Ce este un Altcoin?

Altcoin este numele criptomonedelor care sunt folosite ca alternative pentru bitcoin. Există în jur de 344 de astfel de criptomonezi care au apărut pentru a concura cu Bitcoin, dintre care numai 34 sunt în valoare de mai mult de un milion de dolari. Cele mai comune altcoin-uri sunt Ethereum, Litecoin, Novacoin, Peercoin, Namecoin. Potrivit CoinMarketCap, altcoins au reprezentat peste 40% din piața totală a criptomonedelor în martie 2021. Marea majoritate a monedelor alternative provin din codul sursă al bitcoin, cunoscute și sub numele de „forks”. Unele sunt implementate de la zero pe baza modelului blockchain, dar fără a utiliza codul sursă al Bitcoin.
Primul altcoin care a apărut ca fork de bitcoin a fost IXCoin în august 2011. IXCoin a modificat câțiva dintre parametrii bitcoin, accelerând în mod specific crearea de monedă prin creșterea recompensei la 96 de monede pe bloc. În septembrie 2011, a fost lansat Tenebrix, prima criptomonedă care a implementat un algoritm alternativ proof-of-work, și anume scrypt. Tenebrix a stat la baza Litecoin, care s-a bucurat de un mare succes și a generat la rândul lui sute de clone.

Pe măsură ce au evoluat, au apărut mai multe categorii distincte de Altcoins:

Pe bază de minerit
Majoritatea folosesc Proof-of-Work (PoW), o metodă în care sistemele generează monede noi, pentru a crea blocuri. Exemple de altcoini bazate pe minerit sunt Litecoin, Monero și Zcash. Majoritatea celor mai importante monede de la începutul anului 2020 au intrat în această categorie.

Stablecoins
Criptomonede a căror valoare este legată de cea a unui alt instrument (activ), în acest fel garantând stabilitatea. Scopul stablecoin este crearea unei valute digitale mai puțin volatile. Cel mai răspândit stablecoin este Tether care se raportează la cursul USD, astfel o unitate stablecoin este egală cu 1$. Există și stablecoins cu acoperire în criptomonede, sau de mărfuri, cum ar fi argint sau aur, însă acestea nu respectă raportul de acoperire de 1:1, din cauza fluctuațiilor de preț.
Alte exemple de stablecoins sunt USD Coin, Paxos Standard, TrueUSD, Dai, precum și Diem, susținută de Facebook.

Jetoane de securitate
Jetoanele de securitate (security tokens) sunt similare cu valorile mobiliare (titluri financiare) tranzacționate pe piețele de valori, cu excepția faptului că au o proveniență digitală de aceea sunt denumite în mod obișnuit titluri de valoare digitale. Aceste jetoane sunt emise sub formă de jetoane digitale. Jetoanele de securitate seamănă cu acțiunile tradiționale și de multe ori promit capitaluri proprii, sub formă de proprietate (un bun imobiliar, capitaluri proprii sau orice activ în timp real), sau o plată a dividendului deținătorilor. Perspectiva aprecierii prețului pentru astfel de jetoane este o atracție majoră pentru investitori pentru a investi. Jetoanele de securitate sunt oferite investitorilor prin Security Token Offering (STO).

Jetoane utilitare
Jetoanele utilitare (utility tokens) sunt utilizate pentru a furniza servicii în cadrul unei rețele blockchain. Acestea sunt utilizate pentru achiziționarea de servicii sau pentru valorificarea recompenselor. Multe platforme de schimb criptomonede și-au lansat propriul jeton criptografic pentru ca utilizatorii să reducă taxele de tranzacționare. Spre deosebire de jetoanele de securitate, jetoanele utilitare nu plătesc dividende sau părți cu o miză de proprietate. Jetoanele utilitare sunt oferite investitorilor prin ICO (Initial Coin Offering). Filecoin, care este utilizat pentru a achiziționa spațiu de stocare pe o rețea blockchain, este un exemplu de jeton utilitar. Standardul ERC20 (ethereum) și standardul TRC20 (tron) sunt cele mai preferabile standarde pentru crearea de jetoane utilitare.
Exemple de jetoane utilitare sunt Siacoin, Civic, Basic Attention Token, Golem.

Sursa: Wikipedia.org

Facebooktwitterredditpinterestmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 28,243.00 1.36%
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,796.87 2.73%
  • tetherTether (USDT) $ 1.00 0.49%
  • bnbBNB (BNB) $ 335.82 0.41%
  • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00 0.13%
  • xrpXRP (XRP) $ 0.450806 15.28%
  • cardanoCardano (ADA) $ 0.372872 10.2%
  • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.075834 5.69%
  • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,792.04 2.54%
  • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.14 3.65%