Oamenii de știință au creat un mușchii sintetic moale și super-puternic

În timp ce “creierele” roboților au câștigat putere în ultimii ani, trupurile lor nu au avansat foarte mult de cele mecanice pe care le vedeți într-un sci-fi din anii 1970. Dar acum, un material nou revoluționar promite să ofere viitorilor noștri roboți-superiori cu mușchi moi, asemănători cu cei reali, dar super-puternici.

Oamenii de știință de la Columbia Engineering au creat un “mușchi” sintetic, moale, care este capabil să ridice peste 1.000 de ori greutatea proprie, depășind ceea ce este “una dintre barierele finale pentru a face roboți mai umani”.

Inspirandu-se de la creaturile vii, cercetatorii au facut un pas important de mersul mecanic, actual, către o mișcare mai subtilă și mai fină. Cercetarea a fost publicată recent în revista Nature Communications.

“Am făcut pași mari spre a face mintea roboților, dar corpurile de robot sunt încă primitive”, a spus Hod Lipson, profesor de inginerie mecanică la Columbia Engineering. “Aceasta este o piesa importanta a puzzle-ului si, ca in biologie, noul actuator poate fi modelat si remodelat in mai multe moduri. Am depasit una dintre barierele finale de a face roboti mai asemanatori lucrurilor vii”.

Materialul imprimat 3D este capabil să se contracte și să se extindă ca un mușchi real, dar nu necesită nici un compresor extern sau echipament de înaltă tensiune. Când se încălzește printr-o sarcină electrică scăzută, mușchiul se extinde și, când se răcește, se contractează. Este alcătuită dintr-o matrice de cauciuc siliconic cu etanol distribuită în micro-bule, ceea ce înseamnă că este ușor de fabricat, costuri relativ scăzute și sunt fabricate din materiale care protejează mediul.

Cercetatorii au testat deja noua lor musculatura robotica intr-o varietate de sarcini diferite controlandu-le cu ajutorul calculatorului. Desigur, aceast robo-muschii este departe de a câștiga dexteritatea unui mușchi de animale. Dar, într-o mică demonstrație a potențialului său, au arătat cum acest material poate fi folosit ca bicep pentru a ridica brațul scheletului uman la o poziție de 90 de grade.

“Materialul nostru poate servi ca un mușchi moale robust, eventual revoluționând modul în care soluțiile robotice sunt proiectate astăzi”, a spus autorul Aslan Miriyev, cercetător postdoctoral de robotică. “Acesta poate împinge, trage, îndoi, răsuci și ridica greutatea. Este cel mai apropiat echivalent material artificial pe care îl avem la un mușchi natural”.

muschi robotic

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%