Ce sunt criptomonedele? Iată ce ar trebui să știți despre monedele digitale

Criptomonedele vă permit să cumpărați bunuri și servicii sau să le schimbați între ele pentru profit. Iată mai multe despre ce este o criptomonedă, cum să o cumpărați și cum să vă protejați.

Acest articol oferă informații despre cryptomonede. Piata-Digitala.com nu oferă servicii de consiliere sau de intermediere și nici nu recomandă sau sfătuiește investitorii să cumpere sau să vândă anumite criptomonede, acțiuni sau valori mobiliare sau imobiliare.

O criptomonedă (sau „crypto”) este o monedă digitală care poate fi utilizată pentru a cumpăra bunuri și servicii, dar folosește un registru online cu criptografie puternică pentru a asigura tranzacțiile online. O mare parte din interesul pentru aceste valute nereglementate este de a tranzacționa pentru profit, speculatorii ducând uneori prețurile spre valori foarte ridicate.

Iată șapte lucruri de întrebat despre criptomonedă și la ce ar trebuii să fii atent:

Ce este criptomoneda?

Criptomoneda este o formă de plată care poate fi schimbată online pentru bunuri și servicii. Multe companii și-au emis propriile valute, adesea numite token-uri, iar acestea pot fi tranzacționate special pentru bunul sau serviciul pe care compania îl oferă. Gândiți-vă la ele așa cum ați face jetoane arcade sau jetoane de cazino. Va trebui să schimbați moneda reală pentru criptomoneda pentru a accesa bunul sau serviciul.

Criptomonedele funcționează folosind o tehnologie numită blockchain. Blockchain este o tehnologie descentralizată răspândită pe multe computere care gestionează și înregistrează tranzacțiile. Decentralizarea face ca tranzactile sa fie mult mai sigure, aceasta fiind și partea cea mai atractivă a acestei tehnologii.

Câte criptomonede există? Ce valorează?

Peste 6.700 de criptomonede diferite sunt tranzacționate public, potrivit CoinMarketCap.com, un site de cercetare de piață. Și criptomonedele continuă să prolifereze, strângând bani prin ofertele inițiale de monede sau ICO-uri. Valoarea totală a tuturor criptomonedelor din 18 februarie 2021 a fost de peste 1,6 trilioane de dolari, potrivit CoinMarketCap, iar valoarea totală a tuturor bitcoin-urilor, cea mai populară monedă digitală, a fost fixată la aproximativ 969,6 miliarde de dolari. (Puteți verifica prețul curent pentru a cumpăra Bitcoin aici.)

Cele mai bune criptomonede după capitalizarea pieței

#NamePriceMarket CapChangePrice Graph (24h)

De ce sunt criptomonedele atât de populare?

Criptomonedele fac apel la susținătorii lor din mai multe motive. Iată câteva dintre cele mai populare:

  • Susținătorii văd criptomonedele precum Bitcoin ca moneda viitorului și se luptă să le cumpere acum, probabil înainte de a deveni mai valoroase
  • Unii suporteri apreciază faptul că criptomoneda elimină băncile centrale din gestionarea ofertei de bani, deoarece în timp aceste bănci tind să reducă valoarea banilor prin inflație
  • Alți apreciază tehnologia din spatele criptomonedelor, blockchain-ul, deoarece este un sistem descentralizat de procesare și înregistrare și poate fi mai sigur decât sistemele de plată tradiționale
  • Uni sunt doar speculatori și le plac criptomonedele deoarece cresc în valoare și nu au niciun interes în acceptarea pe termen lung a monedelor ca modalitate de a muta bani

Sunt criptomonedele sunt o investiție bună?

Criptomonedele ar putea crește în valoare, dar mulți investitori le văd ca simple speculații, nu investiții reale. Motivul? La fel ca monedele reale, criptomonedele nu generează fluxuri de numerar, așa că pentru ca tu să profiți, cineva trebuie să plătească mai mult pentru monedă decât tine.

Criptomoneda este o investiție relativ riscantă, indiferent de felul în care o tratați. În general, investițiile cu risc ridicat ar trebui să alcătuiască o mică parte din portofoliul dvs. general – un ghid comun recomandă ca investițile riscante să nu depăsească mai mult de 10% din portofolilu dumneavoastră. Poate doriți să căutați mai întâi să vă consolidați economiile pentru pensii, să plătiți datoriile sau să investiți în fonduri mai puțin volatile, formate din acțiuni și obligațiuni.

Există și alte modalități de a gestiona riscul în portofoliul dvs. de cripto, cum ar fi prin diversificarea gamei de criptomonede pe care le cumpărați. Activele cripto pot crește și scădea la rate diferite și pe perioade de timp diferite, astfel încât, investind în mai multe produse diferite, vă puteți izola – într-o oarecare măsură – de pierderile uneia dintre participațiile dumneavoastră.

Poate cel mai important lucru atunci când investești în orice este să-ți faci temele. Acest lucru este deosebit de important atunci când vine vorba de criptomonede, care sunt adesea legate de un anumit produs tehnologic care este dezvoltat sau lansat. Când cumpărați o acțiune, aceasta este legată de o companie care este supusă unor cerințe de raportare financiară bine definite, care vă pot oferi o idee despre perspectivele sale.

Dacă doriți să investiți în produse cripto mai puțin stabilite, iată câteva puncte suplimentare de luat în considerare:

  • Cine conduce proiectul? Un lider identificabil și binecunoscut este un semn pozitiv.
  • Există și alți investitori majori care investesc în el? Este un semn bun dacă alți investitori cunoscuți doresc o bucată din monedă.
  • Veți deține o parte în companie sau doar valută sau jetoane? Această distincție este importantă. A fi proprietar parțial înseamnă că poți participa la câștigurile sale (ești proprietar), în timp ce cumpărarea de jetoane înseamnă pur și simplu că ai dreptul să le folosești, ca jetoanele într-un cazinou.
  • Moneda este deja dezvoltată sau compania caută să strângă bani pentru a o dezvolta? Cu cât este mai departe de-a lungul produsului, cu atât este mai puțin riscant.

Poate fi nevoie de multă muncă pentru a parcurge un prospect; cu cât are mai multe detalii, cu atât sunt mai mari șansele să fie legitim. Dar chiar și legitimitatea nu înseamnă că moneda va reuși. Aceasta este o întrebare complet separată și asta necesită multă cunoștință de piață. Asigurați-vă că luați în considerare cum să vă protejați de fraudătorii care văd criptomonedele ca o oportunitate de a înșela investitorii.

Impozitarea veniturilor din criptomonede

În contextul actual, impozitarea criptomonedelor a devenit o preocupare atât pentru organul administrativ, cât și pentru practica judiciară. Deși cadrul legal național este deficitar, aspectele de natură fiscală au captat deopotrivă atenția investitorilor, inspectorilor fiscali și specialiștilor în fiscalitate.

Persoanele fizice care obțin venituri din acest tip de tranzacții sunt obligate să le declare prin depunerea Declarației unice, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului și să plătească taxele datorate. Pentru contribuabilii cu rezidența fiscală în România, obligația de a declara veniturile din criptomonede prin declarația unică există indiferent dacă acestea sunt obținute din România sau din străinătate.

Impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra acestei baze de impozitare.

Cu alte cuvinte, dacă la un moment dat am investit 1000 de euro pentru achiziționarea de BTC, iar ulterior am câștigat 3000 de euro la vânzare, câștigul este de 2000 de euro. Pentru cei 2000 de euro investitorul va plăti un impozit de 200 de euro (10% din 2000).

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%