispuși să cumpere active la prețuri crescute, activitatea de vânzare crește, provocând bula să explodeze și prețurile să scadă foarte rapid.
Explicație
De-a lungul istoriei, au existat mai multe tipuri de bule. Boom-ul dot-com de la sfârșitul anilor 1990 este probabil una dintre cele mai cunoscute bule. În timpul boom-ului, investitorii au cumpărat acțiuni tehnologice la prețuri umflate cu speranța de a le vinde la un preț mai mare. Apoi, la începutul anilor 2000, a avut loc o corecție masivă a pieței, rezultând într-o prăbușire a prețurilor.
De la mijlocul lunii decembrie 2017 până la începutul lunii ianuarie 2018, piața crypto-monedelor a cunoscut o bulă similară. Inflația extremă a prețurilor a înregistrat creșterea unor monede de la 20 până la 100 de ori valoarea inițială. Această creștere rapidă a prețurilor a fost urmată de o scădere accentuată și de un Bear Market prelungit. Drept urmare, mulți investitori fără experiență au suferit o pierdere semnificativă.
Bull Market
Definiție
Un Bull Market este o condiție de piață caracterizată prin creșterea prețurilor și creșterea activității de cumpărare.
Piețele Bull sunt însoțite de obicei de un optimism larg al investitorilor și un sentiment general pozitiv al pieței.
Aceste tipuri de piețe pot fi cauzate de mai mulți factori și pot dura de la câteva săptămâni până la câțiva ani.
Explicație
Piețele Bull sunt numite după modul în care un taur își atacă prada – ridicându-și coarnele în direcția ascendentă. Acest lucru este în contrast cu Piața Bear, care sunt denumite astfel, deoarece urșii atacă prin glisarea labelor în jos.
Piețele Bull ale crypto-monedelor sunt de obicei rezultatul mai multor factori, inclusiv:
– Economia în plină expansiune;
– Știri pozitive legate de blockchain sau crypto-monede;
– Reglementări guvernamentale pozitive.
Piețele Bull favorizează investitorii care au achiziționat monede sau jetoane în timp ce prețurile au fost scăzute (sau în timpul Bear Market-ului).
Bullish
Definiție
Bullish- este un tip de sentiment caracterizat prin creșterea prețurilor crypto-monedelor.
Un participant la piață care este optimist și crede că valoarea unei crypto-monede sau chiar a întregii piețe va  crește – este bullish.
Explicație 
Piețele Bull sunt numite după modul în care un taur își atacă prada – ridicându-și coarnele în direcția ascendentă. Acest lucru este în contrast cu Piața Bear, care sunt denumite astfel, deoarece urșii atacă prin glisarea labelor în jos.
Piețele Bull ale crypto-monedelor sunt de obicei rezultatul mai multor factori, inclusiv:
– Economia în plină expansiune;
– Știri pozitive legate de blockchain sau crypto-monede;
– Reglementări guvernamentale pozitive.
Piețele Bull favorizează investitorii care au achiziționat monede sau jetoane, în timp ce prețurile au fost scăzute (sau în timpul Bear Market-ului).
Buy Order
Definiție
Un ordin de cumpărare, cunoscut și ca limit buy order, este o instrucțiune de a cumpăra o anumită cantitate de crypto-monedă la un preț, sau sub un preț specificat.
Ordinul de cumpărare permite investitorului să specifice prețul maxim pe care este dispus să-l plătească atunci când achiziționează o monedă, prin plasarea acestui ordin într-un orderbook.
Explicație
Comenzile cu limită de cumpărare sunt utile, deoarece asigură achiziționarea unei monede sau a unui jeton la un preț specificat sau mai bun. Cu toate acestea, deși prețul crypto-monedei este garantat, completarea comenzii nu este. În cazul în care prețul specificat nu este îndeplinit niciodată, cu alte cuvinte, dacă nimeni nu este dispus să vândă la prețul specificat, comanda nu poate fi completată și poate fi eliminată din Orderbook. Acesta este de obicei cazul în care investitorii plasează un preț limită de cumpărare care este cu mult sub prețul pieței, determinându-i să rateze oportunitățile de tranzacționare.
Buy the Dip
Definiție
Dip-ul se referă la o scădere temporară a prețurilor crypto-monedelor, atunci când valoarea unei anumite monede sau simboluri este în creștere.
Buy the Dip este un termen folosit de utilizatori pe social media pentru a informa pe alții că ar trebui să aștepte până când prețul crypto-monedelor scade puțin înainte de a cumpăra.
Explicaţie
Cumpărarea Dip-ului este văzută ca pe o strategie de maximizare a profiturilor. Investitorii cumpără monede atunci când valoarea scade cu speranța că va crește din nou în viitorul apropiat.
Ar trebui să se acorde prudență la cumpărarea Dip-ului, deoarece este eficientă numai atunci când prețul unei monede crește.
Investițiile continue în Dipuri atunci când prețul unei monedă este descendent – conduc la bagholding.
C
Calcul Cuantic
Definiție
Calculul Cuantic este o zonă de calcul axată pe utilizarea tehnologiei cuantice.
Calculul utilizează concepte mecanice cuantice: superposition și entanglement, pentru a efectua calcule foarte complexe.
Această tehnologie are potențialul de a rezolva probleme, precum: factorizarea numărului întreg, considerabil mai rapid decât computerele convenționale.
Explicație
Calculatoarele cuantice sunt de câteva ori mai rapide și mai puternice decât computerele tradiționale. Ele sunt utilizate pentru a rezolva probleme complexe care depășesc capacitățile computerelor standard.
Având în vedere potențialul calculului cuantic, unii cred că reprezintă o amenințare pentru blockchain-urile. Multe rețele blockchain sunt securizate utilizând funcții criptografice. Încălcarea acestor funcții necesită resurse de calcul considerabile, mai mult decât cele oferite de computerele tipice.
Puterea teoretică a calculului cuantic înseamnă că aceste funcții sigure de securitate criptografică pot fi întrerupte în câteva ore, zile. Dacă un miner cu capacități de calcul cuantic intră în rețeaua Bitcoin, acesta poate câștiga o poziție dominantă asupra sistemului. Acest lucru poate duce la centralizare și potențiale atacuri de 51%.
Capcană pentru Tauri (Bull Trap)
Definiție
Un Bull Trap este un model de piață care apare atunci când performanța unei crypto-monede prezintă semnale false despre o tendință de revenire a prețului descendent.
Acțiunea prețului îi păcălește pe unii investitori să creadă că prețul este în creștere; Odată ce aceștia pică în capcană, prețul crypto-monedei scade rapid, lăsând cumpărătorii într-o poziție pierzătoare.
Explicație
Condiția pieței „captează” comercianții care au acționat în funcție de semnalele false de cumpărare, determinându-i să suporte pierderi din pozițiile lor de Long (cumpărare). Similar cu omologul său, capcana ursului, o capcană pentru tauri oferă investitorilor un sentiment fals al inversării prețurilor.
Capcanele pentru tauri nu reușesc să împingă prețul peste nivelul de breakout. Acest lucru se poate datora marcării frecvente a profitului sau lipsei de impuls (momentum) a pieței. Urșii pot sări pe această oportunitate, deoarece prețurile scad sub nivelurile de rezistență.
Capitulare
Definiție
Capitularea se referă la un eveniment în care investitorii de crypto-monede își abandonează pozițiile prin vânzarea monedelor deținute cât mai rapid posibil.
Ca urmare a acestei activități de vânzare crescute, capitularea este adesea marcată de o scădere accentuată a prețurilor crypto-monedelor.
Prețul activelor continuă să scadă în cazul unui astfel de eveniment până când se găsește un suport suficient de stabil la care să intervină cumpărătorii.
Explicație
Capitularea este adesea asociată cu FUD, urmată de vânzarea din panică. În această perioadă, comenzile de vânzare ating niveluri mult mai ridicate decât cele normale, deoarece investitorii își pierd speranța. Capitularea este declanșată de știri sau zvonuri covârșitor negative, care duc la panică în rândul investitorilor.
Scăderile de preț sunt urmate de un salt, pe măsură ce investitorii inteligenți încearcă să cumpere crypto-moneda la un preț mai mic sau să prindă bottom-ul. În mod tradițional, cu cât scăderea prețului este mai accentuată, cu atât este mai puternic bounce-ul.
Chain Split
Definiție
O bifurcație a chain-ului, după cum sugerează și numele, este o împărțire care are loc în blockchain, rezultând în două sau mai multe versiuni ale chain-ului original.
Versiunile diferite ale lanțului care au rezultat în urma bifurcației împărtășesc aceleași origini și istorie până în punctul în care se produce diviziunea; Bifurcația apare datorită unui hardfork sau a unui softfork; Cu toate acestea, un Chain Split poate fi cauzat și de versiuni diferite ale unui software de tip full-node.
Explicație
Din punct de vedere istoric, diviziunile lanțului au avut loc atunci când managerii rețelelor de crypto-monede nu au fost de acord asupra anumitor aspecte ale tehnologiei. Ca urmare, ei pot crea o furcă, împărțind blockchain-ul și creându-și propriul lanț de înregistrări. Unul dintre cele mai populare exemple ale acestui eveniment a fost momentul în care Ethereum Classic a fost format ca furcă de la Ethereum în 2016.
În timp ce divizările lanțului pot fi utile, ele pot avea și unele dezavantaje. De exemplu, divizările pot crea o concurență nesănătoasă între blockchain-urile originale și cele noi. Prea multe divizări pot duce și la diluarea mărcii, în care investitorii devin confuzi sau își pierd încrederea în lanțurile concurente multiple.
Cheie Privată
Definiție
O cheie privată este un șir alfanumeric generat aleatoriu de caractere care demonstrează că o persoană deține un anumit portofel; astfel, permițând cheltuirea crypto-monedelor.
Cheia privată poate fi considerată o parolă care oferă acces la un portofel propriu de crypto-monede.
Cheile private sunt destinate pentru a fi cunoscute doar de către proprietarul portofelului și nu sunt destinate pentru a fi partajate cu nimeni.
Explicație
Portofelele de crypto-monede sunt similare cu adresele de e-mail. Când este creat un portofel, de fapt, se creează un cont care permite interacționarea cu rețeaua respectivă a crypto-monedei pentru a trimite și primi monede. Rețeaua oferă o pereche unică de adrese (sau chei) generate aleatoriu – o cheie privată și o cheie publică. Cheile private (cum ar fi parolele de e-mail) nu trebuie să fie partajate; cheile publice sunt menite să fie partajate cu publicul (cum ar fi o adresă de e-mail).
Cheile private sunt singurul lucru care demonstrează deținerea unui portofel. Dacă cineva obține cheile, își poate asuma controlul deplin al portofelului și poate cheltui monedele după bunul plac. O cheie privată poate arăta ca exemplul de mai jos:
4Kb8kLf9zgWPnovidDA76MzPL6TsZZY31hWXMssSzNydYXYB9KH
Cheie Publică
Definiție
O cheie publică este un șir alfanumeric de caractere care este derivat matematic dintr-o anumită cheie privată.
Cheia publică este legată de cheile private utilizând funcții matematice crypto-grafice.
Cheile publice sunt destinate a fi partajate pentru a primi monede sau token-uri (la fel ca o adresă de e-mail care trebuie distribuită pentru a primi e-mailuri).
Explicație
Portofelele de crypto-monede sunt similare cu adresele de e-mail. Când este creat un portofel, de fapt este se creează un cont care să permită să interacționarea cu rețeaua respectivă a crypto-monedei pentru a trimite și primi monede. Rețeaua va oferi o pereche unică de adrese (sau chei) generate aleatoriu, o cheie privată și o cheie publică. Cheile private (cum ar fi parolele de e-mail) nu trebuie să fie partajate; cu toate acestea, cheile publice sunt menite să fie partajate cu publicul (cum ar fi o adresă de e-mail).
Cheile private și cheile publice sunt legate matematic prin funcții hash unidirecționale. Este posibil să fie derivată o cheie publică dintr-o cheie privată; este imposibil să se descopere o cheie privată examinând o anumită cheie publică.
Pentru a putea cineva să trimită monede, trebuie să cunoască cheia / adresa publică.
Circulating Supply
Definiție
Cantitatea de crypto-monedă (sau supply-ul) aflată în circulație este reprezentată de numărul efectiv de monede aflate în prezent pe piață și în mâinile publicului larg.
În general, acest criteriu este utilizat ca un metric pentru calcularea capitalizării de piață a unei monede date (de ex: Capitalizarea BTC = numărul de monede BTC aflate în circulație x prețul unei monede BTC).
Supply-ul aflat în circulație nu include numărul de monede care este blocat, rezervat sau cele care nu pot fi vândute pe piață (cum sunt monedele ETH din Smart Contracts).
Explicație
Utilizarea ofertei circulante pentru a calcula capitalizarea de piață a unei monede este similară cu utilizarea flotării publice pentru determinarea capitalizării de piață a companiilor sau corporațiilor în investiții tradiționale. Monedele care nu sunt pe piață nu pot afecta prețul și, prin urmare, nu sunt incluse în calculul ofertei circulante și al plafonului de piață. Pentru dovada monedelor de lucru, oferta circulantă crește treptat pe măsură ce se extrag mai multe monede zilnic.
Cod QR
Definiție
Un cod QR, cunoscut și sub numele de cod de răspuns rapid, este un tip de cod de bare conceput pentru a fi recunoscut de o gamă largă de dispozitive cu scanare electronică.
Spre deosebire de codurile de bare tradiționale, care sunt dreptunghiulare cu linii verticale, codurile QR au formă pătrată, cu mici pătrate negre suprapuse pe un fundal alb.
Codurile pot fi scanate cu ușurință cu un dispozitiv de imagistică, cum ar fi camera unui smartphone.
Explicație
Codurile QR au fost dezvoltate pentru prima dată în 1994 de către compania japoneză, Denso Wave, pentru a identifica rapid piesele și componentele automobilelor. Aceste coduri sunt capabile să stocheze de până la 100 de ori mai multe date decât codurile de bare tradiționale și pot fi scanate din aproape orice direcție în 360 de grade.

Unul dintre principalele avantaje ale codurilor QR este capacitatea lor de a fi recunoscute de aproape orice dispozitiv smartphone.

În industria crypto-monedelor, codurile QR sunt utilizate frecvent pentru a permite autentificarea cu doi factori (2FA) pe exchange-uri și alte servicii online.
Coin Burn
Definiție
Arderea monedelor este procesul de mutare a monedelor către o adresă publică unde cheile private nu pot fi obținute – ceea ce face imposibilă cheltuirea monedelor; Arderea elimină eficient monedele sau jetoanele din circulație – astfel se reduce numărul total de monede (Circulating Supply).
De exemplu: dacă Supply-ul monedei Y este de 10,000 de bucăți și 1,000 dintre acestea sunt implicate într-un proces de ardere – noua cantitate aflată în circulație, în urma arderii, va fi 9,000 monede.
Explicație
Arderea de monede este de obicei utilizată pentru a încetini ratele inflației sau pentru a reduce numărul de monede aflate în circulație. Prin reducerea ofertei circulante, monedele devin mai rare, făcându-le potențial mai valoroase și recompensând deținătorii de crypto-monede pe termen lung.
Arderea de monede este asemănătoare cu o companie cotată la bursă care cumpără acțiuni. Acest lucru reduce suma totală a acțiunilor restante, contribuind la consolidarea sau îmbunătățirea valorii acțiunilor rămase în circulație.
CoinMarketCap
Definiție
CoinMarketCap este un site popular pentru a urmări prețurile crypto-monedelor, valorificările acestora pe piață, rangurile și tendințele lor în funcție de capitalizare.
CoinMarketCap include mii de crypto-monede, afișând în timp real informații privind prețurile în diferite monede, precum USD, EURO sau Bitcoin.
Alte date valoroase care pot fi obținute prin CoinMarketCap:
volumul de tranzacționare al ultimelor 24 de ore;
graficele prețurilor;
exchange-urile;
cantitatea maximă de supply și supply-ul aflat în circulație.
Explicație
CoinMarketCap este actualizat în mod regulat (de câteva ori pe minut) pe baza informațiilor primite de la diferite exchange-uri de crypto-monede. Sistemul grafic de pe site este deosebit de util deoarece permite utilizatorilor să vadă fluctuațiile de preț ale monedelor și jetoanelor în timp. Vizualizarea implicită a paginii de pornire a site-ului arată crypto-monedele listate în ordinea valorificării pieței; oferind astfel o prezentare generală a monedelor de top în ceea ce privește popularitatea și activitatea de tranzacționare.
De la dezvoltarea sa, CoinMarketCap a devenit unul dintre cele mai valoroase instrumente pentru determinarea valorii relative a diferitelor monede și jetoane. În prezent, se numără printre cele mai vizitate site-uri web legate de crypto-monede.
Coinbase
Definiție
Coinbase este o platformă online pentru cumpărarea, vânzarea, transferul și stocarea crypto-monedelor.
Coinbase este unul dintre cei mai populari brokeri online, cu utilizatori din peste 103 de țări începând cu iulie 2019. Platforma oferă o varietate de monede, cum ar fi BTC, ETH, LTC și XLM.
Metodele de plată acceptate de Coinbase includ: carduri de credit și de debit și transferuri bancare; De asemenea, în anumite țări sunt disponibile retragerile prin PayPal.
Explicație
În timp ce Coinbase este acceptat în multe țări, funcționalitatea acestora variază în funcție de locația geografică a utilizatorului. De exemplu, utilizatorii canadieni Coinbase nu au capacitatea de a vinde crypto-monede. Mai mult, aceștia nu au acces la servicii de transfer de cont bancar.
Clienții americani, pe de altă parte, au acces la suita completă de funcții și caracteristici Coinbase. Lista țărilor acceptate și a caracteristicilor disponibile pot fi găsite pe site-ul lor.
Utilizatorii potențiali ar trebui să rețină că acest exchange necesită verificarea identității în conformitate cu politica lor KYC / AM.
Cold Wallet
Definiție
Un Cold Wallet este un portofel de tip crypto-valut, în care cheile private sunt stocate într-un mediu offline; În plus, tranzacțiile digitale sunt autorizate offline.
Portofelele de tip Cold Wallet sunt considerate a fi mai sigure decât portofelele online (precum exchange-urile) și sunt utilizate pentru stocarea pe termen lung a cheilor private (și a activelor).
Stocarea crypto-monedelor în portofele de tip Cold Wallet mai este cunoscută și sub numele de depozitare la rece (Cold Storage).
Explicație
Portofelele de crypto-monede nu stochează monede; în schimb, ele stochează cheile private care permit utilizatorilor să acceseze monedele lor stocate pe blockchain. Portofelele reci păstrează cheile offline și pot apărea sub forma:
Portofele hardware – Dispozitive fizice criptate al căror scop principal este stocarea cheilor private offline;
Portofele din hârtie – Portofelele din hârtie sunt documente tipărite cu chei publice și private scrise / tastate pe ele.
Deși portofelele reci sunt extrem de sigure, acestea nu sunt convenabile pentru comercianții activi care au nevoie în mod regulat de acces imediat la fonduri pentru cumpărare, vânzare și alte activități de tranzacționare.
Confirmare
Definiție
În sfera crypto, confirmările reprezintă o măsură a numărului de block-uri care au fost adăugate la blockchain de când a fost înregistrată tranzacția unei monede.
Cu fiecare block suplimentar confirmat – crește securitatea tranzacțiilor viitoare, deoarece se dovedește că rețeaua a acceptat ultima tranzacție ca fiind validă; Cu cât o tranzacție are mai multe confirmări, cu atât este mai sigură.
Explicație
În rețeaua Bitcoin, un nou block este creat și adăugat la blockchain la fiecare aproximativ 10 minute. Prin urmare, dacă trimiteți un Bitcoin către John, această tranzacție nu va avea confirmare imediată. După 10 minute, când se adaugă un nou block în lanț, tranzacția dvs. va primi o confirmare. Toate block-urile care vor urma vor crește apoi numărul de confirmări.
O regulă populară este să aștepți șase confirmări înainte de a accepta o tranzacție ca fiind sigură.
Consensus
Definiție
Consensul este procesul prin care tranzacțiile sunt convenite de toate nodurile, obținând astfel valabilitate.
Obținerea consensului este o componentă critică a tranzacțiilor cu crypto-monede, deoarece este unul dintre elementele fundamentale ale descentralizării și tehnologiei blockchain.
Consensul este utilizat pentru a ajunge la un acord cu privire la diferitele aspecte ale unei tranzacții digitale, asigurând astfel credibilitatea rețelei.
Explicație
Una dintre caracteristicile definitorii ale crypto-monedelor este descentralizarea. Spre deosebire de sistemele financiare convenționale care se bazează pe autoritățile centrale pentru a verifica tranzacțiile, crypto-monedele verifică tranzacțiile și alte date prin obținerea consensului de la mai mulți participanți la rețea. Acești participanți sunt de acord cu privire la starea înregistrărilor (sau registrului), păstrând astfel rețeaua în siguranță.
Consensul se realizează prin diferite tipuri de mecanisme cunoscute sub numele de algoritmi de consens care funcționează după diferite principii de funcționare. Cele mai frecvente două tipuri de algoritmi de consens sunt Proof of Work (dovada muncii/ PoW) și Proof of Stake (dovada mizei PoS).
Corecție
Definiție
O corecție este o scădere a prețului unei crypto-monede sau a întregii piețe, după o perioadă în care valoarea acesteia a crescut.
Corecțiile apar ca urmare a scăderii activității de cumpărare sau a creșterii activității de vânzare de la investitori.
Această schimbare a comportamentului de cumpărare duce apoi la o retragere spre niveluri de rezistență sau suport.
Corecțiile pot fi mici, precum o scădere de 10% de la prețul de vârf al pieței, dar pot fi și mai mari în funcție de mai mulți factori.
Pe piața crypto-monedelor, schimbările semnificative și agresive ale prețurilor sunt de obicei urmate de corecții substanțiale.
Explicație
În timpul unei corecții, prețul unei crypto-monede poate să crească sau să scadă în urma tendințelor prețurilor în direcția opusă.
De exemplu, dacă prețul unei crypto-monede este supra-umflat în timpul unui Trend Bullish, o corecție poate determina scăderea prețului la niveluri de rezistență. Dacă crypto-moneda are o perioadă de vânzare extremă, o corecție poate determina creșterea prețului la niveluri de suport.
Corecțiile sunt de obicei confundate cu inversări. În timp ce ambele se referă la modificările prețurilor pieței, inversările au ca rezultat dezvoltarea unui nou trend (tendință ascendentă sau tendință descendentă). Corecțiile, pe de altă parte, duc la revenirea prețului în direcția inițială de trend.
Criptare
Definiție
Criptarea este procesul de preluare a datelor care pot fi citite și convertirea acestora într-un cod imposibil de citit pentru a preveni accesul neautorizat.
Datele criptate pot fi restabilite folosind cheile private corespunzătoare pentru descifrarea codului; Criptarea este frecvent utilizată de companii pentru protejarea informațiilor sensibile.
Explicație
Criptarea în sine nu împiedică interferențele; în schimb, se asigură că conținutul specific rămâne neinteligibil utilizatorilor neautorizați. Informațiile intenționate, denumite și „Plain Text” (text simplu), sunt criptate folosind un algoritm de securitate. Destinatarul autorizat poate decripta cu ușurință mesajul folosind cheile corespunzătoare.
Site-urile web folosesc de obicei criptarea pentru a proteja informațiile cardului de credit, numerele de cont bancar și alte informații personale; prevenind astfel furtul de identitate și frauda. Bitcoin și alte crypto-monede utilizează criptarea pentru a se asigura că tranzacțiile sunt efectuate în siguranță între expeditor și destinatar.
Criptografia
Definiție
Criptografia este un set de funcții matematice complexe utilizate pentru „codificarea” sau criptarea tranzacțiilor, astfel încât acestea să fie trimise într-un format sigur; Acest lucru asigură faptul că datele pentru care este destinată tranzacția pot fi primite, citite și prelucrate numai de acea persoană.
Explicație
Criptografia asigură practic mesaje între două părți. În sfera crypto, aceasta poate fi utilizată în mai multe scopuri, inclusiv:
Verificarea expeditorului sau a unui anumit mesaj sau tranzacție;
Păstrarea informațiilor sigure și confidențiale;
Prevenirea cheltuielilor duble;
Prevenirea furtului, modificării sau oricărei alte activități dăunătoare.
Cheile de criptare, adică cheile publice și private, sunt cele mai importante aspecte ale criptografiei. Aceste chei sunt utilizate pentru a cripta sau decripta date, astfel încât numai proprietarul unei anumite chei private poate decripta datele securizate cu o cheie publică asociată.
Crypto Night (Algorithm)
Definiție
CryptoNight este un algoritm de hashing conceput special pentru procesarea minierelor CPU și GPU.
Scopul principal al algoritmului CryptoNight este de a descuraja mineritul cu hardware-ul circuitelor integrate specifice aplicației (ASIC); Algoritmul crește competița față de ASIC-uri.
La fel ca algoritmul SHA-256 al Bitcoin, CryptoNight funcționează prin proof-of-work (PoW); Asta înseamnă că minerii trebuie să rezolve funcții matematice complexe pentru a verifica tranzacțiile și a câștiga recompense.
Explicație
În primele zile ale crypto-monedelor, persoanele puteau mina Bitcoin folosind procesorul computerului de acasă. Oamenii au realizat curând că GPU-urile erau capabile de calcule mai rapide și ar putea produce rezultate mai bune câștigând mai multe recompense.
Natura competitivă a mineritului a însemnat că minerii căutau în permanență hardware capabil să producă rate mai mari de hash. Astăzi, ASIC-urile puternice, care sunt mașini concepute special pentru minerit, guvernează rețeaua Bitcoin, făcând minarea procesorului și a GPU-ului învechită.
Deși mașinile ASIC sunt extrem de puternice, ele sunt scumpe și necesită multă putere pentru a rula. Mineritul Bitcoin este acum rezervat corporațiilor cu capital pentru a investi în sute (chiar mii) de mașini ASIC.
Problema cu acest lucru este că ASIC distorsionează distribuția de energie a rețelei. Dacă mineritul este limitat doar la câteva corporații, rețeaua riscă să devină centralizată – lucru care nu este de dorit pentru crypto-monede.
CryptoNight evită posibila centralizare favorizând CPU-urile și GPU-urile în locul ASIC-urilor. Această caracteristică încurajează mineritul mai echitabil oferind tuturor participanților din rețea șansa de a câștiga recompense.
Unele dintre cele mai populare monede care utilizează algoritmul CryptoNight: Monero (XMR), ByteCoin (BCN) și Dero (DERO).
Cryptocurrency (Cryptomonede)
Definiție
Cryptocurrency este o monedă digitală sau virtuală, concepută pentru a funcționa ca mijloc de schimb.
Similar cu monedele convenționale (USD, EURO, GBP etc.), crypto-monedele pot fi utilizate pentru a efectua diferite tipuri de achiziții.
Crypto-monedele pot fi folosite și ca jetoane pentru a oferi acces la caracteristicile și funcțiile unei anumite aplicații sau serviciu.
Explicație
Termenul crypto-monedă cuprinde două cuvinte – criptografic și monedă. Ceea ce face crypto-monedele unice este utilizarea unui proces cunoscut sub numele de criptografie pentru:
Tranzacții financiare sigure;
Verificarea transferul activelor digitale.
Criptografia este în esență un set de funcții matematice complexe utilizate pentru a „codifica” tranzacțiile, astfel încât acestea să fie trimise într-un format sigur. Acest lucru asigură faptul că datele pentru care este destinată tranzacția pot fi primite, citite și prelucrate numai de acea persoană.
O altă caracteristică definitorie a crypto-monedelor este natura sa descentralizată. Cu alte cuvinte, aceste monede virtuale nu sunt deținute sau controlate central de nicio bancă, guvern sau orice altă organizație.
Cryptojacking
Definiție
Cryptojacking-ul este extragerea neautorizată a crypto-monedelor folosind computerul sau telefonul mobil al altei persoane.
În timpul acestei amenințări, hackerii instalează în secret un software care exploatează device-ul în fundal, fără ca proprietarul să afle.
Computerul dvs. se poate infecta cu un astfel software crypto-jacking vizitând site-uri web infectate sau făcând click pe link-uri suspecte.
Explicație
La fel ca în majoritatea tipurilor de atacuri cibernetice, scopul cryptojacking-ului este de a câștiga bani. Hackerii folosesc resursele altor mașini pentru a extrage monede digitale și jetoane, pe care le pot vinde ulterior pe un exchange.
Programele malware Cryptoajcking funcționează silențios în fundal, în timp ce victimele, nebănuitoare, continuă să își folosească computerul în mod normal. Deși această operațiune are loc fără avertisment vizual, utilizatorii de computere pot observa încetiniri și alte reduceri ale performanței. Cea mai bună apărare împotriva acestui tip de atac este educația. Exercitând practici de securitate online adecvate, puteți evita instalarea de programe malware pe telefonul mobil sau pe computer. Dacă aparatul dvs. este deja infectat cu un software de cryptojacking, executarea unei scanări de viruși utilizând orice software antivirus de renume ar trebui să țină.
Cypherpunk
Definiție
Un cypherpunk este orice activist care sprijină utilizarea criptografiei și a altor tehnologii orientate spre confidențialitate ca mijloc de schimbare socială și politică.
Ele pot fi definite ca persoane care folosesc frecvent rețele de calculatoare sigure (untraceable) pentru a-și proteja confidențialitatea, în special față de autoritățile guvernamentale; Originea mișcării cypherpunk începe pe la sfârșitul anilor 1980.
Explicație
Termenul cypherpunk a fost inventat de matematicianul și programatorul american, Eric Hughes, în publicația sa, „A Cypherpunk’s Manifesto” în 1993. Termenul este o combinație dintre „cyberpunk” – un gen de science-fiction în care viitorul este dominat de tehnologia computerelor și textul cifrat și „cypher” – un tip de text criptat folosit pentru păstrarea confidențialității.
Cypherpunk se opune oricărei forme de reglementare și control guvernamental atunci când vine vorba de comunicare și tranzacții financiare. Ei cred că toți indivizii au dreptul la confidențialitate și privesc tehnologia ca o modalitate de a realiza acest lucru.
Sosirea crypto-monedelor și a Bitcoin, care vizează tranzacții private și sigure, a întărit mișcarea cypherpunk din ultimul deceniu.
Câștigurile
Definiție
Câștigurile sunt o sumă de bani realizată din tranzacționarea de crypto-monede.
Câștigurile sunt o formă de profit obținută din cumpărarea și vânzarea de active digitale; Opusul câștigurilor sunt pierderile.
Obiectivul fiecărui comerciant este de a încerca maximizarea câștigurilor.
Explicație
Scopul principal al tranzacționării oricărui tip de bun sau activ este creșterea valorii portofoliului. De exemplu, atunci când decideți să cumpărați și să vindeți crypto sau să vă mențineți poziția în piață pe o perioadă lungă de timp, vă așteptați să obțineți câștiguri (profit) la sfârșitul acesteia. În funcție de țara dvs., aceste câștiguri sunt supuse impozitului. Modul în care câștigurile sunt impozitate depinde de legile în care aveți rezidența fiscală.
D
DAI
Definiție
DAI este un stable-coin ERC20 pe blockchain-ul Ethereum.
Aceasta înseamnă că simbolul DAI este legat de valoarea unei monede fiduciare.
DAI este legat de dolarul SUA. 1 DAI este întotdeauna egal cu 1 dolar SUA.
DAI este moneda principală a sistemului de creditare bazat pe garanții DAO Maker; utilizatorii care doresc să ia un împrumut pot face acest lucru prin blocarea Ether (ETH) și a altor active crypto ERC20 ca și garanție pentru împrumutarea DAI.
Când debitorul returnează DAI la sistem, activele de crypto-monede sunt deblocate și returnate acestuia; el plătește o mică taxă pentru împrumutarea DAI, la fel ca într-un sistem bancar tradițional.
Explicație
DAI este o parte critică a sistemului de împrumuturi colaterale MakerDAO; o companie care a fost fondată de CEO-ul său, Rune Christensen.
Împrumutul colateral oferă persoanelor fizice o modalitate de a împrumuta bani prin „blocarea” activelor pe care le dețin. Utilizatorii blochează alte jetoane pentru a împrumuta jetonul DAI.
DAI poate fi apoi utilizat ca orice altă crypto-monedă, adică poate fi tranzacționat, utilizat pentru a face cumpărături sau folosit ca economii.
În cazul în care debitorii doresc să-și recupereze garanțiile, trebuie să returneze DAI-ul împrumutat cu o dobândă suplimentară.
Spre deosebire de alte monede stabile, care își mențin stabilitatea prin susținerea dolarului american, DAI este susținut de alte jetoane ERC20 utilizate ca garanție. Algoritmii MakerDAO gestionează prețul DAI arzând jetoane pentru a stabiliza valoarea acestuia dacă prețul se îndepărtează prea mult de 1 dolar SUA.
La fel ca orice lucru din blockchain, DAI este descentralizat, fără permisiuni și nu necesită terți. Totul din sistemul de creditare este gestionat și executat prin contracte inteligente.
DAO
Definiție
O organizație anonimă descentralizată (DAO) este un tip de companie pe blockchain ale cărui procese și activități sunt automatizate utilizând Smart Contracts.
Investitorii companiei nu își dezvăluie identitatea și gestionează operațiunile prin consensus, în timp real.
Ideea unui DAO a fost implementată pentru prima dată de startup-ul blockchain din Germania, Slock(punct)it, pe blockchain-ul Ethereum în aprilie 2016.
Explicație
Toate deciziile DAO sunt luate în timp real de către investitori prin intermediul sistemului de vot pe blockchain. Toate acțiunile companiei sunt întreprinse de contractanții angajați de investitori prin votare.
După ce Slock.it a lansat acest concept, aproximativ 150 de milioane de dolari SUA au fost strânși de la investitori din întreaga lume. În iunie 2016, organizația a fost atacată și unele persoane necunoscute au încercat să fure fondurile din portofelele sale.
Pentru a reveni la incipitul tranzacțiilor inițiate de atacator, comunitatea Ethereum a decis să întreprindă un Hard Fork, rezultând astfel Ethereum Classic, un blockchain separat.
DApp
Definiție
DApp este o abreviere pentru aplicație descentralizată (Decentralized Application).
Un DApp este definit ca un software open-source, care funcționează în principal folosind tehnologia blockchain.
Adică, în loc să aibă codul backend executat pe servere centralizate, codul său rulează pe o rețea descentralizată peer-to-peer.
Explicație
DApp-urile sunt descentralizate și nu se bazează pe o autoritate centrală pentru funcționarea sa (de exemplu, Gmail, Uber, Facebook, Twitter). Rulează pe o rețea mondială de computere; oferindu-le astfel mai multe avantaje față de aplicațiile convenționale, inclusiv:
Descentralizare – Deoarece aplicația nu este gestionată de o autoritate centrală, acestea sunt rezistente la problemele care afectează aplicațiile centralizate, cum ar fi: hacking-ul, cenzura și restricțiile regionale;
– Recompense – Participanții care ajută la validarea și menținerea blockchain-ului sunt motivați pentru munca lor;
– Open source – codul de bază este transparent și disponibil pentru examinare. Toate modificările sunt guvernate de consens sau de majoritatea participanților.
Un exemplu de aplicație descentralizată ar fi un serviciu care permite utilizatorilor să închirieze spațiu pe hard disk reciproc direct fără să se bazeze pe un furnizor central precum Dropbox. Sau, o aplicație software care permite șoferilor să ofere servicii direct pasagerilor fără Uber ca intermediar.
DDOS
Definiție
DDOS este acronimul de la „Distributed Denial of Service” – este un tip de atac cibernetic care implică inundarea unui site web cu o cantitate copleșitoare de trafic pe internet.
Acest flux crescut de trafic suprasolicită serverele, forțându-le să încetinească sau să se blocheze.
În timpul atacurilor DDOS, serviciile online devin indisponibile, iar indivizii nu pot accesa sau publica informații importante.
Explicaţie
Atacurile DDOS funcționează folosind mai multe sisteme informatice compromise pentru a efectua atacul. Hackerii obțin controlul asupra mai multor mașini exploatate, folosindu-le ca surse de trafic pentru atac.
Un grup de mașini infectate, cunoscute sub numele de „botnets”, sunt folosite ca o armată pentru a lansa atacuri. Se știe că unele rețele botnice cuprind milioane de computere.
La fel ca majoritatea companiilor de profil, exchange-urile de crypto-monede au fost vizate cu atacuri DDOS. Hackerii au încercat să întrerupă accesul persoanelor la conturile lor.
Atacurile DDOS pot duce în cele din urmă la pierderea a milioane de dolari, în funcție de popularitatea exchange-ului și de durata atacului.
DEX
Definiție
DEX este un acronim pentru exchange descentralizat.
Un DEX este un tip de exchange în care tranzacțiile se fac direct între utilizatori (peer-to-peer).
Acest tip de operațiune contrastează exchange-urile convenționale, unde funcțiile de bază ale exchange-ului sunt efectuate într-o manieră centralizată de către o terță parte sau o autoritate de încredere.
Explicaţie
Deși exchange-urile centralizate sunt ușor de utilizat și oferă diverse funcționalități, ele reprezintă un risc de securitate.
Aceste exchange-uri controlează cheile private ale utilizatorilor; securitatea fondurilor stocate la exchange depinde de securitatea exchange-ului.
Datorită reglementărilor KYC și AML , înregistrările personale ale clienților sunt păstrate și pe servere centralizate. Aceste atribute fac exchange-urile centralizate vulnerabile la hack-uri și furturi.
Găzduirea de exchange-uri descentralizate este distribuită printr-o rețea globală de noduri; crescând astfel securitatea exchange-ului și minimizând riscul de nefuncționare a serverului.
Utilizatorii controlează cheile lor private; oferindu-le astfel mai mult control asupra fondurilor lor, permițându-le să rămână anonime.
DYOR
Definiție
DYOR este un acronim pentru Do Your Own Research.
Termenul este adăugat la sfârșitul declarațiilor pentru a-i avertiza pe alții să cerceteze singuri, mai degrabă decât să urmeze orbește sfaturi.
A devenit o declinare a responsabilității atunci când recomandăm monede sau jetoane.
Explicaţie
DYOR îndeamnă cititorii unei anumite declarații să efectueze cercetările relevante înainte de a face o investiție. Se intenționează scutirea persoanei care face declarația, de orice consecințe negative, care pot apărea din investițiile efectuate ca urmare a declarației.
Uneori poate fi folosit în locul unei alte responsabilități tipice – „acesta nu este un sfat financiar”.
DappRadar
DappRadar ofera o platformă globală pentru aplicații descentralizate.
Platforma permite utilizatorilor să urmărească, să analizeze și să descopere aplicații descentralizate. Urmărește peste 3.000 de aplicații în peste 10 blockchain-uri, inclusiv Ethereum, EOS, ONT și TRON, cu planuri de extindere la altele.
Compania a fost fondată în 2018 și are sediul în Kaunas, Lituania.
Day Trading
Definiție
Day Trading-ul sau „Tranzacționarea zilnică” este o strategie în care comercianții încearcă să beneficieze de mișcările zilnice ale prețurilor unei crypto-monede.
Aceasta implică cumpărarea și vânzarea de crypto-monede, de una sau de mai multe ori pe zi, într-un efort de a profita de fluctuațiile zilnice de preț.
Comercianții de zi sunt bine finanțați și au experiență în arta analizei tehnice.
Explicaţie
Tranzacționarea zilnică necesită instruire și practică semnificative pentru a obține beneficii. Noii traderi care se angajează în Day Trading fără cunoștințe suficiente riscă să piardă bani. Tranzacționarea zilnică este privită ca pe o strategie cu risc ridicat și este uneori subiect de controversă.
Unii traderi posedă o cunoaștere aprofundată a modului în care funcționează piețele și sunt bine echipați cu instrumentele adecvate pentru tranzacționarea zilnică. Când se termină cu succes, comercianții pot obține recompense considerabile și chiar își pot câștiga existența tranzacționând crypto-monede.
DeFi
Definiție
DeFi este o abreviere pentru Decentralized Finance.
Se referă la orice sistem financiar care operează pe tehnologia blockchain.
Prin utilizarea rețelelor descentralizate, sistemele DeFi pot transforma cu ușurință serviciile financiare tradiționale, cum ar fi: activitățile bancareîmprumuturile și crediteleîn rețele transparente, care pot rula fără intermediari.
Platformele de finanțare descentralizată pe bazează pe Smart Contracts, întocmite pe blockchain-ul Ethereum.
Explicație
Serviciile financiare tradiționale sunt controlate de o autoritate precum o bancă centrală care confirmă toate tranzacțiile. Toate părțile tranzacției trebuie să aibă încredere în intermediar, în acest caz – în banca centrală, pentru a confirma tranzacția.
Platformele DeFi elimină intermediarii financiari, cum ar fi băncile, deoarece sunt ancorate pe protocoale transparente și de încredere, care sunt descentralizate. Acestea se bazează pe principiul conform căruia „colegii de blockchain” pot confirma tranzacțiile, fără a avea încredere într-un intermediar. Acestea permit tranzacții mai rapide și mai ieftine.
Sistemul promovează finanțarea colectivă, unde toată lumea poate accesa servicii financiare transparente, indiferent de locația geografică.
Dead Cat Bounce
Definiție
Un Dead Cat Bounce este o creștere momentană a prețurilor crypto-monedelor după un declin prelungit, urmată din nou de continuarea tendinței descendente.
Acest tip de săritură este observat în timpul bear market-urilor, unde pot exista perioade de recuperare temporară.
Dead Cat Bounce-urile nu indică o îmbunătățire a pieței, deoarece prețurile continuă să scadă din nou la scurt timp după salt.
Explicaţie
Chiar dacă piața este aparent scăzută, vor exista perioade de creștere a prețurilor de scurtă durată.
Este important să rețineți că Bounce-urile nu indică un sentiment de bullish market.
Pot exista mai mulți factori care pot determina piața să sară temporar.
Dead Cat Bounce-urile pot apărea din cauza investitorilor care deschid poziții lungi, deoarece cred că s-a ajuns la un nivel inferior.
Poate fi cauzată și de investitorii care văd indicatori de supravânzare în analizele tehnice.
Traderii pe termen scurt sau traderii de zi tind să beneficieze cel mai mult de aceste tipuri de acțiuni de preț.
Descentralizat
Definiție
Descentralizat este un termen folosit pentru a descrie un sistem care nu este deținut sau controlat de o singură entitate, cum ar fi: guvern, bancă sau companie.
Produsul sau serviciul este rulat și întreținut folosind puterea de calcul oferită de o rețea globală de participanți.
Explicaţie
Descentralizarea este caracteristica definitorie a tehnologiei blockchain și a crypto-monedelor, cum ar fi Bitcoin. Deoarece serviciile descentralizate nu se bazează pe o autoritate centralizată, ele au mai multe beneficii, inclusiv:
– rezistența la cenzură
– securitate sporită
– rezistență la hacking și manipulare
Exemplu: Bitcoin este un tip de monedă descentralizată, deoarece nu este deținută de o bancă sau de un guvern. Înregistrările tuturor tranzacțiilor sunt stocate pe registre care sunt apoi păstrate pe o rețea de computere deținute de utilizatori din întreaga lume.
Dificultatea de minare
Definiție
Dificultatea de minare a unei rețele de crypto-monede este o măsură de „cât de complicat este să rezolvi un hash sub o anumită țintă”.
Primul miner care găsește o funcție de hash mai mică decât nivelul de dificultate – adaugă block-ul la sfârșitul blockchain-ului.
Rețeaua ajustează automat dificultatea de exploatare. Timpul dintre block-uri rămâne constant pe măsură ce rata de hash a rețelei crește sau scade.
Explicație
Dificultatea minieră este un parametru variabil care se modifică în conformitate cu rata de hash a rețelei. Obiectivul său principal este să mențină timpul dintre block-uri consecvent. În rețeaua Bitcoin, block-urile noi sunt adăugate la blockchain la fiecare 10 minute.
Dacă rata de hash a rețelei este mare, block-urile vor fi generate prea repede, iar rețeaua va compensa prin creșterea dificultății. Dacă rata de hash este scăzută, block-urile vor fi generate prea încet, ducând la o scădere a dificultății.
În primele zile ale Bitcoin, monedele puteau fi extrase folosind computere desktop și laptop. Când minerii au început să utilizeze hardware mai puternic, dificultatea a crescut constant de-a lungul anilor. Ca urmare, CPU, GPU și FPGA au fost înlocuite în favoarea hardware-ului ASIC.
Dollar Cost Averaging
Definiție
Dollar Cost Averaging (DCA)  este o strategie de investiții cu risc redus.
Aceasta implică împărțirea sumei totale pe care doriți să o investiți într-un activ criptografic și efectuarea de achiziții incrementale pe o perioadă de timp.
Această tehnică de investiții își propune să reducă impactul volatilității prețurilor criptomonedelor asupra achiziției generale.
În timpul Dollar Cost Averaging-ului, investiți o sumă fixă de bani într-un activ criptografic la intervale regulate, indiferent de preț.
La sfârșitul perioadei specificate, cumpărați monedele sau jetoanele la un cost mediu. Această metodă împiedică investitorii să facă greșeala de a face o investiție care poate fi temporizată prost în funcție de prețul activului. Această tehnică este cunoscută sub numele de „plan constant de dolari”.
Explicație
DCA este o abordare conservatoare a investițiilor în crypto-monede. Caracteristica definitorie a DCA-ului este că se achiziționează o monedă sau un jeton în mod regulat, la un preț constant, indiferent de valoare.
Deoarece suma cheltuită este constantă, se vor cumpăra mai multe monede atunci când prețul este mic, dar mai puține monede când prețul este ridicat. DCA este considerat a fi cu un risc scăzut, deoarece permite intrarea pe piață în timp, mai degrabă decât cheltuirea uneu sume imense de bani simultan.
Exemplu: puteți utiliza această strategie pentru a vă angaja să cumpărați XRP în valoare de 20 USD în fiecare lună, timp de cinci luni. În lunile în care XRP este scăzut, veți achiziționa mai multe jetoane cu 20 USD. Pe de altă parte, în lunile în care XRP este mare, veți cumpăra mai puține jetoane. La sfârșitul celor cinci luni, ați fi cumpărat XRP în valoare de 100 USD la un preț mediu specific.
Folosind această metodă, puteți cumpăra cantități semnificative de crypto-monede cu impact redus asupra contului dvs. bancar. Un alt avantaj al medierii costului în dolari este că prețul dvs. mediu de achiziție poate fi considerabil scăzut în timpul bear market-urilor, permițându-vă să obțineți profituri maxime în timpul bull market-urilor.
Double Spending
Definiție
Double Spending sau „Cheltuielile duble” sunt un potențial defect al blockchain-ului în care aceeași monedă sau jeton sunt cheltuite de două ori.
Acest tip de problemă este unic crypto-monedelor, deoarece activele digitale pot fi copiate ușor.
Dacă dețineți 1 BTC și îl trimiteți unui comerciant, nu ar trebui să mai puteți cheltui din nou aceeași monedă mai târziu.
Explicaţie
Cheltuielile duble nu au loc cu monedele fizice, cum ar fi dolarii. Odată cheltuiți, aceeași bani fizici nu mai pot fi cheltuiți.
Întrucât crypto-monedele constau în informații digitale, este important să se ia măsuri pentru a se asigura că indivizii nu pot face copii ale monedelor sau jetoanelor.
Crypto-monedele, cum ar fi Bitcoin, utilizează algoritmii blockchain pentru a se asigura că monedele nu sunt cheltuite de mai multe ori. Când se efectuează tranzacții, informațiile sunt transmise către rețea, unde nodurile și minerii verifică datele tranzacției. Măsurile de securitate utilizate de rețeaua blockchain ajută la prevenirea cheltuielilor duble și a altor tipuri de fraudă.
Dovada Dezvoltatorului
Definiție
Dovada dezvoltatorului (POD) este un mecanism de verificare, care vizează dezgroparea identității dezvoltatorului de software din spatele unei noi crypto-monede.
Acest proces ajută la protejarea investitorilor de dezvoltatorii frauduloși, pentru a fura bani pretinzând că au proiecte viabile.
Pentru a ține hackerii la distanță, procesul este păstrat confidențial, iar profilul dezvoltatorului este distribuit numai investitorilor.
Explicație
Înainte ca orice proiect de crypto-monedă să intre pe piață, acesta trebuie să fie finanțat de investitori. Din moment ce o mulțime de bani intră în aceste proiecte, investitorii au nevoie de asigurarea că proiectul este practic și a fost creat de un dezvoltator uman (viu).
Dovada exercitării dezvoltatorilor le oferă încrederea de a-și investi banii într-un proiect. Elimină jucătorii frauduloși fără un proiect practic. În 2014, mulți escroci au fost dezgropați după eșecul verificării dovezii dezvoltatorului, salvând investitorii de pierderi mari.
Dovada arderii
Definiție
Dovada arderii se numără printre mecanismele de consens populare utilizate de rețelele blockchain.
Conceptul din spatele acestui mecanism este că minerii trebuie să-și ardă o parte din monedele lor virtuale și să demonstreze că au făcut-o, pentru a avea șansa de a exploata un nou block.
Acest mecanism de consens este privit ca pe o versiune eficientă din punct de vedere energetic a dovezii de lucru.
Explicație
Protocoalele descentralizate ar trebui să prezinte o metodă de consens automatizată care să permită tuturor nodurilor să convină asupra tranzacțiilor valide sau nevalide.
Ideea din spatele mecanismului „Dovada arderii” este că minerii trebuie să distrugă unele dintre crypto-monedele lor, trimițându-le la o adresă verificabilă, dar care nu poate fi cheltuită. Odată ce ard monedele, primesc o platformă virtuală pentru a exploata un block și câștigă taxe de tranzacție. Metoda „Dovada arderii” nu consumă altă energie decât monedele arse.
Acest mecanism de consens elimină blockchain-ul activităților frauduloase, cum ar fi: cheltuielile duble, menținând în același timp rețeaua activă și eficientă.
Dump
Definiție
Un Dump sau o scădere se referă la scăderea rapidă a prețului unei monede din cauza activității de vânzare neregulate sau fără precedent.
Dump-ul are loc atunci când o persoană cu o cantitate considerabilă de monede sau jetoane vinde la prețul pieței (sau mai mic) în încercarea de a profita de o creștere recentă a prețului.
Dump-urile pot apărea și atunci când o mare parte din investitorii actuali își vând rapid activele din cauza sentimentului negativ.
Explicaţie
Dump-urile sunt precedate de pompe; făcându-i parte dintr-un tip de mișcare a prețului cunoscut sub numele de pump and dump. Prețul unei monede este umflat artificial de declarații false, înșelătoare sau exagerate, rezultând în creșterea activității de cumpărare de către investitori nebănuitori.
Odată ce prețul a fost crescut, persoanele fizice vând apoi o cantitate masivă de monede sau jetoane, profitând din plin de creșterea artificială a prețului.
Dump-urile pot fi rezultatul activității de vânzare al unui număr mare de investitori, din cauza știrilor negative, cum ar fi:
exchange hack
suspiciune de înșelătorie
zvonuri false
E
ERC20
Definiție
ERC20 este un protocol standard pentru jetoanele create pe rețeaua Ethereum.
Acesta definește setul de reguli pe care jetoanele trebuie să le urmeze, permițând astfel dezvoltatorilor să prezică cu exactitate modul în care vor funcționa jetoanele nou create în cadrul blockchain-ului.
Protocolul ERC20 permite crearea și lansarea proiectelor de crypto-monede, fără a fi nevoie să fie supuse dezvoltării de la zero.
Explicație
Blockchain-ul Ethereum permite dezvoltatorilor să își creeze propriul jeton de crypto-monedă fără a dezvolta un nou blockchain. Jetoanele care operează pe blockchain-ul Ethereum sunt desemnate ca jetoane ERC20. ERC20 este pur și simplu un standard care guvernează modul în care ar trebui să funcționeze jetoanele, permițându-le să fie compatibile cu alte platforme, cum ar fi exchange-urile. Acest lucru se realizează în principal prin utilizarea contractelor inteligente (Smart Contracts).
Contractele inteligente ERC20, care sunt utilizate pentru a crea noi crypto-monede, sunt responsabile pentru crearea de jetoane, gestionarea tranzacțiilor și evidența soldurilor. Avantajele ERC20 sunt evidente în modul în care exchange-urile și portofelele sunt capabile să susțină diferite tipuri de crypto-monede. În loc să dezvolte cod personalizat pentru a accepta diferite jetoane, exchange-urile și portofelele trebuie să implementeze doar acest cod pentru a suporta toate jetoanele ERC20.
Emission Rate
Definiție
Rata de emisie descrie viteza cu care sunt create monedele noi și eliberate în mâinile publicului.
Multe crypto-monede sunt dezvoltate astfel încât supply-ul acestora să crească în timp.
Rata de emisie determină sau limitează cât de rapid va fi lansat noul supply; Atunci când o crypto-monedă este nouă, rata de emisie este ridicată.
Odată cu trecerea timpului, această rată scade treptat, până când se atinge supply-ul maxim.
Explicație
Emission Rate-urile sunt asociate cu crypto-monede minabile. Odată ce un miner extrage cu succes un block, noi unități ale crypto-monedei sunt create și emise minerului ca recompensă. În etapele inițiale, dificultatea de exploatare este relativ scăzută, iar recompensele sunt substanțial mai mari.
Pe măsură ce mai mulți mineri se alătură rețelei, dificultatea crește, iar recompensa block-ului este redusă treptat la intervale regulate. Acest lucru asigură faptul că moneda nu devine supraumflată din cauza emiterii excesive de recompense. Rata de emisii a Bitcoin este programată pentru a reduce recompensa de block cu 50% la fiecare patru ani.
Ethereum
Definiție
Ethereum este o platformă publică de software distribuită open-source care funcționează utilizând tehnologia blockchain.
ETH permite dezvoltatorilor să construiască și să implementeze crypto-monede și aplicații software descentralizate (DApps), fără să parcurgă procesul de dezvoltare de la zero.
Exemple de crypto-monede construite folosind platforma Ethereum: OMG, Qtum, EOS și multe altele.
Explicație
Înainte de lansarea Ethereum în iulie 2015, construirea aplicațiilor blockchain necesita cunoștințe extinse de codificare, criptografie, matematică și alte resurse semnificative. Ethereum permite crearea cu ușurință a diverselor aplicații descentralizate bazate pe blockchain, cum ar fi jocuri, rețele sociale și piețe, precum și crypto-monede.
Oferind dezvoltatorilor instrumentele necesare, pot fi create și implementate aplicații neimaginate anterior pentru îndeplinirea unor funcții precum votul electronic, înregistrarea activelor imobiliare și conformitatea cu reglementările, cu timpi de răspuns relativ rapizi.
Pe scurt, Ethereum se concentrează pe utilizarea blockchain-ului pentru a rula codificarea programabilă pentru aplicații descentralizate, în timp ce blockchain-ul Bitcoin este utilizat în principal pentru a urmări calitatea de proprietar a monedelor digitale.
Exchange
Definiție
Un Exchange este un site web în care crypto-monedele sunt cumpărate, vândute sau tranzacționate în schimbul monedelor tradiționale (precum USD sau EURO) sau în schimbul altor crypto-monede.
Poate fi privit ca pe o piață liberă în care deținătorii de crypto-monede își pot pune monedele sau jetoanele în vânzare pentru a fi cumpărate de investitorii care sunt dispuși să cumpere.
Explicație
Există trei tipuri principale de exchange-uri: brokeri, platforme de tranzacționare și platforme de tranzacționare directă (DEX/ sau peer-to-peer).
Atunci când este folosit la liber, acest termen se referă la platformele de tranzacționare. Aceste platforme sunt alcătuite din mai multe elemente de bază, dintre care cele mai importante sunt Orderbook-urile și graficele cu prețuri.
Orderbook-ul arată cantitatea comenzilor de cumpărare și de vânzare disponibile la bursă, în timp ce graficul prețurilor arată fluctuația prețului crypto-monedei pe perioade specifice de timp. Aici, cumpărătorii și vânzătorii specifică prețul pentru care sunt dispuși să cumpere sau să vândă, în speranța că își vor îndeplini comanda.
Exit Scam
Definiție
Un Exit Scam este o operațiune frauduloasăîn care dezvoltatorul unei crypto-monede ICO, a unui fond de investiții, sau a unui exchange își încetează brusc activitatea și dispare cu fondurile investitorilor; Tipul ascesta de înșelătorie implică promovarea unei anumite afaceri pe baza unui concept promițător.
Odată ce individul colectează suficienți bani de la investitori, aceștia dispar, de obicei ștergând toate site-urile și rețelele de socializare aferente procesului.
Explicație
Unele Exit Scam-uri sunt dificil de detectat, deoarece sunt de obicei deghizate în afaceri legitime. Scopul este de a aduna mai întâi cât mai mulți clienți (victime) posibil. Odată ce escrocii au câștigat suficientă încredere și bani, aceștia dispar fără avertisment.
Unul dintre semnele revelatoare ale Exit Scam-ului sunt promisiunile nerealiste, cum ar fi randamentele excepțional de mari. Nebunia ICO din 2017 a fost notorie pentru crearea unui număr mare de escrocherii ICO. În acest timp, multe proiecte au strâns sume mari de bani în câteva minute (chiar secunde), pentru a dispărea fără a livra proiectul.
Dacă ați fost victima unui Exit Scam, asigurați-vă că contactați SEC sau agenția federală relevantă din țara dvs.
F
FOMO (Fear Of Missing Out)
Definiție
FOMO este un acronim pentru Fear of Missing Out.
Acesta este definit ca fiind un sentiment de anxietate care apare în urma neimplicării sau neprezentării la un eveniment interesant.
În sfera crypto, FOMO este un răspuns emoțional care apare din cauza fricii de a pierde câștigurile potențiale atunci când prețul unei monede se apreciază.
FOMO duce adesea la o decizie impulsivă de cumpărare, care se dovedește ulterior a fi o decizie neinspirată.
Explicație
Din păcate, FOMO poate duce la pierderi substanțiale. În plus față de riscul de a cumpăra crypto-monede în cel mai înalt punct al mișcării prețurilor, FOMO poate determina, de asemenea, persoanele fizice să se rețină de la profit. Ca atare, mulți indivizi care fac FOMO achiziționează o crypto-monedă constată adesea că prețul monedei scade rapid în valoare la scurt timp, datorită activității crescute de vânzare a investitorilor care au decis să marcheze profituri.
FUD (Fear Uncertainty Doubt)
Definiție
FUD este un acronim pentru Fear Uncertainty Doubt.
FUD se referă la o afirmație negativă sau o serie de afirmații, menite să pună o anumită crypto-monedă într-o situație nefavorabilă față de public.
FUD se face, de obicei, cu scopul de a reduce prețul unei monede sau a unor jetoane.
Explicație
Cineva care răspândește FUD face acest lucru în speranța că știrile negative vor provoca panică larg răspândită, ducând la creșterea activității de vânzare. Această vânzare crescută determină scăderea prețului crypto-monedelor, permițând persoanei care au creat FUD să cumpere moneda la un preț mai mic. FUD poate fi făcut și în alte scopuri rău intenționate. Cineva care răspândește FUD se numește FUDster sau FUDder.
Faucet
Definiție
Un Faucet este un sistem de recompensă a crypto-monedelor care oferă cantități mici de monede sau jetoane utilizatorilor înregistrați.
Este numit Faucet, deoarece „picură” cantități fracționate de crypto-monedă la anumite intervale de timp.
Aceste sisteme vin sub formă de site-uri web sau aplicații mobile și solicită de obicei utilizatorilor să se înregistreze cu crypto-adresa publică și adresa de e-mail.
Explicație
Așa cum o picătură are nevoie de timp pentru a se forma într-un robinet cu scurgeri înainte de a picura, la fel și utilizatorii trebuie să aștepte înainte să poată colecta recompense. Robinetele funcționează în moduri diferite, în funcție de administratorul care rulează site-ul web.
Cele mai populare tipuri de Faucet funcționează prin recompensarea utilizatorilor pentru petrecerea timpului pe site. În acest caz, tot ce trebuie să facă cineva este să rămână pe site-ul web o anumită perioadă de timp pentru a deveni eligibil să solicite recompense. Majoritatea Faucet-urilor sunt întreținute prin difuzarea de reclame. Cu cât site-ul primește mai mulți vizitatori, cu atât proprietarul câștigă mai mulți bani din publicitate.
În timp ce Faucet-urile pot părea lucrative, recompensele distribuite sunt de o valoare neglijabilă. Acestea sunt concepute pentru a educa începătorii cu privire la crypto-monede, tranzacții și minerit, mai degrabă decât să ofere un mijloc de venit.
Fapt interesant – primul Faucet a fost dezvoltat de dezvoltatorul de software, Gavin Anderson, în 2010. A dat inițial 5 Bitcoins pe persoană!
Fiat
Definiție
Fiat este definită ca fiind o monedă declarată de guvernul unei țări drept mijloc legal de plată.
Exemple de fiat: dolarul american, euro, yen, lira sterlină etc.
Spre deosebire de alte monede istorice, care au fost susținute de valoarea unor mărfuri fizice, cum ar fi aurul sau argintul, valoarea fiat-ului este derivată din cererea sa și furnizează stabilitatea guvernului emitent.
Explicație
Cuvântul „fiat” este derivat din latină și poate fi tradus prin „se va face”. Majoritatea monedelor de hârtie, cum ar fi cele utilizate pentru achiziționarea de bunuri și servicii de zi cu zi, sunt monede fiat.
Din punct de vedere istoric, monedele erau fabricate din metale valoroase, precum aur sau argint. Curând după aceea, au fost introduși banii de hârtie care puteau fi răscumpărați pentru o anumită cantitate de marfă fizică. Moneda fiat, așa cum o cunoaștem, este nerambursabilă. Deoarece nu este legată de nicio resursă fizică, este predispusă la pierderea valorii în timp datorită supraimprimării (hiperinflației). Fiat este foarte centralizat, deoarece este controlat în totalitate de un singur guvern sau bancă centrală.
Bitcoin, prima monedă digitală descentralizată, a fost dezvoltată pentru a aborda numeroasele neajunsuri ale monedelor fiat.
Fiat On-Ramp
Definiție
Un fiat on-ramp este o platformă care permite convertirea banilor fiat, cum ar fi dolari americani sau euro, într-o crypto-monedă precum Bitcoin.
Aceste platforme sunt, de obicei, cunoscute sub numele de exchange-uri și acceptă monede fiduciare, oferind în schimb suma echivalentă a crypto-monedei pe baza ratelor actuale de conversie.
Explicație
Există trei moduri principale de a dobândi crypto-monede și alte active blockchain. Primul este de a le mina. Aceasta înseamnă să vă oferiți puterea de calcul rețelei blockchain în schimbul monedelor sau jetoanelor. Cealaltă modalitate este de a vinde bunuri și servicii și de a accepta plata în crypto-monedă.
Din păcate, aceste două metode nu sunt adesea ușor accesibile sau fiabile.
Rampele Fiat vă permit să cumpărați crypto-currency cu numerar. Pur și simplu vizitați un exchange care susține acest schimb și schimbați-vă fiatul cu o sumă echivalentă de monede sau jetoane.
Rampele Fiat sunt numite astfel, deoarece vă oferă acces la ecosistemul crypto.
Fork
Definiție
Un Fork este o modificare permanentă în protocolul software a unei crypto-monede, care duce la o divergență față de blockchain-ul original.
În termeni mai simpli, „Un Fork” este o bifurcație a înregistrărilor digitale de pe blockchain.
În cazul în care blockchain-ul este privit ca o carte digitală, atunci „Un Fork” este transferul și continuarea înregistrărilor pe o pagină nouă a unei cărți noi.
Explicație
Rămânând cu aceeași analogie, dacă înregistrările sunt continuate pe o altă pagină (presupunând că acea carte anterioară nu poate fi completată), acum avem două cărți: cea originală, care continuă să înregistreze tranzacțiile și cartea nouă, care continuă să înregistreze tranzacțiile din momentul Fork-ului.
Atunci când un blockchain se împarte, rezultă două lanțuri separate cu înregistrări. Această împărțire, sau Fork, poate fi rezultatul unei actualizări sau, se poate datora unei diferențe de opinie în comunitate, creând o nouă crypto-monedă în acest proces.
Există două tipuri de Fork-uri: o bifurcație moale (Soft Fork), care este compatibilă cu regulile lanțului anterior și o bifurcație tare (Hard Fork), care nu este compatibilă.
Frază Mnemonică
Definiție
O frază mnemonică este o listă de cuvinte aleatorii generate atunci când se creează un portofel de crypto-monede.
Reprezintă cheia privată și este utilizată pentru a recupera portofele și fondurile crypto-grafice; Fraza mnemonică, ca și cheia privată, nu trebuie împărtășită nimănui și trebuie păstrată în siguranță.
Dacă cineva pune mâna pe această listă de cuvinte, poate controla portofelul și poate fura fondurile.
O frază mnemonică este cunoscută prin mulți alți termeni, cum ar fi: cuvinte semințe, cuvinte secrete, semințe mnemonice sau chei de semințe.
Explicație
Frazele mnemonice sunt utilizate pentru recuperarea portofelului. Dacă achiziționați un computer nou, computerul dvs. se blochează sau hard diskul dvs. este deteriorat, veți avea nevoie de o modalitate de a vă recupera fondurile atunci când reinstalați aplicația portofel.
Introducând lista de cuvinte în ordinea corectă, vă puteți restabili portofelul și puteți accesa fondurile. Frazele mnemonice trebuie păstrate într-un loc sigur, de preferință scrise sau tipărite pe o bucată de hârtie.
Unele portofele care utilizează fraze mnemonice includ:
MyEtherWallet (MEW);
MetaMask;
-Jaxx;
-Portofele hardware, cum ar fi: Ledger și Trezor.
Full Node
Definiție
Un Full Node este un computer, server sau orice dispozitiv care stochează o copie completă al unui blockchain.
Aceste noduri pot să valideze pe deplin block-urile unei tranzacții; Un nod obișnuit este orice computer conectat la un blockchain.
Pentru a verifica tranzacțiile, un Full Node descarcă block-urile noi de date și verifică dacă acestea respectă regulile de consensus ale acelui blockchain.
Aceste noduri stochează, validează și partajează date pentru a menține blockchain-ul în funcțiune.
Explicație
Unul dintre conceptele comune ale unui blockchain este descentralizarea, acolo unde nodurile complete joacă un rol semnificativ. Nodurile complete sunt distribuite pe tot globul pentru a crea o rețea. Această rețea asigură blockchain-ul de indivizii rău intenționați.
Când un nod eșuează sau este piratat, copia exactă a datelor blockchain poate fi recuperată de la alții din rețea. Un nod complet poate fi online sau offline. Poate partaja cele mai recente informații numai atunci când este online.
Un nod complet offline va trebui să se sincronizeze mai întâi cu blockchain-ul înainte de a intra online.
Fungibilitatea
Definiție
Fungibilitatea arată faptul că toate activele au valoare egală indiferent de originea lor.
O monedă fungibilă este una care poate fi schimbată cu o altă monedă de același tip.
Banii Fiat sunt un exemplu de activ fungibil, deoarece se poate schimba o bancnotă de 10 dolari cu o altă bancnotă de 10 lei, indiferent de proveniența acestora; În același timp, puteți schimba 1 Bitcoin cu altul, deoarece toate monedele BTC sunt egale și au aceeași valoare.
Explicație
Fungibilitatea este fundamentul oricărei monede digitale sau fizice. Dacă împrumutați cuiva 20 USD, nu contează dacă vă rambursează o altă bancnotă de 20 USD, deoarece ambele au aceeași valoare. Deoarece fiat și majoritatea monedelor și jetoanelor sunt fungibile, le puteți transforma și în valori mai mici, fără a pierde bani. Exemplu: puteți schimba cu ușurință 1 Bitcoin cu 0,6 BTC și 0,4 BTC și aveți în continuare aceeași valoare.
Lucruri precum autoturismele, uneltele și alte bunuri personale și unice nu sunt fungibile. De exemplu, dacă împrumutați cuiva mașina dvs., același vehicul trebuie să vi se returneze. Nu este acceptabil să primiți o altă mașină, chiar dacă este aceeași marcă și model.
G
Gas
Definiție
Gas-ul din blockchain-ul Ethereum este oarecum comparabil cu taxele de tranzacție din blockchain-ul Bitcoin.
Toate tranzacțiile din rețeaua Ethereum necesită plata Gas-ului către mineri pentru efectuarea calculelor și pentru adăugarea tranzacțiilor în blockchain.
Fiecare operațiune din rețeaua Ethereum necesită Gas, de la tranzacții mici până la executarea unui Smart Contract; Gas-ul trebuie plătit chiar dacă tranzacția eșuează.
Explicație
Prețurile la Gas sunt determinate de mineri și sunt exprimate în unități numite GWei, unde:
1 GWei = 1 × 10-9 ETH sau 1 ETH / 1.000.000.000
Unele portofele permit utilizatorilor să regleze prețurile la Gas. Cu cât prețul Gas-ului este mai mare, cu atât este mai atractiv stimulentul pentru miner pentru a adăuga tranzacția dvs. la blockchain și cu atât tranzacția este confirmată mai rapid. Prețurile la Gas care sunt stabilite ca fiind prea mici pot duce la o tranzacție foarte lentă sau eșuată. Multe portofele vor stabili un preț adecvat sau mediu al Gas-ului pentru tranzacții.
Gas Limit
Definiție
Gas Limit este definit ca fiind prețul maxim (în ETH) pe care un utilizator de crypto-monede este dispus să îl plătească pentru o tranzacție bazată pe Ethereum sau o operațiune de Smart Contract; Toate funcțiile blockchain-ului Ethereum necesită Gas.
Prin setarea unui Gas Limit, utilizatorii se pot asigura că rețeaua nu poate încasa mai mult decât suma stabilită.
Explicație
Unele portofele Ethereum ERC-20 stabilesc un preț recomandat al Gas-ului și o limită pentru tranzacții. Utilizatorii pot ajusta aceste limite în funcție de nevoile lor de tranzacționare. Cu cât prețul și limita Gas-ului sunt mai mari, cu atât tranzacția este mai rapidă. În schimb, cu cât prețul și limita Gas-ului sunt mai mici, cu atât tranzacția este mai lentă. Dacă limita de Gas este setată prea jos, tranzacția poate eșua.
Limita de Gas poate fi privită și ca un tip de mecanism de securitate pentru a preveni rețeaua de la a percepe taxe anormal de mari care pot apărea din cauza unor bug-uri sau erori.
Genesis Block
Definiție
Un Genesis Block este primul block al unui blockchain.
În blockchain-ul Bitcoin, block-ul Genesis reprezintă primul block minat vreodată de către creatorul său, Satoshi Nakamoto.
Acest block, care conține 50 BTC, a fost minat pe parcursul a șase zile în 2009. Mai este numit și block-ul 0.
Explicație
Când se creează un block nou într-un blockchain, acesta face referire la block-ul dinaintea lui. În cazul block-ului Genesis, nu există un block anterior. Block-urile Genesis sunt de obicei codificate în rețea.
Block-ul Genesis din blockchain-ul Bitcoin are o recompensă de neutilizat de 50 BTC. Nu se știe dacă această recompensă de block a fost făcută intenționat pentru a fi inutilizabilă. Acest block este considerat a fi strămoșul tuturor celorlalte block-uri din blockchain, deoarece fiecare block ulterior poate fi urmărit până înapoi la Genesis.
GitHub
Definiție
GitHub este o comunitate de programatori și o corporație multinațională americană care oferă hosting în cloud pentru proiecte software.
GitHub provine din combinarea a două cuvinte, Git, care este un sistem de control al versiunilor open-source, și Hub, care este folosit pentru a descrie o adunare de oameni sau un punct de conexiune comun.
Explicație
GitHub este un eco-sistem de control al versiunilor pornit de Linus Torvalds, creatorul Linux. Când dezvoltatorii creează ceva, îl pot pune pe GitHub, unde pot lansa apoi actualizări și modificări ale acestuia. Acest sistem facilitează stocarea acestor proiecte pentru dezvoltatori, astfel încât alți dezvoltatori să le poată îmbunătăți. Aceste modificări sunt vizibile pentru oricine și oricine poate contribui la aceasta. Puteți descărca aceste proiecte pentru uz personal fără probleme.
Gwei
Definiție
Un Gwei este o subunitate a Ethereum-ului, folosită de obicei pentru a indica prețul unităților de Gas.
1 Ether = 1,000,000,000 Gwei (109).
Costul unităților de Gas în Gwei poate fi de obicei ajustat de către utilizatorii care încarcă tranzacții în blockchain.
În cazul în care prețul stabilit al Gas-ului este prea mic (să zicem, 1 Gwei per unitate Gas) poate duce la tranzacții lente sau eșuate, în timp ce stabilirea unui preț mai mare al Gas-ului (50 Gwei per unitate de Gas) poate duce la tranzacții mai rapide.
Explicație
Gas-ul și Gwei pot fi comparate cu combustibilul dintr-o mașină. Gas-ul poate fi considerat cantitatea de benzină din rezervorul de combustibil, în timp ce Gwei poate fi privit ca prețul benzinei per litru. Dacă o mașină consumă 5 litrii de Gas pentru a finaliza o călătorie la 1 USD pe litru, costul total al consumului de gaz este de 5 USD. Dacă o tranzacție consumă 5,000 de unități de Gas pentru a finaliza o tranzacție la 10 Gwei pe unitate, atunci costul total al tranzacției este de 50,000 Gwei. Presupunând că prețul ETH, pe baza condițiilor actuale ale pieței, este de 1000 USD per ETH, prețul tranzacției ar fi 0,5 USD (sau 50 cenți).
H
HODL
Definiție
HODL este o ortografie deliberată greșită a cuvântului HOLD.
Este folosit pentru a descrie acțiunea de a păstra o crypto-monedă în portofel cu speranța că prețul va crește semnificativ în viitorul apropiat.
În timpul HODLing-ului, crypto-moneda nu este vândută sau tranzacționată.
Explicaţie
 HODL a luat naștere în decembrie 2013 pe forumul Bitcoin Talk, unde un membru aparent intoxicat, numit GameKyuubi, a scris greșit cuvântul „aștepta” în timp ce discuta despre faptul că este un negustor comerciant de crypto-monede.
Termenul a fost backronymed care a însemnat „Hold On for Dear Life”. HODL a devenit de atunci parte a culturii pop de crypto-monede și a dat naștere la mii de meme-uri și videoclipuri.
Hal Finney
Definiție
Hal Finney este una dintre persoanele suspectate că ar fi Satoshi Nakamoto, inventatorul Bitcoin; Această suspiciune provine din calificările sale tehnice și din implicarea sa timpurie în Bitcoin; El a fost, de asemenea, un cunoscut membru activ al mișcării Cypherpunk.
Satoshi Nakamoto a publicat mai întâi Bitcoin white paper pe lista de discuții a mișcării și a comunicat frecvent cu alți membri ai grupului, printre care și Hal Finney.
Explicație
Hal Finney a fost un informatician, dezvoltator și criptolog american. El a lucrat la proiecte similare Bitcoin înainte de lansarea crypto-monedei. În 2004, Hal a construit un sistem Proof of Work (PoW) identic cu protocolul pe care Bitcoin îl folosește pentru a susține consensul între computerele din rețeaua sa.
El a fost destinatarul primei tranzacții Bitcoin și una dintre primele persoane care a exploatat crypto-moneda. Domnul Finney, din păcate, a decedat în august 2014 la vârsta de 58 de ani.
Halving
Definiție
Halving-ul este procesul de reducere a recompenselor emise pentru extragerea unei crypto-monede la jumătate.
Halving-ul se face după o perioadă de timp specificată (în cazul Bitcoin, aproximativ la fiecare patru ani) și face ca exploatarea să fie mai puțin profitabilă. Halving-ul se face în încercarea de a controla cantitatea de crypto-monede aflate în circulație; prevenind astfel suprasolicitarea și devalorizarea monedei.
Explicaţie
În primele etape ale mineritului Bitcoin, recompensele emise pentru block-urile miniere erau de 50 BTC la fiecare 10 minute. Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin, a implementat un cod care ar reduce această recompensă la jumătate, adică la fiecare 210.000 de block-uri (aproximativ la fiecare patru ani). Astfel, recompensa a fost redusă la 25BTC pe block.
Halving-ul este esențial, deoarece prelungește viața sistemului de recompense. Dacă recompensa ar rămâne la 50BTC pe block la fiecare 10 minute, atunci oferta maximă de monede (21 de milioane) ar fi atinsă rapid, încetând recompensele în aproximativ opt ani. Reducerea la jumătate face Bitcoin mai dificil de obținut, limitând oferta și asigurând o creștere constantă a prețului în timp.
Hard Cap
Definiție
Hard Cap este limita superioară când vine vorba de strângerea de fonduri a unui proiect.
Este definit ca fiind suma maximă de finanțare pe care un proiect o va accepta în timpul unui ICO (Initial Coin Offering).
Odată ce Hard Cap-ul proiectului a fost atins, ICO-ul este declarat închis, iar proiectul va înceta să mai accepte fonduri.
Explicație
Dezvoltatorii proiectului stabilesc deseori limite și limite soft înainte de începerea ICO. Când se atinge limita maximă a proiectului, orice încercare de a cumpăra jetoane va duce de cele mai multe ori la o rambursare. Această limită superioară de finanțare este, adesea, scopul final al proiectului.
Majoritatea proiectelor specifică adesea un plafon care depășește suma minimă necesară pentru proiect. În timpul nebuniei ICO din 2017, plafoanele de ordinul milioanelor de dolari au fost realizate uneori în câteva minute.
Hard Fork
Definiție
Un Hard Fork este o divergență majoră și permanentă față de un blockchain, astfel încât nodurile care rulează versiunile anterioare ale blockchain-ului nu mai sunt valabile.
Nodurile noi sau actualizate vor fi necesare pentru a rula cea mai recentă versiune a protocolului software.
Un Hard Fork nu este compatibil cu regulile blockchain-ului anterior.
Explicație
Un Fork este în esență o divizare a înregistrărilor digitale de pe blockchain. Dacă blockchain-ul poate fi gândit ca o carte cu înregistrări scrise efectiv, atunci un Fork poate fi privit drept continuarea acestor înregistrări pe pagina unei cărți noi. Acest lucru duce la crearea a două cărți: cartea originală și cartea nouă. Noua carte, sau Hard Fork-ul, continuă să mențină înregistrări din punctul bifurcației. Înregistrările noii cărți sunt acum incompatibile cu înregistrările celei vechi.
Hard Fork-urile sunt de obicei rezultatul încorporării de noi funcții, caracteristici sau modificări semnificative la regulile de bază ale protocolului blockchain. De exemplu, fișierele create în Microsoft Excel 2015 nu pot fi deschise în Excel 2003 din cauza numeroaselor actualizări și îmbunătățiri; Situația unei monede crypto bifurcate este asemănătoare cu exemplul Microsoft Excel.
Hardware Wallet
Definiție
Hardware Wallet-urile sunt dispozitive fizice concepute pentru a stoca chei private de crypto-monede într-un mediu offline.
Aceste dispozitive sunt special criptate și oferă cele mai înalte niveluri de securitate dintre toate portofelele digitale.
Hardware Wallet nu interacționează cu internetul în timpul tranzacțiilor, precum celelalte portofele online.
Explicație
Tranzacțiile efectuate utilizând portofele hardware sunt semnate (autorizate) într-un mediu offline. Odată semnată, tranzacția este trimisă către un computer online pentru a fi difuzată către rețeaua blockchain pentru verificare.
Această metodă de autorizare offline înseamnă că portofelele hardware pot fi utilizate în siguranță pe orice computer, chiar dacă acel computer este compromis de malware, deoarece cheile private nu părăsesc niciodată portofelul hardware și sunt protejate printr-o criptare puternică. Portofelele hardware sunt considerate a fi cea mai sigură formă de stocare a cheilor private. Exemple de portofele hardware includ: Ledger, Keepkey și Trezor.
Hash Function
Definiție
Hash Function sau Funcția Hash – este o ecuație matematică sau un algoritm care ia o intrare sub formă de date digitale (poate fi orice, de la o parolă de e-mail, la conținutul unei cărți digitale) și o convertește într-o ieșire criptată care constă într-un șir de litere și numere de lungime fixă.
Chiar dacă ieșirea unui Hash Function poate părea aleatorie, va produce întotdeauna aceeași ieșire pentru o intrare dată.
Dacă intrarea este modificată în vreun fel, valoarea hash a ieșirii va fi complet diferită.
Explicație
De exemplu, rularea textului „abc” prin funcția hash SHA256 (aceasta este funcția hash criptografică utilizată pentru securizarea blockchain-ului Bitcoin) dă următoarea ieșire:
ba7816bf8f01cfea414140de5dae2223b00361a396177a9cb410ff61f20015ad
Dacă șirul de intrare este ușor modificat, și introduceți „abc!” în loc de „abc”, noua ieșire SHA 256 devine:
5ac9481b887da55cdb508bbb7d91e7896c418c1ad3badb6f4f6d2a524f5cdcaf
După cum se vede din exemplul de mai sus, o ușoară modificare a intrării produce o ieșire hash complet nouă. Hash-urile sunt considerate a fi funcții unidirecționale, deoarece nu există nicio modalitate de a obține intrarea originală din hash-ul de ieșire generat.
Funcțiile Hash sunt esențiale și au multe utilizări în tehnologia blockchain și în sistemele descentralizate. În crypto-monede, în special în cele care funcționează cu algoritmul de dovadă a consensului muncii (Proof of Work), minerii rulează următoarele prin funcția hash SHA256:
Date acumulate din block-ul tranzacțiilor semnate recent;
Informații de referință din block-ul anterior din blockchain;
Un număr generat aleatoriu.
Cele trei componente de mai sus sunt reținute până când rezultatul îndeplinește criterii specifice care permit noului block de tranzacții să fie legat matematic de block-ul anterior, adăugând astfel un alt block în blockchain.
Hash Rate
Definiție
Hash Rate, cunoscută și sub numele de „Rata Hash”, este o măsură a performanței unui miner.
Este definită ca fiind rata la care un computer poate crea hash-uri de ieșire dintr-o intrare dată.
Este numărul de presupuneri aleatorii pe care le poate face o unitate de calcul într-un anumit interval de timp.
Explicaţie
În mineritul Bitcoin, minerii rulează atât date cunoscute, cât și aleatoare printr-o funcție hash pentru a crea un hash de ieșire. Acest calcul se efectuează de mai multe ori pe secundă până când hash-ul de ieșire îndeplinește criterii specifice. Primul miner al cărui hash îndeplinește cerințele primește block-ul de hash adăugat la blockchain.
Mineritul este un proces competitiv; minerii care sunt capabili să efectueze un număr mai mare de presupuneri pe secundă au șanse mai mari de succes.
Minerii cu rate mai mari de hash sunt mai susceptibili în a avea succes față de minerii cu rate mai mici de hash. Ratele de hash sunt exprimate ca hash pe secundă (h / s).
Hedge
Definiție
Un Hedge sau o protecție a investiției este o poziție care se adoptă de către investitor cu intenția de a reduce riscul mișcărilor negative ale prețului.
Hedging este o strategie care încearcă să limiteze riscurile din activele financiare
Tehnica de acoperire a investiției presupue luarea unor poziții compensatorii în instrumente derivate care corespund unei poziții existente
Alte tipuri de Hadge-uri pot fi construite prin alte mijloace, cum ar fi diversificarea. Un exemplu ar putea fi investiția atât în acțiuni ciclice, cât și contraciclice
Explicație
Hedge-ul este similar cu încheierea unei polițe de asigurare. Dacă dețineți o casă într-o zonă predispusă la inundații, veți dori să protejați acel activ de riscul inundațiilor – pentru a-l proteja, cu alte cuvinte – prin încheierea unei asigurări împotriva inundațiilor. În acest exemplu, nu puteți preveni o inundație, dar puteți planifica din timp pentru a atenua pericolele în cazul apariției unei inundații.
Există un compromis risc-recompensă inerent Hedge-ului; în timp ce reduce riscul potențial, elimină și potențialele câștiguri. Protejarea nu este gratuită. În cazul exemplului poliței de asigurare împotriva inundațiilor, plățile lunare se adaugă și, dacă inundația nu vine niciodată, asiguratul nu primește nicio plată. Majoritatea oamenilor ar alege să ia acea pierdere previzibilă și circumscrisă, mai degrabă decât să-și piardă brusc acoperișul deasupra capului.
Hiperinflația
Definiție
Hiperinflația este definită ca fiind o cantitate extrem de mare de inflație.
Este mișcarea extrem-ascendentă a prețului unei mărfuri, activ sau valută într-un interval scurt de timp.
Hiperinflația se datorează unei creșteri a cererii produsului sau activului în cauză.
În monedă, hiperinflația înseamnă o pierdere de valoare sau putere de cumpărare.
Explicație

Prețul unei mărfuri, activ sau valută pe o piață liberă este influențat de forța cererii și a ofertei. Asta înseamnă că prețul continuă să se miște în sus și în jos în timp, în funcție de modul în care acționează aceste două forțe de piață.
Dacă cererea depășește oferta, prețul crește. Dacă oferta depășește cererea, prețul scade. Aceasta se numește volatilitate a prețurilor și se întâmplă tot timpul.
Când prețul unei mărfuri sau al unui activ crește, acesta este descris ca inflație – dacă aveți nevoie de mai multe unități dintr-o monedă pentru a cumpăra aceeași cantitate de bunuri. Dacă această mișcare ascendentă este semnificativă, este clasificată ca hiperinflație.
Unele bănci federale consideră că inflația depășește 50% ca hiperinflație.
Hot Wallet
Definiție
Hot Wallet-urile sau Portofelele Fierbinți sunt portofele de crypto-monede în care cheile private sunt stocate într-un mediu conectat în mod regulat la internet.
Aceste Hot Wallet-uri stochează cheile pe: serverele web, telefoane mobile sau PC-uri.
Exemple: exchange-uri, portofele mobile, portofele web și portofele desktop / software.
Portofelele fierbinți sunt cunoscute pentru vulnerabilitățile lor de securitate, făcându-le considerabil mai puțin sigure decât portofelele reci.
Explicaţie
Hot Wallet-urile sunt foarte convenabile și permit accesul rapid și ușor la chei și fonduri private. Acestea sunt ideale pentru stocarea pe termen scurt a investitorilor care tranzacționează activ crypto-monede. Deoarece cheile private sunt păstrate într-un mediu online, acestea riscă să fie furate de hackeri. In trecut, infecțiile cu malware și hacke-urile de schimb au avut loc, determinând investitorii să piardă accesul la cheile și fondurile lor. Depozitarea la rece este recomandată investitorilor care nu tranzacționează activ și necesită un mijloc de stocare a cheilor private pe termen lung.
I
ICO – Initial Coin Offering
Definiție
ICO este un acronim pentru Initial Coin Offering (Ofertă Inițială de Monede).
Un ICO este o formă de strângere de fonduri utilizată de noile proiecte blockchain.
In timpul unei oferte ICO, compania vinde un procent din crypto-moneda proiectului susținătorilor acestuia, în schimbul altor monede Ethereum; Banii strânși din ICO se direcționează către finanțarea și dezvoltarea proiectului.
Explicație
Oamenii investesc în ICO-uri cu speranța de a „ajunge mai devreme”.Oferă investitorilor posibilitatea de a deține monedele / jetoanele proiectului înainte ca produsul să fie lansat. Este de așteptat ca atunci când se va lansa proiectul, moneda să crească la o valoare mai mare decât prețul inițial de achiziție.
Un exemplu de proiect de succes care a început ca ICO este Ethereum. Proiectul a fost anunțat în 2014, iar ICO-ul a strâns 18 milioane de dolari în Bitcoin la un preț de 0,40 USD per ether (ETH). În ianuarie 2018, prețul a atins punctul culminant la o valoare de aproape 1,400 USD per ETH; aceasta a reprezentat o creștere cu 350.000% a prețului comparativ cu oferta ICO.
IEO (Initial Exchange Offering)
Definiție
Un Initial Exchange Offering (IEO) este un tip de eveniment de strângere de fonduri organizat de un exchange.
Spre deosebire de ICO, în care fondurile sunt strânse chiar de către organizația blockchain, fondurile dintr-un IEO sunt strânse de către exchange în numele startup-ului; Banii strânși din IEO sunt folosiți pentru a ajuta la finanțarea și dezvoltarea proiectului.
Explicație
IEO-urile au fost popularizate de unul dintre cele mai mari și cunoscute exchange-uri de crypto-monede – Binance. Utilizând platforma lor de strângere de fonduri, Binance Launchpad, utilizatorii au putut achiziționa jetoanele unui startup folosind fonduri direct din portofelele lor Binance.
IEO-urile, precum cele realizate de Binance, promit o bază imediată de utilizatori și investitori datorită popularității exchange-ului. Deoarece Binance efectuează strângerea de fonduri, startup-urile relativ necunoscute pot beneficia de o mai bună vizibilitate a produsului și de eforturi reduse de marketing.
Popularitatea IEO-urilor din 2019 a fost comparată cu nebunia ICO din 2017, unde mulți investitori au încercat să cumpere jetoane înainte ca acestea să fie listate oficial pe exchange.
IPO – Initial Public Offering
Definiție
IPO (Initial Public Offering) este un acronim pentru oferta publică inițială.
Acesta este un eveniment unic în care o afacere care anterior era proprietate privată creează acțiuni și le vinde publicului pentru a strânge capital; Cei care cumpără acțiuni devin acționari (proprietari parțiali) ai afacerii.
Acționarii pot să-și vândă acțiunile către terți pe un exchange.
Explicație
Comunitatea blockchain a copiat elementele unui IPO la evenimente similare, numite Initial Coin Offering (ICO) și Security Token Offering (STO).
În cadrul acestor evenimente, companiile creează jetoane digitale pe blockchain și le vând publicului pentru a strânge capital. Aceste jetoane pot fi apoi tranzacționate pe exchange-uri. Spre deosebire de acțiuni, este puțin probabil ca persoanele care cumpără aceste jetoane să devină proprietari parțiali ai afacerii.
Nu li se garantează drepturile de vot și dividendele. Persoanele țin de aceste jetoane, sperând să obțină un profit vânzându-le la un preț mai mare decât prețul inițial de achiziție.
Imuabil
Definiție
Imuabil este un termen folosit pentru a descrie ceva care nu poate fi schimbat în timp.
Această proprietate este deseori atribuită înregistrărilor care rămân neschimbate odată ce au fost create.
Blockchain-ul este definit ca imuabil, deoarece odată ce tranzacțiile sunt înregistrate, acestea nu mai pot fi niciodată șterse sau modificate.
Explicație
Întotdeauna a fost ușor să aveți înregistrări imuabile sub formă de copii tipărite, mai ales dacă acestea sunt ștampilate și semnate. În lumea digitală a fost dificil să se realizeze imuabilitatea garantată.
Înregistrările digitale convenționale pot fi schimbate sau șterse atâta timp cât aveți acces la ele. Blockchain-ul a schimbat acest lucru. Tehnologia blockchain a făcut posibilă crearea de înregistrări digitale imuabile. Adică, odată ce o înregistrare este scrisă, nimeni nu o poate șterge sau modifica. Această caracteristică este posibilă prin reguli care permit computerelor independente să proceseze și să convină asupra înregistrărilor tranzacțiilor.
Inflația
Definiție
Inflația măsoară rata prețurilor medii ale bunurilor și serviciilor care cresc în timp.
Pe măsură ce prețurile cresc, moneda utilizată pentru a le cumpăra devine mai slabă; Aceeași unitate de monedă cumpără mai puține bunuri decât înainte.
Măsurată ca procent, inflația dă o idee asupra puterii de cumpărare a unei anumite monede sau crypto-monede.
Explicație
Economiile din întreaga lume trebuie să facă față adesea creșterii inflației. Când inflația crește peste 50%, este cunoscută sub numele de hiperinflație.
Venezuela este un prim exemplu al acțiunii inflației asupra economiei. Bolivarul venezuelean a devenit recent lipsit de valoare din cauza hiperinflației. Guvernul venezuelean a introdus o crypto-monedă bazată pe blockchain pentru a controla rata inflației fără precedent.
Se crede că inflația crypto-monedelor este mai puțin probabilă, deoarece aprovizionarea lor este controlată de codul de programare. Acestea nu sunt controlate de guverne sau bănci centrale.
Instaminare
Definiție
Termenul instaminare provine din combinația a două cuvinte: „instant” și „mine”.
Se referă la distribuirea inechitabilă a monedelor sau a jetoanelor.
În timpul instaminării, o mare parte din aprovizionarea viitoare a crypto-monedei este exploatată și emisă la una sau mai multe adrese.
Acest eveniment se poate datora:
Codificării rău intenționate a dezvoltatorilor monedei
O problemă cu dificultatea minieră a crypto-monedei
Explicaţie
Unul dintre cele mai populare exemple de instaminare este – distribuția inițială a unei crypto-monede cunoscută sub numele de Dash. În primele 48 de ore au fost emise aproximativ două milioane de monede (10% -15% din totalul aprovizionării). Acest lucru s-a datorat unei probleme cu codarea dificultății monedei.
Majoritatea monedelor sunt vândute unui exchange la prețuri mici, evitând dump-urile ulterioare. Instaminarea nu trebuie confundată cu preminarea. În timpul preminării, un anumit număr de monede sunt extrase în mod intenționat de către dezvoltatori cu scopul vânzării și finanțării proiectului. Deși, se știe că dezvoltatorii pot premina în scopuri frauduloase.
J
K
KAVA (KAVA)
Kava este un Layer-1 blockchain care combină viteza și interoperabilitatea Cosmos cu puterea de dezvoltare a Ethereum.
Rețeaua Kava utilizează o arhitectură co-lanț optimizată de dezvoltatori. Ethereum Co-Chain permite suportul pentru contractele inteligente EVM, în timp ce Cosmos Co-Chain permite motorul super rapid de consens Tendermint și Protocolul de comunicare Inter Blockchain (IBC).
Cele două co-lanțuri sunt conectate printr-un modul translator care le permite să interacționeze fără probleme, reunind cele mai utilizate medii de dezvoltare blockchain într-o singură rețea scalabilă.
Rețeaua Kava are un token nativ de guvernare și utilitate, KAVA, care poate fi mizat de validatori sau delegat la nodurile validatoare. Stakers și delegatorii câștigă 37,5% din toate emisiile KAVA ca recompensă pentru securizarea rețelei. Participanții Kava au și drepturi de vot în propunerile de guvernare a rețelei.
KYC (Know Your Customer)
Definiție
KYC este acronimul pentru Know Your Customer – se referă la procesul utilizat de bănci (și alte instituții financiare) pentru colectarea și verificarea identității clienților existenți și a potențialilor clienți.
KYC este utilizat pentru evaluarea și prevenirea riscului activităților ilegale, cum ar fi: fraudaspălarea banilorfinanțarea terorismului și alte tipuri de abuz financiar; Acest termen se poate referi și la setul reglementărilor care guvernează aceste activități.
Explicație
KYC devine obligatoriu pe multe exchange-uri de crypto-monede din cauza cerințelor bancare și financiare ale guvernului. Deși puteți înregistra un cont pe anumite exchange-uri fără verificarea ID-ului, acest KYC este necesar înainte de a începe tranzacționarea (cumpărarea și vânzarea).
În timp ce procesul KYC diferă în funcție de exchange sau de instituția financiară, acesta implică de obicei încărcarea unora dintre următoarele documente de identificare:
Permis de conducere valabil sau carte de identitate emisă de guvern;
– Pașaport;
– Facturi de utilități pentru verificarea adresei;
– Număr de securitate socială (dacă este cazul);
– Fotografie recentă.
KuCoin Token (KCS)
KCS este token nativ al KuCoin, care a fost lansat în 2017 ca un token de împărțire a profitului, care permite comercianților să atragă valoare din schimb. A fost emis ca un token ERC-20 care rulează pe rețeaua Ethereum și a fost susținut de majoritatea portofelelor Ethereum. Furnizarea totală de KCS a fost stabilită la 200 de milioane și este planificată o răscumpărare și ardere până când rămân doar 100 de milioane de KCS. Mai devreme sau mai târziu, pe măsură ce soluția de tranzacționare descentralizată KuCoin va fi lansată, KCS va fi activul nativ al serviciilor financiare descentralizate ale KuCoin, precum și token-ul de guvernanță al comunității KuCoin în viitor.
KuCoin a anunțat, de asemenea, că „Empowering KCS” va fi o prioritate cheie a KuCoin și va construi KCS ca un produs ucigaș, mai ci nu doar un simplu token, care va diversifica și mai mult beneficiile pe care deținătorii KCS le pot accesa. Pe termen lung, KCS funcționează precum cheia întregului ecosistem KuCoin. Odată cu dezvoltarea DEX și KuChain, KCS va fi, de asemenea, combustibilul de bază și simbolul general pentru viitoarele produse descentralizate KuCoin. Mai multe detalii probabil vor fi lansate în viitorul apropiat
Kusama (KSM)
Autodescrisă drept „vărul sălbatic al lui Polkadot”, Kusama este o platformă experimentală blockchain care este concepută pentru a oferi dezvoltatorilor un cadru masiv interoperabil și scalabil.
Kusama este construit pe Substrate — un kit de construcție blockchain dezvoltat de Parity Technologies. Kusama are aproape aceeași bază de cod ca și Polkadot – unul dintre cele mai de succes blockchain-uri interoperabile.
Prin implementarea pe Kusama, proiectele cu ritm rapid obțin acces la o rețea sharded extrem de scalabilă, interoperabilă, cu funcții care nu sunt încă disponibile pe Polkadot. În acest scop, Kusama se descrie ca o „rețea canară”.
Platforma este concepută pentru a oferi un banc de testare pentru dezvoltatorii care doresc să inoveze și să-și implementeze propriul blockchain și poate fi folosită ca o rețea pregătitoare înainte de lansarea pe Polkadot – deși multe proiecte aleg să rămână cu Kusama pentru produsul lor final.
Kusama beneficiază de o barieră scăzută la intrare pentru implementarea paralanțurilor, cerințe scăzute de legături pentru validatori și este cel mai frecvent utilizat de startup-urile aflate în stadiu incipient și pentru experimentare.
L
Lambo
Definiție
Lambo este o formă scurtată a cuvântului Lamborghini.
Lambo este folosit în glumă pe rețelele de socializare ca măsură a succesului crypto-monedelor.
Se folosește expresia: „when Lambo?”, adică, când va crește prețul unei crypto-monede până la punctul în care deținătorul de monede își poate permite un Lamborghini.
Explicație
„When Lambo” devine obiectul diverselor meme-uri și glume pe internet. Deși nu este menit să fie luat în serios, au existat rapoarte despre primii beneficiari reali de crypto-monede care au cumpărat Lamborghini cu câștigurile lor.
Ledger Nano X
Ce este Ledger Nano X Wallet?
Ledger Nano este un portofel hardware rece, pentru stocarea criptomonedelor pe termen lung.
Un portofel crypto rece nu este conectat la internet, oferind astfel un nivel mai mare de securitate impotriva hackurilor, atacurilor cibernetice si altor vulnerabilitati la care este expus un portofel cald, conectat la internet.
Ledger Nano este cel mai vandut portofel crypto rece, cu peste 4 milioane de unitati la nivel global. Acest lucru il face cel mai potrivit portofel crypto hardware pentru stocarea criptomonedelor in siguranta.
Nu cumparati portofele ledger Nano X de pe alte siteuri in afara de ledger.com, siteul oficial al companiei.
Orice produs Ledger care nu este cumparat de pe siteul oficial poate fi compromis, lucru care ar duce la pierdea fondurilor.
Cumparati intotdeauna de pe siteul oficial ledger.com.
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%