Nanoparticulele de aur restabilesc vederea șoarecilor orbi
Oamenii de știință au restaurat vederea șoarecilor orbi prin implantarea unor mici fotoreceptori proteici de aur în ochii acestora.
Până în prezent, această tehnică incredibilă a fost efectuată numai pe șoareci. Cu toate acestea, munca detine o oarecare speranta pentru persoanele cu boli degenerative de ochi, cum ar fi retinita pigmentosa sau degenerescenta maculara.
Studiul revoluționar vine de la o echipă de oameni de știință de la Universitatea Fudan din Shanghai, China. Ei au reusit sa dezvolte un fel de nanofire din nanoparticule de aur acoperite cu dioxid de titan, care functioneaza la fel ca fotoreceptorii naturali ai ochiului, asa cum este descris in ultimul numar al revistei Nature Communications.
Nanofirele acoperite cu aur, cu o lungime de cel mult 100 nanometri, stau în locul celulelor fotoreceptorului din spatele retinei șoarecilor orbi. Atunci când lumina atinge aceste nanoparticule artificiale, aceasta generează o tensiune mică, declanșând un răspuns din partea neuronilor în sistemul vizual, la fel ca în mod normal.
Frumusețea acestei tehnici este că nu necesită alte gadget-uri micro-electronice pentru a-și face treaba, spre deosebire de majoritatea celorlalte proteze de ochi actuale.
Jiayi Zhang și echipa sa de neurobiologi au verificat activitatea în celulele ganglionare retiniene, un tip de neuron din retina ochiului care primește informații vizuale de la fotoreceptori, și au descoperit că reacționează când sunt expuse la lumina verde, albastră și ultravioletă. Ei, de asemenea, au încercat să verifice acest lucru in stil vechi, prin strălucirea unei lumini in ochi pentru a vedea dacă pupila sa dilatat.
În ansamblu, acest lucru a confirmat că soarecii puteau detecta lumina și nu mai erau orbi.
“Unii dintre ochii implantati au atins acelasi nivel de reflex a pupilei expuse la lumina ca si la soareci de tip salbatic, indicand recuperarea sensibilitatii la lumina in mai multe culori”, au subliniat autorii studiului. Desi soarecii nu pot vedea inca in plin culoare, cercetatorii cred ca va fi posibil de a obtine viziune de culoare in cazul in care dezvolta nanofire care sunt sensibile la culori specifice.
Crucial, soarecii, de asemenea, au părut sa tolereze tratamentul destul de bine, arătand putin disconfort.
Această piesă uimitoare de nanotehnologie este încă la început, dar cercetătorii rămân încrezători că ar putea fi folosiți pentru a ajuta la tratarea oamenilor cu degenerescență maculară, pigmentă retinită sau forme de orbire asociate cu pierderea celulelor fotoreceptoare.
Un studiu la fel de remarcabil din 2016 a reușit să restabilească viziunea șobolanilor orbi folosind metoda CRISPR, o metodă nouă care elimină firele de ADN și le înlocuiește cu un material genetic nou. Încă o dată, este prea devreme pentru a face prea multe promisiuni, dar oamenii de știință din întreaga lume lucrează din greu la acest caz.